Budi dio naše mreže

Počinju organizirana hodočašća vjernika iz župa Zadarske nadbiskupije u Svetište sv. Šime u Zadru – tim povodom, čuvar Svetišta sv. Šime don Damir Šehić, objavio je kalendar s rasporedom svih hodočašća, zavjetnih dana i duhovnih obnova za 2024. godinu.

/ mk

Sa župnicima u Zadarskoj nadbiskupiji, don Damir je dogovorio termine za pohod 72 župe iz Zadarske nadbiskupije, čija će se hodočašća svake subote od 2. ožujka do 3. studenog održavati u Svetištu sv. Šime.

Dosada su u Svetište sv. Šime organizirano hodočastile samo 23 zadarske župe. Ovo unaprijed utvrđeno sudjelovanje 72 župe predstavlja novo duhovno gibanje i stvarnost u Zadarskoj nadbiskupiji. Uz župe, dogovorena su i hodočašća crkvenih pokreta i zajednica iz Zadarske nadbiskupije. Za vrijeme hodočašća vjernici će sudjelovati u pobožnosti sv. Šimi, misnom slavlju, počastiti svečevu relikviju pojedinačnim pohodom ispred škrinje sv. Šime i upoznati se s poviješću Svetišta.

Uz hodočašća župljana iz svih krajeva Zadarske nadbiskupije subotom, u Svetištu sv. Šime svakog 8. u mjesecu će se slaviti Zavjetni dan, s osobitom molitvenom nakanom za bolesne i druge razne potrebe. I dosada se svakog 8. u mjesecu u crkvi sv. Šime služila misa s nakanom za bolesne, utječući se u dan čiji je datum svečev blagdan (8. listopada) zagovoru sv. Šime.

Novost najavljenih Zavjetnih dana svakog 8. u mjesecu, od ožujka do rujna 2024. je u tome što će misna slavlja toga dana u Svetištu sv. Šime predvoditi svećenici iz hrvatskih nad/biskupija te voditelji hrvatskih svetišta. Od ožujka, redom po mjesecima, zadarsko svetište će pohoditi i u njemu misu predslaviti: Josip Šimatović (Svetište Hrvatskih mučenika na Udbini), Ivan Vučak (Krašić), Stipan Šurlin (Vepric), Kristijan Zeba (Viškovo), Krešimir Mateša (katedrala sv. Jakova u Šibeniku), Tomislav Hačko, vicepostulator kauze bl. Alojzija Stepinca i Josip Ivanović (Svetište sv. Nikole Tavelića, Šibenik).

Treća novost u duhovnoj ponudi Svetišta sv. Šime su mjesečne jednodnevne duhovne obnove subotom koje će se održavati od ožujka do kolovoza, a predvoditelji su: fra Ivan Marija Đuzel, p. Ike Mandurić, p. Stjepan Ivan Horvat, don Josip Mužić, fra Ante Vučković i don Damir Stojić.

„Želja nam je otvoriti vrata Svetišta sv. Šime i ponuditi svim vjernicima Zadarske nadbiskupije, ali i drugih nad/biskupija susret s relikvijom, tijelom sv. Šimuna, da mu ljudi prinesu svoje molitve i potrebe. Uz unaprijed utvrđeni raspored hodočašća, Svetište je otvoreno za svaku dodatno izraženu želju da se pojedinačno ili u grupama pohodi sv. Šime, i drugih dana u tjednu, prema dogovoru, kako bi se organiziralo vodstvo kroz crkvu i misa u Svetištu koje nazivamo ‘svetište života’. Potičem na osobitu molitvu za djecu, mlade i obitelji“, rekao je don Damir. Šehić tijek hodočasničke sezone promatra i kao doprinos u Godini molitve koju je odredio papa Franjo ususret proslavi Jubileja 2025. godine.

Foto: Tiskovni ured Zadarske nadbiskupije

Podsjetimo, čovjek koji je bio dostojan iz Marijinih ruku primiti dijete Isusa i prikazati ga Bogu, odabrao je našu zemlju i naš grad za svoje posljednje ovozemaljsko počivalište. Koliki je to dar, čast i blagaslov od sv. Šimuna nama, Zadru i cijeloj Hrvatskoj!?

Škrinja s relikvijama (neraspadnutim tijelom) sv. Šimuna Pravednika svakako je najznamenitija zadarska relikvija. Tijelo sv. Šimuna nalazi se u zadarskom svetištu u zlatnoj-srebrnoj škrinji na glavnom oltaru crkve Sv. Šimuna u Zadru.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja