Budi dio naše mreže

"Svakih nekoliko godina dogodi se nešto što stavlja našu vjeru i predanost Bogu na kušnju. Navikli smo da imamo i da nemamo, kako nam govori i Biblija 'znali su obilovati, a znali su i oskudijevati'. Neka se i u ovim trenucima vrši sveta volja Božja", rekao je za HKR fra Dragan Grizelj.

/ fe

U posebnom dijela programa Hrvatskoga katoličkog radija „Srcem za Banovinu“ gost je bio župnik župa sv. Bartola u Hrastovici kraj Petrinje i sv. Ivana Pavla II. u Petrinji, fra Dragan Grizelj. Naš novinar Hrvoje Josip Bišćan posjetio je fra Dragana nakon potresa i apela koji uputio kao pastir svim ljudima dobre volje: “U kraju smo u kojem se inače skromno živi, čak ne možemo reći da smo sve imali, ali sada zaista nemamo ništa.”

Neka se i u ovim trenucima vrši sveta volja Božja. A Bogu hvala jer nitko u ovom selu nije stradao

Selo Hrastovica početak je Banovine, početak Zrinske gore koja se ne prestaje tresti – a time uz štetu koja nastaje kao posljedica svakog potresa – ulijeva i strah žiteljima hrastovičke gore. Situacija se pogoršala sada kad župljani župe sv. Bartola nemaju mogućnost sudjelovati na misnom slavlju i moliti se u svojoj crkvi.

“Crkva je do temelja srušena u Domovinskom obrambenom ratu. Nakon obnove bila je ponos i utjeha našem selu. Strateški je pozicionirana zbog brežuljka na kojem se nalazi. S velikim potresom koji nas je pogodio, crkva je statički onesposobljena. Svetište se odvojilo od lađe crkve, oštećenja se vide u tornju gdje su pregradni zidovi popucali ili su se urušili. Ostatak prostora ispunjen je velikim pukotinama”, istaknuo je fratar.

Potres je nažalost srušio i polomio sve kipove koji su bili u unutrašnjosti sakralnog prostora. Detaljnoj restauraciji dijela inventara pristupit će svega nekoliko predmeta koji nisu u potpunosti oštećeni ili su napravljeni od drveta pa su odoljeli donekle potresu. O razornosti potresa govori i činjenica da su se kameni ambon i oltar raspali na tisuću dijelova. “Trudit ćemo se živjeti normalnim životom. Ovaj narod je naučio živjeti u mučeništvu. Svakih nekoliko godina dogodi se nešto što stavlja našu vjeru i predanost Bogu na kušnju. Navikli smo da imamo i da nemamo, kako nam govori i Biblija ‘znali su obilovati, a znali su i oskudijevati’. Neka se i u ovim trenucima vrši sveta volja Božja. A Bogu hvala jer nitko u ovom selu nije stradao”, kazao je župnik.

Možemo vidjeti kako diše Hrvatsko, ali kako diše i kršćansko srce

Fra Dragan je župnik i petrinjske župe sv. Ivana Pavla II. Nažalost tamo je jedna njegova župljanka izgubila život. Riječ je o maloj Lauri koja je bila i jedina žrtva razornog potresa koji je pogodio Petrinju. Kako bi se pomoglo stanovnicima Hrastovice i okolnih mjesta organiziran je prostor u Narodnom domu Stjepana Radića ispred kojeg je podignut i šator Hrvatskog Caritasa. Iz tih prostorija djelovao je i još uvijek djeluje opskrbni centar.

“Većina kuća u našem selu ostalo je bez krovova i/ili dimnjaka koji su popadali. Nakon potresa, taj isti dan, javio nam se fra Ivica Jagodić koji nam je iz Vukovara poslao šator Hrvatskog Caritasa nakon čega su pripadnici Hrvatske vojske podigli još dva šatora u našem selu kako bi se mještani mogli skloniti. Od velike pomoći bili su mnogi volonteri, ali i radnici tvrtke Tokić koji su sa svojim automobilima došli pomoći. I ubrzo je naš seoski dom postao sabirni centa koji je pokrio veliki broj sela – katoličkih i pravoslavnih – koja se protežu duboko u Zrinsku goru,” naglasio je naš sugovornik.

Foto: zupa-sv-bartola-apostola.hr /

Tri dana bila su potrebna da se pokriju svi krovovi te saniraju dimnjaci i površinska šteta na kućama u Hrastovici. Rezultat je to mnogih ruku koje su se spojile i omogućile da ovo mjesto bude ogladni primjer kako se može i treba pomagati ljudima koje je snašla nesreća. Župnik župe sv. Bartola izrazio je ponos zbog svojih župljana i svih volontera. Rekao je kako na primjeru ovog sela “možemo vidjeti kako diše Hrvatsko, ali kako diše i kršćansko srce”.

“Bilo je ovdje ljudi koji su vjernici i koji su nevjernici. Ali sada je na vidjelo izašlo ono božansko, ono dobro u ljudima. Bit ću sretan ako iz ovog potresa nešto i naučimo. Ne samo da su porušene kuće i dimnjaci, porušeni su i zidovi između ljudi! Potres nas nije razjedinio već je na vidjelo donio ono što čovjek nosi u sebi: ljubav, požrtvovnost i sebedarje,” posvjedočio je fra Dragan Grizelj.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja