Budi dio naše mreže

Generalu Rahimu Ademiju svečano je dodijeljeno tradicionalno priznanje za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata – „Bili smo prvi kad je trebalo“ za knjigu „Samo istina: Ratni dnevnik generala Hrvatske vojske“, u srijedu 5. listopada u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

/ Vesna Bihar

Na tradicionalni natječaj koji organizira Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. ove je godine pristiglo 16 knjiga. Deveteročlani prosudbeni sud sastavljen od hrvatskih branitelja, odabrao je knjigu „Samo istina: Ratni dnevnik generala Hrvatske vojske“, kazao je predsjednik Prosudbenog suda Mladen Pavković. “Samim naslovom knjige, autor je odredio smjer, namjeru i razlog objelodanjivanja, a posebno je zanimljivo poglavlje koje govori o udaru na njega pod optužbom za albanski nacionalizam, pa sve do izmišljenih optužbi zbog kojih se morao braniti u Haagu”, napomenuo je Pavković. Knjiga je već nakon izlaska naišla na različite reakcije, što nije i ne može biti loše, ali Ademiju je ipak bilo najvažnije da iznese istinu iz vremena ponosa i slave, dodao je. U prigodnom programu sudjelovali su: general Slavko Barić, dr. Branko Sruk, Miodrag Demo, Mladen Pavković, prof. dr. Domagoj Knežević i prof. dr. Josip Jurčević. Skup je pozdravio i veleposlanik Republike Kosovo u Zagrebu Martin Berishaj. 

Dodjela priznanja generalu Rahimu Ademiju / Foto: Vesna Bihar

U knjizi se umirovljeni časnik i general Rahim Ademi, uz ostalo, opširno osvrće na devet vojnih operacija koje su igrale ključnu ulogu u Domovinskome ratu te donijele slobodu i mir Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

“Izuzetno sam sretan i ponosan na ovo priznanje mojih branitelja”, rekao je primajući nagradu general Ademi.  “To su bile velike operacije, svjetskog razmjera po planiranju i izvođenju, a dosad su se jako loše prikazivale”, napomenuo je general Ademi.  “Ovo knjigom želim vratiti sjaj svim operacijama koje smo izveli tijekom Domovinskog rata”, dodaje. Temelj ove knjige je Ratni dnevnik koji je general Rahim Ademi pisao od 1991. do 1995.. “U knjizi su samo činjenice i istina, jer samo istinom povećavamo vrijednost Domovinskog rata”, zaključuje Ademi.

Okidač da počne pisati ovu knjigu bilo je obilježavanje 25. obljetnice operacije Zima 94., rekao je general Ademi. Kad je u studenom 2019. godine u ratnoj luci Lori pod pokroviteljstvom Ministarstva obrane obilježena 25. obljetnica operacije Zima-94, govornici nijednom riječju nisu spomenuli Operativnu grupu Livno, pod čijim je zapovjedništvom ta operacija i isplanirana i provedena. A propustili su spomenuti i zapovjednika te operativne grupe generala Rahima Ademija. Bila je to kap koja je prelila čašu nezadovoljstva umirovljenoga časnika Hrvatske vojske, jer nije to bilo prvi put da se njegove ratne zasluge ili prešućuju ili minoriziraju. U tom trenutku odlučio je napisati knjigu i u njoj opisati ne samo operaciju Zima-94 i svoju ulogu u njoj nego i sve ostale operacije koje je planirao i operativno proveo.

Rezultat je tu: u ovoj opsežnoj knjizi znakovita naslova „Samo istina – ratni dnevnik generala Hrvatske vojske“ detaljno je opisao devet vojnih operacija koje su, u konačnici, donijele slobodu i mir Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. To su redom: Rujanski rat 1991., Zima-94, Skok-1, Skok- 95 (Skok-2), Ljeto-95, Kozjak-95 (Oluja-95), protunapad na srpsku ofenzivu Vaganj-95, Maestral-2 i Južni potez.

Dodjela priznanja generalu Rahimu Ademiju / Foto: Vesna Bihar

U svakom slučaju, ovo je još jedna knjiga koja otvoreno i jasno daje prikaz stvaranja hrvatske države, ali od onog koji je u tome i sam sudjelovao, što na kraju krajeva ima posebnu težinu, istaknuto je u obrazloženju. Prosudbeni sud je osobito pohvalio još tri knjige: značajnu knjigu Krešimira Ćosića „Između prošlosti i budućnosti“ te zbirku domoljubnih stihova Ivanke Zdrilić „Sinovi vječnosti“ te roman Marijana Mandića „Vojnik u pet odora“.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja