Budi dio naše mreže

Fra Ivan Dominik Iličić, mladi dominikanac iz Rijeke, na svojim je društvenim mrežama pokrenuo akciju za organiziranje sprovoda riječkog beskućnika Drage. "Drago i nakon smrti pomaže mnogim svojim prijateljima prodavačima 'Uličnih svjetiljki'", poručio je fra Iličić.

/ mk

Drago je preminuo, no, budući da nije imao nikoga tko bi mu  organizirao i platio pogreb, njegovo tijelo ležalo je u bolnici. Odaziv na poziv fra Iličića bio je munjevit i prikupilo se više novca nego što je bilo potrebno za sprovod, koji je bio ovoga utorka.

Fra Ivan Dominik je ispričao njegovu životnu priču za Večernji list i rekao kako ga je upoznao nakon zagrebačkog potresa kada je je Drago morao doći u Rijeku jer je kuća njegovog prijatelja, kod kojeg je živio, bila uništena u potresu. “Nikoga nije imao ovdje i prvo je vrijeme bio u jednoj baraki, improviziranoj ‘buksi’ koja nije pravi dom. Ondje je živio kao beskućnik dok mu nismo uspjeli naći stan i pomoći mu platiti nekoliko prvih stanarina”, rekao je fra Ivan Dominik.

Zahvaljujući dobročinitelju Tomislavu koji mu je u svom domu dao sobu i kuhinju i kupaonicu na korištenje, Drago je živio u ljudskim uvjetima. Stanarinu je plaćao od svoje skromne mirovine, a usput bi nešto zaradio prodavajući časopis “Ulične svjetiljke”.

On je bio sretan što je došao tamo, jer će se ondje konačno netko lijepo brinuti i bit će mu lakše nego da je sam bez igdje ikoga u tome stanu kao podstanar.

Uskoro je Dragi otkriveno da ima rak pluća, stoga je smješten u riječki hospicij. Fra Ivan Dominik je istaknuo: “Obično svi koji dođu u hospicij budu tužni, jer znaju da od tamo više nikamo neće izaći i da je to zadnji dani njihova života, a kod Drage je bilo obrnuto. On je bio sretan što je došao tamo, jer će se ondje konačno netko lijepo brinuti i bit će mu lakše nego da je sam bez igdje ikoga u tome stanu kao podstanar.”

Svoje posljednje dane Drago je proveo u hospiciju, a fra Iličić mu je u međuvremenu pokušavao organizirati sprovod.

Budući da nije bio zaveden ni u jedan registar branitelja, a nije primao ni socijalnu pomoć te mu, zbog male mirovine, ni socijalna skrb nije htjela platiti sprovod, fra Ivan Domnik je preko društvenih mreža pozvao sve ljude dobre volje da se uključe i omoguće Dragi dostojanstven pokop.

Drago i nakon smrti pomaže mnogim svojim prijateljima prodavačima ‘Uličnih svjetiljki’.

“Odaziv je bio predivan”, rekao je. Budući da se prikupilo i više novca nego što je bilo potrebno, novac će biti upotrijebljen za ostale korisnike časopisa “Ulične svjetiljke”.

“Drago i nakon smrti pomaže mnogim svojim prijateljima prodavačima ‘Uličnih svjetiljki'”, poručio je fra Iličić.

Video s kadrovima s Draginog sprovoda pogledajte na Instagram profilu fra Ivana Dominika Iličića:

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivan Dominik Iličić (@ivan_dominik_ilicic)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja