Budi dio naše mreže

Internet stranica bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra3.net obilježava svoju 15. godišnjicu postojanja. Tim povodom izdali su knjigu "Fra3 tragaju", skup eseja koji su objavljeni u posljednjih nekoliko godina na stranici braće bogoslova, mladih fratara koji svake nedjelje i radnoga dana poslužuju kod oltara.

/ Diana Tikvić

Predstavljanje knjige “Fra3 tragaju” bit će održano u subotu, 12. listopada, u 19:00 sati, poslije večernje svete mise u Franjevačkom samostanu Hercegovačke franjevačke provincije u zagrebačkoj Dubravi. Knjiga donosi izabrani dio tekstova objavljivanih na stranici fra3.net koja slavi svoju 15. godišnjicu postojanja. Zanimljiva je slučajnost, premda slučajnosti zapravo ne postoje, da je za knjigu izabrano 66 tekstova, a točno toliko je hercegovačkih franjevaca ubijenih u Drugome svjetskom ratu i po njegovu završetku, od 1942. do 1945., rekao je za Hrvatsku katoličku mrežu glavni urednik stranice fra Ivan Tomić.

Foto: Facebook Fra3

Svaki čovjek traga za odgovorima na ova pitanja, bilo na svjesnoj, bilo na nesvjesnoj razini svoga bića. Cijeli svoj životni put čovjek je obilježen traganjem. Nije drukčije ni s nama, mladim fratrima, pa otuda i naziv za ovu knjigu

“Portal fra3.net je započeo s radom 2005. godine kao odgovor na zahtjev Crkve za novom evangelizacijom”, objašnjava fra Ivan Tomić i dodaje: “Osjetili smo poziv internet obogatiti i svojim promišljanjima i tekstovima. Sve tekstove pisali su mladi ljudi, zato se knjiga i zove Fratri tragaju.”  Uz mnogobrojne razlike i podjele današnjeg pluralističkog društva, jednu stvar možemo sa sigurnošću nazvati zajedničkom, kaže glavni urednik stranice.

“Svi se nalazimo na putu. Međutim, prolaznost i nestalnost ovog našeg relativnog svijeta oduvijek su čovjeku nametale ulogu tražitelja. Što je čovjek? Koji je smisao njegove egzistencije ovdje na Zemlji? Što se događa po svršetku ovozemnog putovanja? Svaki čovjek traga za odgovorima na ova pitanja, bilo na svjesnoj, bilo na nesvjesnoj razini svoga bića. Cijeli svoj životni put čovjek je obilježen traganjem. Nije drukčije ni s nama, mladim fratrima, pa otuda i naziv za ovu knjigu”, rekao je naš sugovornik. Istaknuo je da je kroz pet godina studija i bogoslovije neminovno prolaženje kroz razne periode: sumnje i vjere, traženja i nalaženja te padanja i ustajanja.

Facebook: Fra3

“Sve je započelo početkom 2005. kada su bogoslovi iz franjevačkoga samostana u zagrebačkoj Dubravi, pod vodstvom tadašnjeg odgojitelja fra Miljenka Šteke, odlučili pokrenuti web stranicu kao odgovor na uvijek nove pozive Crkve, na tzv. novu evangelizaciju”, prisjetio se fra Ivan Landeka ml., odgojitelj bogoslova. “Cijeli projekt traje, Bogu hvala, sve do danas. Sadržaj ove knjige, dakle, nastajao je tijekom gotovo petnaest godina i kroz to je vrijeme objavljivan na portalu fra3.net. Došlo se na ideju da bi bilo korisno barem dio radova objediniti u knjigu kako bi plod dugogodišnjega rada ostao sačuvan ukoričen te čitateljstvu ponuđen i u ovom obliku. Koliko god suvremena tehnika omogućavala da se radovi objavljuju na internetu, ipak, knjiga ostaje nezamjenjiva. Ona ima svoju težinu. U njoj nam je lakše snalaziti se. Knjiga nam omogućuje lakše čitati i pažljivije se usmjeriti na ono što čitamo. Kad hoćemo nešto dulje čitati s računala, redovito to ispišemo jer nam je tako prihvatljivije, ugodnije za oči”, istaknuo je.

Knjigu će predstavljati fra Ante Marić, fra Josip Vlašić te fra Bojan Rizvan. U glazbenom programu posjetitelji će uživati u glazbi fra Marina Karačića te zbora bogoslova. Cijena knjige nije određena već se za nju daje dobrovoljni prilog, a prikupljeni novac namijenjen je odgoju franjevačkih bogoslova u Dubravi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja