Budi dio naše mreže

Adventska duhovna obnova na kojoj se okupilo osamstotinjak mladih održala se u četvrtak, 14. prosinca, u splitskoj Župi Presvetog Srca Isusova, a predvodio ju je fra Marin Karačić. „Često mislimo da je neka napasna misao i osjećaj koji u nama izaziva, već grijeh – ali ona to tek postaje kada na nju pristajemo svojom voljom“, istaknuo je fra Marin

/ mk

Kroz cijelu duhovnu obnovu glazbeno je animirao VIS Veritas Aeterna, izvijestili su na web stranici Župe Presvetog Srca Isusova.

Program je započeo svetom misom u 19:00 sati. Homiliju je započeo objašnjavajući da sav stres i užurbanost u došašću koju osjećamo vrijedi pretrpjeti radi onoga koji će doći. Od njega nas često odvlače razne napasti koje su puno jače u ovo doba, svađe i prepirke u obitelji i mrzovoljnost. Đavao nam baca svakakve ideje i slike samo da bi nas odvukao od dočeka Isusa, da bi njega maknuo iz centra ovog milosnog vremena. Gdje su velike milosti, tu su i velike napasti i zato je tako potrebno biti strpljiv sa sobom.

Foto: Župa Presvetog Srca Isusova, Visoka

“Mi, nažalost, ne znamo odmarati – nego odustanemo. Kad imamo puno stvari za obaviti, ne znamo ići korak po korak, nego se odmah pravdamo da to ne možemo, ne znamo ili da to nije za nas. Odmah odustanemo. Budimo strpljivi sami sa sobom, barem jedan posto onoga koliko je Bog strpljiv s nama.”

U adventu Bog nam daje mogućnost da sebe naučimo pripremati i da naučimo biti strpljivi, zato se Božić ne događa samo u jednom danu, nego kroz cijela četiri tjedna priprave – da bismo naučili korak po korak doći do Boga.

Nakon svete mise uslijedio je nagovor u kojem se fra Marin vratio na temeljnu misao iz prvog čitanja dana: “Ne boj se, ja ti pomažem” (Iz 41,13).

Postoje dvije temeljne motivacijske sile zbog koje stvari činimo u životu. Radimo stvari obično iz straha ili iz ljubavi prema nekomu ili nečemu. „Kakav je naš odnos prema Bogu? Na čemu se temelji? Na strahu od pakla ili na ljubavi?“, potaknuo je na razmišljanje fra Marin.

Bog želi da budemo sretni u životu, a često nas razni strahovi u životu paraliziraju, umjesto da nas potiču na duhovni rast. Tako netko može zakopati svoj Bogom dan talent iz straha da će pogriješiti ili učiniti neku štetu umjesto da ga upotrebi Bogu na slavu i u korist bližnjih, pa makar riskirajući i neuspjeh.

Bog želi da budemo sretni u životu, a često nas razni strahovi u životu paraliziraju, umjesto da nas potiču na duhovni rast.

Fra Marin je istaknuo da nas sotona želi preplašiti izlažući temeljna načela borbe napasti koje od njega dolaze. „Često mislimo da je neka napasna misao i osjećaj koji u nama izaziva, već grijeh – ali ona to tek postaje kada na nju pristajemo svojom voljom.“ Ovdje nas đavao najviše napada, jer smo tu slabi. Za borbu s prisilnim mislima, fra Marin preporučuje tri stvari:
1. Molitva Zdravo Marije,
2. Zazivanje Krvi Kristove ili
3. da okupiramo naše misli nekim poslom ili radom.

O važnosti da se ne prepustimo mlakosti i lijenosti, fra Marin je posebno naglasio: “Ako naša nutrina nije ispunjena molitvom ili radom, onda je ona prazna i u tu prazninu onda ulazi grijeh.”         U tom kontekstu je fra Marin naglasio koliko je važno da svatko za sebe odgovori na pitanje koje je njegovo poslanje ili svrha kojoj u životu teži. Naime, sve više susreće mlade ljude koji su lijeni i nezainteresirani za bilo što, koji žive bez jasnog plana u životu, bez snova, što opet prouzrokuje mlakost i nedostatak motivacije u životu, kojima je jedina sreća u životu predstavlja svakodnevno ispijanje kave u kafiću.

Ako naša nutrina nije ispunjena molitvom ili radom, onda je ona prazna i u tu prazninu onda ulazi grijeh.

Program je završio klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je predvodio župnik don Ivan Terze.

Foto: Župa presvetog Srca Isusova, Visoka

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja