Budi dio naše mreže

U konkurenciji pet pristiglih radova Ocjenjivači sud Udruge Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) godišnju nagradu za najbolji novinarski rad u 2020. dodijelio je glavnom uredniku Hrvatske katoličke mreže Siniši Kovačiću.

/ im

U obrazloženju nagrade iz HNiP-a poručuju: “Siniša Kovačić nagrađuje se za emisiju ‘Aktualno‘ emitiranu na Hrvatskom katoličkom radiju 2. srpnja 2020. godine u kojoj je uoči održavanja parlamentarnih izbora za novi saziv Hrvatskoga sabora razgovarao s tajnikom Komisije HBK Iustutia et pax i dekanom KBF-a u Đakovu prof. dr. Vladimirom Dugalićem o poruci hrvatskih biskupa i njihovom stajalištu o tome kako izlazak na izbore nije samo građanska dužnost. Kovačić vrlo otvoreno propitkuje zašto se Crkva ne ponaša indiferentno prema održavanju izbora i funkcioniranju društva. Tijekom emisije se analitički razgovara o grijehu propusta i apstinenciji vjernika te važnosti konzumacije preferencijalnog glasa, odnosno poruci hrvatskih biskupa i njihovom pastirskom pravu da vjernicima daju svjetonazorske smjernice, kako bi svaki vjernik u svojoj savjesti ispravno prosudio o tome kome će dati svoj glas. Voditelj i urednik u emisiji pitanja postavlja izravno, ne prešućuje, ne zaobilazi ni kritičko stajalište dijela javnosti nesklone Katoličkoj Crkvi koji biskupe naziva ‘glavnim izbornim šaptačima‘ te potiče svoga gosta da s teološke strane definira kriterije po kojima će vjernik na izborima doći do idealnog kandidata i stranke. Bez pretendiranja za bilo koju političku opciju, razgovor završava apelom i pozivom voditelja da se slušatelji odazovu pozivu i izađu na izbore, biraju racionalno, a ne emotivno te konstatacijom gosta kako vjera nije privatna stvar, već stil života, a da kršćanstvo nije pasivna religija. Intervju traje 17 minuta, vrlo je dinamično i profesionalno vođen, te je sadržajno prilagođen aktualnom trenutku”.

Glavni urednik HKM-a Siniša Kovačić

Inače Siniša Kovačić rođen je u Koprivnici 1977. godine. Završio je studij novinarstva na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Početkom 2018. godine na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK) izabran je na dužnost glavnog urednika Hrvatske katoličke mreže te već treću godinu zaredom uspješno uređuje tri katolička medija – Hrvatski katolički radio, Informativnu katoličku agenciju i mrežnu stranicu Hrvatske katoličke mreže hkm.hr. Prije angažmana u HBK, svoj je profesionalni put 22 godine gradio na Hrvatskoj radioteleviziji gdje je obavljao novinarske, uredničke i voditeljske poslove. Odlukom Hrvatskoga sabora 2016. godine imenovan je vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a. Uz rad u medijima, od 2008. godine aktivan je u znanosti te je više puta biran u zvanje predavača i višeg predavača. Godine 2020. doktorirao je iz područja komunikologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Trenutačno je u postupku stjecanja zvanja docenta na istom fakultetu.  Siniša Kovačić jedan je od osnivača i prvi predsjednik HNiP-a.  Svojim istaknutim novinarskim radom i upravljačkim sposobnostima, kao i ljudskim vrijednostima, aktivno se zalaže za istinitost informiranja, zaštitu dijaloga, promicanje domoljublja i vrijednosti Domovinskoga rata te povijesnih istina.

Osim glavnog urednika HKM-a Siniše Kovačića posebno priznanje za publicistički rad dodijeljeno je uglednom književniku i publicistu Davoru Velniću. Nagrada za životno djelo dodijeljena je dugogodišnjem uredniku Glasa Koncila Ivanu Mikleniću.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja