Budi dio naše mreže

Družba Kćeri Božje ljubavi u Zagrebu je u petak svečanom euharistijom u katedrali, uz predsjedanje zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića te svečanom akademijom u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta proslavila 100. obljetnicu osnutka svoje Provincije Božje providnosti sa sjedištem u Zagrebu.

/ mp/IKA

U sklopu akademije upriličen je scenski prikaz povijesti Provincije u režiji s. M. Pije Herman, a u izvedbi sestara, kandidatica, postulantica, i glazbenih izvedbi zbora “Allegro” iz Križevaca, koji se baš za ovu priliku formirao, plesne skupine “Ruke za mir” iz KŠC Sarajevo, zbora sestara iz Albanije i Kosova te zbora sestara i kandidatica iz Zagreba.

Proslava 100. obljetnice osnutka Provincije Božje providnosti

Proslava 100. obljetnice osnutka Provincije Božje providnosti

Proslava 100. obljetnice osnutka Provincije Božje providnosti

Proslava 100. obljetnice osnutka Provincije Božje providnosti

Misu je u katedrali predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić

Sestre su, podsjetimo, u Sarajevu – u tada misionarski kraj Bosne i Hercegovine, opustošen višestoljetnom osmanlijskom vladavinom – stigle 1882. godine. Kada su im komunisti oduzeli apsolutno sve, i samostane i ustanove, te zabranili rad i tražili da redovnice obuku civilno odijelo, godine 1949. sjedište provincije sele na zagrebačku Novu Ves, na broj 16. Tada skromnu kuću u kojoj su započele iznova živjeti, potpuno osiromašene, nakon komunističkog izgona iz BiH ustupio im je nadbiskup Alojzije Stepinac, i sam žrtva istog totalitarizma.

Danas imaju 42 zajednice. U Albaniju su, primjerice, stigle 1992. godine, a svoje današnje ime “Provincija Božje providnosti” dobivaju 1971. jer su dugo od dolaska u glavni grad BiH nosile prefiks manje obljubljen, kao “Jugoslovenska provincija”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja