Budi dio naše mreže

Potresi koji su 22. ožujka i 29. prosinca 2020. godine pogodili Zagreb i okolicu te Banovinu ostavili su razorne posljedice, ne samo na materijalnim objektima, stanovima, kućama, crkvenim i društvenim objektima, već i u životima mnogih pojedinaca, obitelji i zajednica. Obitelj Brajković iz Čučerja ostala je bez svoga doma. Zahvaljujući inicijativi biskupa Egidija Živkovića i fra Božidara Blaževića ovih dana dobit će svoj dom.

/ Ivana Markić

Jedno od posebno teško pogođenih područja je područje župe Pohoda BDM u Čučerju u kojoj će se više od 50 obiteljskih kuća, prema dosad obavljenim procjenama, morati srušiti, a preko 150 ih je označeno kao mjesta koja nisu sigurna za život, dok će se procjene svih šteta potresa još dugo zbrajat. Mnoge obitelji zbog toga ostale su bez svojih domova s ogromnim teretom gubitka, straha i neizvjesne budućnosti. A jedna od njih je i sedmeročlana obitelj Brajković.

Župa Pohoda Blažene Djevice Marije Čučerje/Foto: Ivana Markić

Kako bi pomogli pogođenim obiteljima da što prije dobiju svoj dom Željezanska biskupija sa Caritasom, Zemaljske vlade Austrije i udruga Hrvat S.A.M. pokrenula je humanitarnu akciju pod nazivom “Krov za Hrvatsku”. Do sada je isplanirano 2 milijuna eura za ovaj projekt koji će biti izgrađen na području Zagrebačke i Sisačko moslovačke županije. Projekt izgradnje drvenih montažnih kuća u Hrvatskoj vodi delegat Željezanske biskupije za Hrvatsku mag. fra Božidar Blažević kao predsjednik udruge Gradišćanskih Hrvata Hrvat S.A.M. u Zagrebu.

Prva od 20 kuća, ona za sedmeročlanu obitelj Brajković Vlade iz Čučerja izgradit će se samo u sedam dana. U samo nekoliko dana postavljeni su temelji obiteljske kuće.

Temelji obiteljske kuće Brajković/Foto: Ivana Markić

Veronika Brajković posvjedočila je da su ovo za nju emotivni trenuci. “Osjećam kao da sam se ponovno rodila. Doživjeli smo jedan veliki šok kada se sve to dogodilo. U trenutku je nestalo sve ono što smo gradili četrdeset godina, ostali smo bez ičega i na ulici, ali nismo klonuli. Bilo je suza, očaja i plača, ali vjera u Boga gurala nas je naprijed. Nismo znali otkud ćemo početi, ali osjećala sam cijelo vrijeme da će nam Bog pomoći. Taman kada smo dogovorili kredit za izgradnju nove kuće Bog je pokazao da i ovaj put ima plan za nas”, rekla je Veronika Brajković za Hrvatsku katoličku mrežu.

Bilo je suza, očaja i plača, ali vjera u Boga gurala nas je naprijed.

Fra Božidar Blažević i obitelj Brajković/Foto:Ivana Markićh

Obitelj Brajković je dobila na korištenje vrtnu kućicu i kazali su da su se tu već priviknuli i da su zahvalni na tome što imaju. “Ovo sada nam je Bog s neba poslao dar. Bog je vidio našu borbu. Prvenstveno hvala Bogu, a potom fra Božidaru što je poduzeo sve da dobijemo novu kuću. Uvijek sam pronalazila vremena za molitvu i za Gospodina, a posebno u ovim težim trenucima. I ovo mi je pokazatelj da On ne ostavlja svoju djecu”, rekla je Veronika Brajković.

Bog je vidio našu borbu.

Blagoslov temelja/Foto: Ivana Markić

Blagoslov temelja/Foto: Ivana Markić

Blagoslov temelja/Foto: Ivana Markić

Zahvalna sam svim ljudima koji su pomogli da dobijemo svoj dom, ali posebna zahvalnost ide Gospodinu.

“Veselim se novoj kući. Sve to je Božja providnost uz našega fra Božidara Blaževića i naravno biskupa Egidija Živkovića. Zahvalna sam svim ljudima koji su pomogli da dobijemo svoj dom, ali posebna zahvalnost ide Gospodinu. Bez Boga ovog ničega ne bi bilo. Sigurna sam. Nadam se da će i druge obitelji vrlo brzo dobiti svoj dom kao i mi”, rekla je Vlatka Divić, kćer obitelji Brajković.

Fra Božidar Blažević i Vlatka Divić/Foto: Ivana Markić

Fra Božidar Blažević je svojim dolaskom donio radost u Čučerje. Osim što je razveselio obitelj Brajković, fra Božidar je razveselio i župnika vlč. Marka Torbara. Župnik od potresa u ožujku prošle godine ne boravi u župi jer je župna kuća trajno oštećena potresom. Vlč. Marko Torbar kazao je da ga je vijest o novoj župnoj kući jako razveselila. “Jako sam se iznenadio kada je fra Božo nazvao i izrazio da on i biskup Egidije Živković žele izgraditi montažne kuće ovdje u Čučerju. Bio sam jako iznenađen. Moja radost je velika jer ću tim više biti bliže svojim župljanima i konkretno im pomagati u svim njihovim potrebama. Ostao sam još više iznenađen kada je fra Božo došao s nekolicinom mojih župljana i rekao mi da žele sagraditi župnu kuću. Župljani su izrazili želju da se njihov pastir vrati među njih”, rekao je vlč. Marko Torbar za Hrvatsku katoličku mrežu.

Moja radost je velika jer ću tim više biti bliže svojim župljanima i konkretno im pomagati u svim njihovim potrebama.

Mjerenje temelja za župnu kuću/Foto: Ivana Markić

Planiranje izgradnje župne kuće/Foto: Ivana Markić

Mjerenje temelja župne kuće/Foto: Ivana Markić

Vlč. Torbar posvjedočio je da ga to iznimno raduje jer će župna kuća biti ne samo za njegove potrebe, nego i za potrebe župe. “Napokon ću moći biti sa svojim župljanima. Oni konkretno sada trebaju svoj dom i želja mi je to im omogućiti i tako osigurati njihov ostanak ovdje. Želio bih se zahvaliti svima koji nam pomažu, a osobito kardinalu Josipu Bozaniću koji nam je velika podrška i pomoć”, rekao je.

Vlč. Marko Torbar/Foto: Ivana Markić

Župa Pohoda Blažene Djevice Marije Čučerje/Foto:Ivana Markić

Gradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević posjetila je obitelj Brajković i kazala da je posebno radosna što je došlo do realizacije ovog projekta. “Ovo je povijesni trenutak. Kada sam razgovarala s biskupom Egidijem Živkovićem prije nekoliko dana ni sama nisam vjerovala da možemo tako brzo prionuti poslu. Važno je reći da velika zahvalnost ide biskupu Živkoviću i fra Boži koji su nesebično prikupljali novac. Važno je pomagati jedni drugima i biti tu jedni za druge. Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje. No, još veće zadovoljstvo sigurno bit će pri useljenju ove obitelji. Nadam se da ćemo uskoro pomoći i drugim obiteljima na ovaj način” rekla je Jelena Pavičić Vukičević za Hrvatsku katoličku mrežu.

Posjet gradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević/Foto: Ivana Markić

Fra Božidar Blažević istaknuo je da ga ponajviše raduje vidjeti sretne obitelji i da upravo to čine zbog njih. “Zahvaljujući suradnji s našim partnerima u Hrvatskoj stupili smo vrlo brzo u munjevitu obnovu srušenih kuća u Hrvatskoj. Kroz sedam dana izgraditi ćemo kuću obitelji Brajković, a uskoro ćemo izgraditi i župnu kuću. Župljani su vapili da im se župnik što prije vrati u župu. Predvidjeli smo izgraditi dvadeset montažnih kuća ovdje u Čučerju, a ako bude i donatora onda ćemo graditi i više. U Banovini planiramo početi graditi kroz naredni mjesec dana odnosno čim se pripremi teren za gradnju. Želja nam je pomoći što više možemo i osigurati ljudima krov nad glavom. Sigurno ćemo uz Božju pomoć i pomoć dobrih ljudi to i uspjeti”, rekao je fra Božidar Blažević.

fra Božidar Blažević/Foto:Ivana Markić

Izlijevanje temelja/Foto:Ivana Markić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja