Budi dio naše mreže

Ansambl "Collegium pro musica sacra" utemeljen je u Zagrebu prije pedeset godina i ove godine slavi zlatni jubilej.

/ hjb

Taj, u Hrvatskoj jedinstveni, ansambl tijekom polustoljetnog djelovanja ostvario je impresivni niz sjajnih nastupa, zabilježenih snimki, zaslužio veliki broj međunarodnih i domaćih nagrada te je duhovnu glazbu, posebice u vremenu komunizma, učinio dostupnom i ravnopravnom na javnim pozornicama, dok je istovremeno gajio trajnu izvrsnost na liturgijskim slavljima, posebice u zagrebačkoj katedrali.

Povijest Collegiuma

O Božiću godine 1972. komorni ansambl Collegium pro musica sacra osnovala je prof. s. Imakulata Malinka, redovnica Reda sestara Naše Gospe, koja je bila i dugogodišnja dirigentica ansambla. Umjetničko vodstvo ansambla 2000. godine preuzela je njena susestra, prof. s. Cecilija Pleša, vokalna solistica i suradnica ansambla od samog početka.

Foto: cpms.hr

Dragocjen umjetnički doprinos radu Collegiuma na dirigentskom su planu dali i maestro Boris Papandopulo, prof. Sergije Rainis, mo. Anđelko Igrec, Robert Homen, Josip Šego, Filip Pavišić, dirigentica Iva Juras te sadašnji dirigent prof. Tihomir Prša.

Značajno priznanje u međunarodnoj konkurenciji ansambl je dobio 1996. godine, osvojivši (pod vodstvom s. Imakulate Malinke) srebrnu medalju na četvrtom Međunarodnom natjecanju crkvenih zborova “Giovanni Pierluigi da Palestrina” u Jeruzalemu, u jubilarnoj 3000. godini postojanja grada Jeruzalema. A Grad Zagreb i Gradsko poglavarstvo 2004. godine, ansamblu je dodijelilo Plaketu Grada Zagreba.

Ovaj zagrebački ansambl spada u rijetke glazbene sastave kojima umjetnički osmišljeno muziciranje nije jedina svrha postojanja. Temeljni smisao djelovanja ovog ansambla ostvaruje se u svojevrsnu glazbenom apostolatu: izražajnom snagom musicae sacrae naviješta se Radosna vijest Isusa Krista, pri čemu osobita pozornost pripada njegovanju i populariziranju hrvatske sakralno-glazbene baštine.

Povodom jubilarne 50. obljetnice CPMS-a

Uzevši u obzir povezanost nastanka mješovitog pjevačkog zbora i instrumentalnog sastava pod imenom Collegium pro musica sacra s božićnim vremenom, jasno je da ansambl svoje postojanje zahvaljuje stvaralačkoj Riječi koja sve snažno blagouređuje, između ostaloga, i glazbom.

CPMS s kardinalom Kuharićem nakon nastupa u HGZ 1987. / Foto: cpms.hr

Kolegij je 1972. utemeljila njegova dugogodišnja voditeljica i dirigentica (do 1999.) s. Imakulata Malinka te je sa susestrom, solisticom i umjetničkom suradnicom, Cecilijom Pleša pomogla razviti talente glazbene evangelizacije više od 800 članova Kolegija. To je, prema riječima s. Imakulate, bio i cilj: “Prva je namjera Kolegija bila približiti ljudima Boga u ruhu svete glazbe. Tako se formirala zajednica ljudi koja je to razumjela i prenosila na one koji su se pridruživali ansamblu, upijajući glazbeni izričaj što stavlja Boga u središte svojih života.” Za osnivanje instrumentalnog dijela Kolegija zaslužan je njegov suosnivač Željko Petrač.

Posebnost koja krasi Collegium je njegovanje duhovnosti njegovih članova i obiteljska atmosfera, poticana duhovnim obnovama i bratskim druženjima, uz redovitost napornih glazbenih vježbi, nastupa, putovanja, turneja i izleta.

Glazbeni apostolat

Sažimajući cjelokupni rad Kolegija tijekom 50 godina, može ga se svesti na misiju glazbenog apostolata ostvarenog u više od tisuću koncerata i nastupa, sudjelovanjem u nebrojenim liturgijskim slavljima od župne do nacionalne i međunarodne razine, brojnim domaćim i inozemnim turnejama. Činili su to putem svete glazbene umjetnosti svih povijesno-stilskih epoha: od srednjovjekovnoga gregorijanskog pjevanja, preko renesansnih, baroknih i klasicističkih majstora, kao i djela romantizma pa do suvremenih skladatelja sakralne glazbe, pri čemu se redovito vodila posebna briga o njegovanju hrvatske baštine.

Nastup CPMS-a u Jeruzalemu 1996. / Foto: cpms.hr

Osim mnoštva Kolegijevih živih glazbenih izvedbi, mnoge su trajno zabilježene za nove generacije. Tako su nastale tri LP ploče, 15 audiokaseta i sedam kompaktnih diskova. Liturgijsku je pak službu pjevanja dugi niz godina, do zagrebačkog potresa 2020., Kolegij vršio u zagrebačkoj katedrali.

Od 2013. Kolegij se vraća prvotnom obliku malog ansambla koji je prionuo otkrivanju gregorijanske glazbe, ranoga hrvatskog višeglasja, glazbe tzv. franjevačkoga baroka, te skladbi autora 20. stoljeća.

CPMS u Sisku 2014. / Foto: cpms.hr

O povijesti i sadašnjosti, kao i o pogledu na budućnost toga ansambla, bit će riječi na dva događanja. Okrugli stol i predstavljanje novog nosača zvuka Missa franciscana bit će u petak, 23. rujna u 18 sati u Crkvi sv. Križa u zagrebačkom Sigetu. Svečano pak euharistijsko slavlje u subotu, 24. rujna u istoj crkvi počinje u 18:30, nakon čega je predviđen koncert.

Vjerujemo da će Gospodin Kolegiju providjeti mnoga nova ljeta u kojima će rastući u mudrosti psalmima, hvalospjevima, pjesmama duhovnim od srca pjevati hvalu Bogu!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja