Budi dio naše mreže

Geslo PKP-a bile su riječi sv. Faustine Kowalske „Neka ti vjera bude svjetionik u najtamnijim trenucima. Bog je tvoje svjetlo“, a meditacije Isusovog križnoga puta bile su isprepletene citatima iz Dnevnika sv. Faustine uobličene u dijalog između sv. Faustine i Isusa.

/ mpp/IKA

Planinarski križni put (PKP), u organizaciji Planinarske bratovštine sv. Bernarda u Samoboru te pod pokroviteljstvom Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, održan je u subotu, 12. i nedjelju, 13. listopada 2024. na trasi Klenovnik – Križovljan Radovečki – Donja Višnjica, izvijestila je Bratovština.

74. PKP / Foto: Sara Borščak

Oko 300 hodočasnika, u subotu ujutro, okupilo se ispred crkve Presvetog Trojstva u Klenovniku, gdje ih je dočekala jutarnja okrepa u organizaciji Općine Klenovnik – na čelu s načelnikom Mladenom Blaškom – te domaćeg župnika vlč. Nikole Bukovčana.

Nakon izmoljene jutarnje molitve i prve postaje križnog puta, krenuo je dvodnevni hod za križem.

Održan 74. planinarski križni put / Foto: Lovorka Grbac

Sudionici su, prolazeći kroz Plemenšćinu, stigli do Donje i Gornje Voće, gdje su ih s okrepom dočekali članovi Lovačke udruge „Srnjak“ i Kulturno-umjetničkog društva „Voća“.

Dalje su nastavili kroz Goruševnjak do Natkrižovljana gdje su hodočasnici imali pauzu za ručak koji su organizirali domaći župnik vlč. Mario Filipović.

Nakon dugog subotnjeg pješačenja sudionici su smješteni u sportsku dvoranu osnovne škole „Cestica“ u Križovljanu Radovečkom.

74. PKP / Foto: Sara Borščak

U župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa misu za hodočanike predvodio je povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Filip Šešek.

U propovijedi je potaknuo sudionike na osluškivanje Božje riječi. Rekao je da mnogi u životu čeznu za izvanrednim i osobitim iskustvom. Propovjednik smatra da je dugoročno spasonosnije, ali i da će plodovi biti veći, ako vjernici poslušaju riječ Božju te žive u skladu s njom. Ne bi se trebao čekati neki izvanredni trenutak jer bi u tom slučaju plodovi milosti mogli proći pored čovjeka. Tada neće moći raspoznati Božju volju, kazao je. Nakon mise uslijedilo je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je trajalo cijelu noć.

Održan 74. planinarski križni put / Foto: Lovorka Grbac

Misom u Župi sv. Barbare u Rudama koju je predvodio vlč. Darko Banfić završen je 74. planinarski križni put.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja