Budi dio naše mreže

Pogledajte kako je proslavljen Božić u našoj Domovini.

/ im

Zagrebačka nadbiskupija

Svečano misno slavlje proslave svetkovine Rođenja Gospodinova 25. prosinca u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca predvodio je zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

FOTO: TU ZN//SVETKOVINA BOŽIĆA PROSLAVLJENA U BOGOSLUŽNOM PROSTORU BL. ALOJZIJA STEPINCA

„Bog nas, dragi vjernici, ne poziva na slavan, blještav i stalno uzbudljiv život. Poziva nas da vjerujemo Spasitelju, a zatim nas šalje natrag u našu životnu realnost kako bismo naučili radovati se njegovu spasenju iz dana u dan i to spasenje nositi drugima: razvezivati spone jarmene, dijeliti kruh s gladnima, krov s beskućnicima, zauzimati se za obespravljene i slabe. Nježnost i bespomoćnost Djeteta u jaslama trajni je poziv na odricanje od svih oblika nasilja i grubosti, naprasitosti i bahatosti, jednom riječju: sebičnosti koja ne prepoznaje da su nam za ispunjen i sretan život potrebni drugi kao što smo i mi potrebni drugima“, poručio je nadbiskup Kutleša. Cijelu homiliju pročitajte OVDJE.

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua predvodio je božićno misno slavlje u ponedjeljak 25. prosinca 2023. u bazilici sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu.

Mons. Giorgio Lingua predvodio je božićno misno slavlje u bazilici sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu/ Foto: Veritas

Potaknuo je nazočne vjernike da dopuste Isusu da se njegovo lice odražava u njima. „Učini da svi, gledajući tebe, vide Njega. To je Božić koji ne prestaje. Njegova se Riječ nastavlja utjelovljavati u nama i mi postajemo svjetlo svijeta“, kazao je. Homiliju u cijelosti pročitajte OVDJE.

Đakovačko – osječka nadbiskupija

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio misu u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla o svetkovini Rođenja Gospodinova, u ponedjeljak, 25. prosinca.

Mons. Đuro Hranić predvodio svetu misu/Foto: Tu DJOS

„Božićno dijete Isus nam želi istodobno reći što zapravo čovjek jest: on je ograničeno, često i nemoćno biće, pod­ložno slabostima, upućeno na pomoć, brigu i podršku drugih ljudi. Govori nam da vrijednost jednoga čovjeka nije u nadmetanju, u bogatstvu, u njegovoj vlasti i moći, nego ponajprije u njegovoj skromnosti, dobroti, otvorenosti drugima, u služenju potre­bnima. Bogu nije bilo potrebno da postane čovjekom radi njega, nego je po­stao čovjekom radi nas. Izabrao je roditi se i doći na svijet kao malo nezaštićeno ljudsko dijete. Time nam je snažno progovorio o vrijednosti i uzvišenosti roditeljske ljubavi oca i majke, o dostojanstvu majčinstva i očinstva te o nezamjenjivosti obitelji kao najprirodnijega mjesta za rađanje, razvoj i rast svakoga čovjeka“, rekao je. Cijelu homiliju pročitajte OVDJE.

Svečano euharistijsko slavlje svetkovine Božića 25. prosinca u đakovačkoj je katedrali predvodio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić.

Mons. Ivan Ćurić/Foto: Tu DJOS

Tumačeći dalje liturgijska čitanja biskup je poručio: „Pravi Bog je postao pravim čovjekom, uzeo je ljudsko tijelo, rođen od Djevice Marije. No, to nije neka Božja trenutačna „igra“. U toj je Božjoj novosti za čovjeka sadržano spasenje, nama je nešto darovano: Nama, ljudima dade moć da postanemo djeca Božja. Kako dragocjen, zapravo i neizmjeran Božji dar. Zato Božiću pristupamo kao vrhuncu Božje objave koja se dogodila u osobi i poslanju Isusa Krista. O tome nam tako jasna svjedočanstva daje Sveto pismo: ‘Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima u prorocima; konačno, u ove dane, progovori nam u Sinu’ (Heb 1, 1-2). A kršćanski nauk Crkve nam dalje razlaže: Krist, Sin Božji koji je postao čovjekom, jest jedina, savršena i nenadmašiva Očeva Riječ. ‘Dajući nam svoga Sina, koji je njegova jedina i konačna Riječ, Bog nam je odjednom tom jedinom Riječju rekao sve’“. Homiliju u cijelosti pročitajte OVDJE.

Zadarska nadbiskupija

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodio je svečano koncelebrirano slavlje na svetkovinu Božića, u ponedjeljak, 25. prosinca, u katedrali sv. Stošije u Zadru, na kraju kojega je podijelio svečani papinski blagoslov s potpunim oprostom.

Nadbiskup je naglasio da čovjek poprima svoj konačni oblik, puninu, u Bogu. „Čovjek nije u punini života, ako nije u Bogu. Nema čovjeku većeg udioništva u punini života, od primanja Boga u svoj život i od Božjeg sinovstva koje po toj milosti primamo. Nema punine života bez Boga!“, naglasio je mons. Zgrablić. Homiliju u cijelosti pročitajte OVDJE.

Splitsko – makarska nadbiskupija

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić predvodio je 25. prosinca božićnu misu u splitskoj prvostolnici sv. Dujma u koncelebraciji s katedralnim župnikom don Antom Mateljanom, svojim tajnikom don Renatom Pudarom te kanonikom prvostolnog kaptola don Markom Ćubelićem.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić predvodio misu na Božić u splitskoj katedrali/Foto: Ljubo Jermelić

„Božić nam je uvijek iznova poziv da budemo pažljivi na prisutnost Onoga koji nam dolazi u licu čovjeka, često puta neprivlačna našoj naravi. Samo čisto srce ispunjeno ljubavlju i milosrđem, postaje sposobno prepoznati Boga u licima braće i sestara“, zaključio je nadbiskup zaželjevši svima Božić koji će biti obilježen djelima milosrđa prema braći i sestrama koji su u potrebi. Homiliju u cijelosti pročitajte OVDJE.

Bjelovarsko – križevačka biskupija

Na svetkovinu Božića, 25. prosinca bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak predvodio je euharistijsko slavlje u katedrali svete Terezije Avilske u Bjelovaru.

Biskup Vjekoslav Huzjak predvodio je euharistijsko slavlje u katedrali svete Terezije Avilske u Bjelovaru/Foto: Bjelovarsko-križevačka biskupija

U homiliji mons. Huzjak rekao je kako Božić označava jedinstveni događaj koji se dogodio jednom u ljudskoj povijesti, ali se dogodio za svakoga čovjeka i svaki čovjek ima razloga slaviti rođenje Isusovo. Prisjetio je i pozvao vjernike na čuvanje lijepih običaja koje su nam predali naši stari, a plod su duboke vjere i pobožnosti. Homiliju u cijelosti pročitajte OVDJE.

Dubrovačka biskupija

Dubrovački biskup Roko Glasnović predslavio je svečano euharistijsko slavlje u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku na Božić, svetkovinu Rođenja Gospodinova.

Biskup Roko Glasnović predslavio je svečano euharistijsko slavlje u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku na Božić/Foto: Angelina Tadić

Govoreći o značenju Božića biskup je, uz ostalo, ustvrdio kako je Bog učinio odlučan i nepovratan korak prema ljudima te da je događaj Božića stup koji uzdržava čitavu ljudsku povijest. Neki to znanju, neki ne vjeruju. „Mi vjerujemo i imamo zato veliku odgovornost pred Bogom, pred sobom i pred čovječanstvom“, rekao je biskup Glasnović. Homiliju u cijelosti pročitajte OVDJE.

Šibenska biskupija

Šibenski biskup Tomislav Rogić predvodio je svečano misno slavlje na svetkovinu Božića u ponedjeljak 25. prosinca u šibenskoj katedrali svetog Jakova.

Biskup Tomislav Rogić predvodio je svečano misno slavlje na svetkovinu Božića/Foto: Ivo Kronja

„Dozvolimo mu, stoga, da nas mijenja, da nas učini boljim ljudima koji će izgrađivati bolji svijet, svijet pokretan i nadahnut Božjim Duhom rođenog Spasitelja. Postanimo ljudima koji će oko sebe širiti taj Božićni obrat tame u svjetlost, surovosti u idilu, a život u istinsku radost onih koji se vole jer s Isusom kroz život hode i odražavaju njegovu ljubav i dobrotu. Božić je dar Božji s kojim se ništa drugo ne može mjeriti. Božić je poziv kršćanskoj duši da Isusa primi i od njegove ljubavi živi“, poručio je u propovijedi biskup Rogić. Homiliju u cijelosti pročitajte OVDJE.

Varaždinska biskupija

Svečanu misu poldanjicu na svetkovinu Rođenja Gospodinova u ponedjeljak, 25. prosinca, predvodio je u varaždinskoj katedrali biskup Bože Radoš.

Biskup Radoš predvodio misno slavlje u varaždinskoj katedrali/Foto: Varaždinska biskupija

„Danas slavimo ovu tajnu – da je Riječ postala tijelom i nastanila se među nama. Današnja molitva kaže da je Bog uzeo našu ljudsku narav. Sve je htio uzeti od nas, da naše bude njegovo. Dvije su riječi iz Ivanova proslova danas pred nama. Prva riječ, odnosno slika je dijete, a druga križ. Isus je htio proći sve što mi prolazimo, od rođenja do smrti, pokazati se ranjivim te biti raspet na križu“, naglasio je, između ostaloga, biskup Radoš u homiliji. Homiliju u cijelosti pročitajte OVDJE.

Porečko – pulska biskupija

Na svetkovinu Božića, 25. prosinca porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan predvodio je svečano misno slavlje u pulskoj katedrali.

Biskup Milovan/Foto: Gordana Krizman

Biskup je podsjetio i da zbog Božje dobrote koja nam se objavila u Isusu, mi slavimo Božić nadasve kao dan Božje i ljudske topline, srdačnosti i mira, obiteljskog zajedništva, iskazivanja dobrote osobito potrebnima, žalosnima, bolesnima. Homiliju u cijelosti pročitajte OVDJE.

Riječka nadbiskupija

Riječki nadbiskup Mate Uzinić slavio je svečanu misu na božićno jutro 25. prosinca u katedrali sv. Vida.

Riječki nadbiskup Mate Uzinić slavio je svečanu misu / Foto: Danijel Delonga

Potaknut naslovom jedne popularne svjetovne pjesme, nadbiskup je primijetio kako neke važne životne odluke mogu čovjeka staviti pred pitanje: što je meni ovo trebalo? „Kad to pitanje stavimo u kontekst Božića, ono glasi: Što je Bogu to trebalo? Što je njemu trebalo postati dijete, živjeti među nama, na kraju umrijeti za nas? A ponekad se čini kao da se ništa nije promijenilo. Ali promijenilo se. Isplatilo se. Kao što se u životu svakoga od nas isplati davati se, služiti u ljubavi“, protumačio je nadbiskup. Homiliju u cijelosti pročitajte OVDJE.

Sisačka biskupija

Svečanu misu poldanjicu na svetkovinu Božića, u ponedjeljak 25. prosinca, predvodio je u bazilici sv. Kvirina u Sisku biskup Vlado Košić u zajedništvu s rektorom bazilike Robertom Jakicom i župnim vikarom Rafaelom Mlinarom, a služio je đakon Frano Bijelić.

Biskup Košić predvodio misno slavlje na Božić u sisačkoj katedrali/Foto: Stjepan Vego

Biskup je rekao i kako je danas Crkva to mjesto koje je nekoć bio Betlehem, mjesto gdje prebiva Bog, zajednica vjernika u kojoj je prisutan živi Bog koji se utjelovio. Ustvrdio je i kako upravo zbog toga Crkvu nazivamo i Mističnim Tijelom Kristovim. „I dok smo sinoć slušali evanđeoske izvještaje koji su nam pokazali Utjelovljenog Boga u Djetetu u betlehemskoj štali, danas gledamo tog istog Gospodina koji je utjelovljen u Euharistiji i po Euharistiji u svakom članu Crkve koji blaguje Tijelo Kristovo. Tako Crkva doista postaje Tijelo Kristovo, ono mjesto gdje danas Bog prebiva. Reći će netko: dobro, tako bi trebalo biti, ali mi smo svjedoci kako u Crkvi ima puno grijeha, nečistoća i sebičnosti, kako je Crkva grešna a ne sveta.  Doista, Crkvu čine ljudi koji su grješni, koji nisu sveti po svojem moralnom djelovanju. Ipak, Crkva jest sveta – kako ispovijedamo u Vjerovanju kad govorimo da vjerujemo u jednu, svetu, katoličku i apostolsku Crkvu. Ali valja uvijek pri tom imati na umu da je Crkva sveta po Bogu koji se utjelovio u nju, po Sinu koji se s njome poistovjetio, po Duhu koji ju posvećuje iznutra. Tako po toj inhabitaciji ili prebivanju Božjem u srcima vjernika koji čine zajednicu Crkvu, Crkva odražava i svetost Božju. Ne svoju nego Božju. Dakako da su svi koji Krista slijede i koji čine Crkvu pozvani i na moralnu svetost, da i svojim životom odražavaju da u njima boravi Bog i da ih vodi putem svetosti. No, da su ne znam kako sveti pojedinci u Crkvi, ne posvećuju Crkvu ljudi koji se trude svojim silama moralno i sveto živjeti, nego Bog koji prebiva u našim srcima“. Homiliju u cijelosti pročitajte OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja