Budi dio naše mreže

Canto Católico njeguje poseban oblik sakralne umjetnosti kroz sakralnu glazbu.

/ dz

Canto Católico je skupina laika pozvana služiti Kristu i njegovoj Crkvi, potičući susret ljudi s Bogom kroz glazbu. Canto Católico njeguje poseban oblik sakralne umjetnosti kroz sakralnu glazbu. Izvan i unutar liturgijskog djelovanja, Zaklada nastoji osigurati da svaki njezin projekt odražava punu dubinu ove umjetničke manifestacije, piše na  Canto Catolico.

Sama sakralna glazba je blago koje je kroz povijest zadivilo milijune i koje ima vrlinu pokretanja osjećaja na način da uzdiže dušu prema susretu s Bogom. Njegov umjetničko-sakralni karakter zahtijeva najviše standarde u razvoju, kompoziciji i interpretaciji svih njegovih oblika.

S obzirom na kontekst digitalnog svijeta te na vrline i zahtjeve sakralne glazbe, pruža se izvrsna prilika da se na aktualan način prenese dubina sadržana u ovoj vrsti glazbe i punina njezine poruke. Tako su nastali različiti projekti Katoličkog pjevanja: aplikacija Catholic Song, Glazbena produkcija (YouTube kanal), Katolički pjevački zborovi i Stipendija za duhovnu glazbu.

Radovi iza svakog od ovih projekata pokušavaju živjeti u skladu s ovom umjetničkom manifestacijom. Sveta narav svakog od ovih djela zahtijeva, kako ih predstavlja Učiteljstvo Crkve, da posjeduju atribute svojstvene ovoj vrsti glazbe, a to su: svetost, dobrota oblika i univerzalnost (Pio X., Tra le sollecitudini, 2) . Doista, briga, predanost i duh molitve iza svake produkcije u svakoj od njezinih faza nastoje očuvati ova tri temeljna aspekta sakralne glazbe.

Sadržaj koji možete pronaći u aplikaciji Canto Católico, na primjer, rezultat je dubinske povijesne, glazbene i liturgijske studije koju su proveli različiti stručnjaci za pitanja vezana za izradu pjesmarice ove vrste. Zaklada se pobrinula da muzikološko istraživanje nastanka, teksta, različitih verzija i teološkog sadržaja svake pjesme bude na razini vrlo važne službe u kojoj će se koristiti: službe liturgijske pjesme.

S druge strane, priprema zborskih i instrumentalnih aranžmana, probe s pjevačima i instrumentalistima, snimanje glasova i instrumenata, montaža, miksanje i masteriranje snimke, izrada video scenarija, izvedba audiovizualni kadrovi i konačna montaža videa provode se u skladu sa zahtjevima sakralne umjetnosti.

Sav rad uključen u razvoj svakog projekta ostvaren je zahvaljujući tihim, ali plodonosnim molitvama mnogih koji duhovno podupiru Canto Católico i nesebičnom doprinosu naših donatora koji svojom velikodušnošću podupiru različite projekte Zaklade. Bez pomoći svakog od njih, ništa od ovoga ne bi bilo moguće.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja