Budi dio naše mreže

U Vukovaru je 17. studenog organiziran cjelodnevni prigodni program komemoriranja žrtve Vukovara koji je završio molitvom i upaljenim svijećama u krugu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana gdje su okupljeni tradicionalno počast svim vukovarskim žrtvama i žrtvama Domovinskog rata.

/ at

Kroz cijelu nedjelju u Vukovaru je organiziran je prigodni program u sjećanje na kobni dan bliske prošlosti ovoga grada heroja i cijele Hrvatske. Na memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru položene su ruže i svijeće na grobovima poginulih i ubijenih Hrvatskih branitelja Vukovara. Održan je također XV. znanstveno -stručni simpozij “Ratna bolnica Vukovar 1991. – dr. Juraj Njavro”. U popodnevnim satima položeni su vijenci, upaljene svijeće i održana je molitva kod zavjetne kapelice “Put spasa”. Nakon toga je održana 6. večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara. U 19 sati počast svim vukovarskim žrtvama i žrtvama Domovinskog rata odana je počast paljenjem svijeća u općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana.

Mjesto je ovo odakle je nakon pada grada prije 28 godina odvedeno 260 ranjenika, branitelja i medicinskog osoblja, čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice na Ovčari, dok su sudbine nekih odvedenih iz bolnice još uvijek nepoznate, piše na službenim stranicama grada Vukovara.

Molitvu je predvodio fra Matija Marijić iz župe sv. Filipa i Jakova, uz nastup klape „Sveti Juraj” – Hrvatske ratne mornarice i prigodni program mladih Vukovaraca.

Prema službenim podacima vukovarske bolnice u 90 dana patnje i tragedije primljeno je 3740 ranjenika i provedeno 2500 operacija. Dnevno je primano i po 90 ranjenika svih nacionalnosti te su tretirani po jednakim uvjetima. Na dječjem odjelu u vrijeme okupacije rođeno je 16 djece koja su skupa s ostalim ranjenicima trpila istu sudbinu.

Uz delegaciju Grada Vukovara predvođenu gradonačelnikom Grada Vukovara Ivanom Penavom, molitvi je nazočila predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, potpredjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, ministri Gordan Grlić-Radman, Tomo Medved i Mario Banožić te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja