Budi dio naše mreže

Toplinski val koji je poharao Europu približava se i Hrvatskoj, a prema prognozama, njegov vrhunac možemo očekivati od 21. do 24. srpnja. I indeks opasnosti od izbijanja šumskog požara za cijelu je Hrvatsku visok, osobito za područje priobalja gdje je vrlo visok što dokazuju i svakodnevni požari otvorenog prostora.

/ md

Upravo radi ove opasnosti glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naložio je svim vatrogasnim zajednicama priobalja da povećaju prisutnost vatrogasnih postrojbi na terenu povećanjem broja protupožarnih ophodnji kao i pojačano motrenje na području djelovanja, javlja Hrvatska vatrogasna zajednica.

„Uz postojeće odgovornosti i obveze pravnih subjekata za provedbu odredbi zaštite od požara, pozivamo i građane na dodatan oprez te da svojim odgovornim ponašanjem doprinesu sigurnosti“, kazao je Tucaković.

Podsjetio je na zabranu spaljivanja, osobito za vjetrovita vremena, korištenje roštilja u prirodi te bacanje opušaka kao i bilo kakvo drugo neodgovorno ponašanje koje može biti uzročnikom požara. „Svjedočili smo velikom požaru prošloga tjedna kod Zatona koji je iza sebe ostavio značajne materijalne štete. I susjedne zemlje bore se s vatrenom stihijom koja pustoši sve pred sobom, a pojedine države bilježe i ljudske žrtve.

Apeliram na sve da svojim ponašanjem smanjimo mogućnost izbijanja požara na minimum jer je protupožarna kultura odgovornost svakog pojedinca. Ne dopustimo da prizori vatrene stihije koje vidimo u  susjednim zemljama postanu i naša svakodnevica“, zaključno je rekao.

Opasnost od izbijanja požara diljem Hrvatske / Foto: HVZ

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja