Budi dio naše mreže

U subotu, 21. svibnja, održava se drugi Hod za život, obitelj i Hrvatsku. Imoćani će se u subotu u 10:30 sati okupiti na Trgu dr. Franje Tuđmana pod geslom "Život je zakon!" Hodat će za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca, cijele obitelji. Miroljubivim hodom kroz grad Imotski, opet će se radosno i uz pjesmu, poslati važna poruka da je svaki život važan. "U organizaciji 2. Hoda za život u Imotskom sudjeluje jako puno volontera. Svima njima zahvaljujemo, jer bez njihova nesebičnog rada, Hod za život ne bi bio ovakav veliki događaj", rekao je Ivan Galić, član organizacijskog tima Hoda za život Imotski.

/ mp

„Četiri medicinska fakulteta u RH su na pitanje Ustavnog suda kad započinje ljudski život odgovorila – začećem. Svaka žena ima pravo na točne informacije o razvoju svog djeteta i posljedicama pobačaja. Djetetovo srce kuca već 18. dan od začeća, do 8. tjedna svi su tjelesni organi formirani, s 10 tjedana dijete ima isti onaj otisak prsta koji će ga tijekom cijeloga života nepogrešivo razlikovati od preostalih 7 milijardi ljudi na Zemlji.  S 12 tjedna dijete se smiješi, od najranije dobi nerođeno dijete osjeća bol“, podsjetio je Galić.

Stipe Čelan, glavni koordinator Hoda za život u Imotskom zahvalio je svim liječnicima, medicinskim sestrama i farmaceutima koji se koriste prizivom savjesti da bi zaštitili oba pacijenta o kojima su dužni brinuti se – i majku i nerođeno dijete.

„Priziv savjesti ili prigovor savjesti odluka je pojedinca da odbije izvršiti neku obvezu koju mu nameće pravni sustav. Pravo na priziv savjesti proizlazi iz slobode savjesti, koja je zajamčena člankom 18. Opće deklaracije o pravima čovjeka i Ustavom Republike Hrvatske“, naglasio je Čelan.

Ivana Prlić, članica organizacijskog tima za Imotski, istaknula je da se „Hod za život zalaže se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji. Prvu subotu u svibnju hodali smo za život u Varaždinu i Vinkovcima, zatim u Slavonskom Brodu, prošle subote hodalo se u Zagrebu, ove subote za zaštitu života hodamo u našem gradu Imotskom i u Splitu, iduće subote i dvije subote u lipnju hodat će se u Zadru, Pločama, Sisku, Osijeku i Rijeci, dakle ukupno 11 gradova Lijepe Naše. Svi mi hodamo potaknuti ljubavlju prema nerođenom djetetu i njegovoj majci, okupljeni oko znanstvene činjenice da čovjekov život započinje začećem“, naglasila je Ivana Prlić i sama trudnica.

„Mi koji živimo u demokraciji suodgovorni smo za zakone i za odnos društva prema najranjivijima, prema bolesnima. Neprihvatljivo nam je da se bolesne i slabe u našem društvu označava kao manje vrijedne. Trudnice i majke male djece su najdiskriminiranija skupina u Hrvatskoj kad se govori o radnim pravima“, podsjetila je Prlić.

„Veselimo se ovogodišnjem Hodu za život, jer će gradom Imotskim u ozračju radosti i veselja hodati djeca, mladi, obitelji, naši djedovi i bake da bi poslali jasnu poruku da nam je svaki život važan! I da život svakog čovjeka trebamo štititi od početka, do kraja, od začeća do prirodne smrti. Tako stvaramo optimizam u našem gradu, u svakom gradu, potičemo aktualnu vlast da ulaže u mlade, u obitelji, u obrazovanje i radna mjesta, da omogući majkama fleksibilnije radno vrijeme, a svim ljudima koji žele imati djecu/obitelj da to mogu imati uz konkretne društvene i ekonomske poticaje“, istaknuto je na konferenciji za medije u četvrtak.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja