Budi dio naše mreže

"72 godine Hrvatske gorske službe spašavanja" bila je tema HKR-ovog Aktualnog u utorak, 8. ožujka u kojoj je gostovao pročelnik HGSS-a Josip Granić koji je u povodu 72. obljetnice HGSS-a govorio o radu i zadacima službe.

/ md

Hrvatska gorska služba spašavanja je humanitarna, volonterska i stručna organizacija koja djeluje na urbanim i neurbanim teško pristupačnim područjima u ime Republike Hrvatske sa javnim ovlastima. “Naš osnovni cilj jest sprječavanje nesreća te spašavanje ljudi i imovine u teškim situacijama kada to netko drugi ne može učiniti. Pomažemo kada god možemo bez obzira na situaciju – takav profil imamo u službi i tako naša služba izgleda već 72 godine”, istaknuo je Granić.

Zaposleno nas je 50ak, ali ne za spašavanje, već isključivo za administrativne poslove jer smo zaposleni kao udruga te smo dužni voditi određenu dokumentaciju i brinuti o financijama.

HGSS ne djeluje samo u brdima i speleološkim obrtima, a to su najčešće slabo naseljena, neurbanizirana i neurbanom području Republike Hrvatske. “Imamo 25 stanica, 1148 članova i članica koji su volonteri. Zaposleno nas je 50ak, ali ne za spašavanje, već isključivo za administrativne poslove jer smo zaposleni kao udruga te smo dužni voditi određenu dokumentaciju i brinuti o financijama”, naglasio je Granić.

Volonteri u HGSS-u

Moraju biti vrsni planinari i alpinisti i oni koji će nama pomoći u održavanju edukacija, skuhati na terenu i podignuti šatore. Imamo članove svih profila, no bazu operativnog djelovanja uvijek nose oni najspremniji od 20-25 do 40-45 godina koji jesu alpinisti, skijaši ili ronioci, odnosno koji se bave aktivnostima koje se mogu povezati s HGSS-om”, ističe Granić.

Vozila i prijevozna sredstva

“Koristimo terenska vozila, kvadove i motore, a sada razmišljamo i o električnim biciklima za potrebe potraga i lakših terena. Pomoć u svemu pruža nam Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sa svojim helikopterima te s njima djelujemo u najtežim akcijama spašavanja”, kazao je Granić.

Godišnje imamo između 800 i 1000 intervencija, ovisi imamo li tih godina velikih katastrofa.

Najdojmljivije akcije spašavanja

“Akcije speleološkog spašavanja su iznimno teške i tehnički zahtjevne, a HGSS je sve te akcije odradio sam i to u samom svjetskom vrhu. Specifične su i helikopterske akcije i akcije spašavanja na Velebitu”, kazao je Granić.

“Godišnje imamo između 800 i 1000 intervencija, ovisi imamo li tih godina velikih katastrofa. Tijekom turističke sezone ljeti obično imamo oko 150 puta interveniramo za strance, dok je 850 intervencija vezano uz domaće spašavanje”, ističe Granić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja