Budi dio naše mreže

Diljem Hrvatske u utorak, 8. rujna proslavljen je blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije - Male Gospe. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je središnje misno slavlje na otvorenom u župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Granešini, koja je teško stradala u nedavnom potresu.

/ mp

Između ostalog, kardinal je u propovijedi poručio:

„Kada ujutro ustanemo, kada počne svitati zora i pojavljivati se svjetlo, vidimo prijelaz iz tame prema svjetlu. Zora priprema dolazak sunca. Marija je zora, a sunce je Isus Krist. Ona nam je rodila Sunce koje nas spašava i oslobađa. To je Marija, žena i majka, jedna od nas, bezgrješna jer ju je Bog sačuvao za prebivalište svoga Sina. Ona koja je rodila Isusa, koja ga je pratila čitavog života, koja ga je dopratila do križa, dobila je novi zadatak s križa“, rekao je kardinal Bozanić, pozivajući se na Isusove riječi: ‘Evo ti sina’.

Na kraju misnog slavlja kardinal Bozanić je iskazao podršku župljanima Župe Rođenja Blažene Djevice Marije, kao i župniku vlč. Josipu Balogu te sestrama Kćeri Božje Ljubavi čiji se samostan nalazi u Granešini.

„Nije lako župniku promatrati kako se ono što je radio pretvara u ruševine, ali kako je i sam rekao, to je samo crkva, zgrada. Ona živa Crkva, koju Bog gradi, možda na taj način postaje još i jača. Želim odati priznanje i časnim sestrama samostana u Granešini – sestrama Kćeri Božje Ljubavi – jer su uz župnika i one u tim teškim trenucima bile ne samo okrepa i podrška, nego znak – mi smo tu i mi ćemo zajedno pomoći da ova župna zajednica može živjeti“, istaknuo je kardinal Bozanić. Cijeli izvještaj pročitajte OVDJE.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić

Šibenski biskup Tomislav Rogić predvodio je misno slavlje u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Skradinu. “Marijin rođendan, i danas nakon dvije tisuće godina, progovara istom snagom vjere, pouzdanja i opredjeljenja za Boga. I za nas on može biti početak spasenja ako poput Marije svoje srce više otvorimo Bogu da u njemu nađe mjesta, ako ne budemo zaslijepljeni ovim svijetom ni njegovim dobrima, niti strahovima i neizvjesnostima. Ne dajmo se zarobiti, nego svoje pouzdanje stavimo u Gospodina – kao Marija”, poručio je biskup Tomislav Rogić u homiliji. Cijeli izvještaj pročitajte OVDJE.

Biskup Tomislav Rogić

Proslava blagdana Male Gospe i Dana grada Solina završila je svečanim popodnevnim misnim slavljem koje je na Gospinu Otoku predvodio splitsko-makarski nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša u koncelebraciji splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića, don Ranka Vidovića, župnika Župe Gospe od Otoka i solinskoga dekana i ostalih svećenika.

Prije samoga početka euharistijskoga slavlja riječ pozdrava uputio je nadbiskup Barišić. Naglasio je da je ovogodišnja proslava Male Gospe posebna ne samo zbog specifičnih uvjeta nego zbog darova nebeske Majke nama, svojoj djeci i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji: posvete bazilike i novoga splitsko-makarskoga nadbiskupa koadjutora Kutleše.

Mons. Kutleša stavio je pred vjernike Mariju kao uzor ustrajne i strpljive molitve, čvrste i nepokolebljive vjere, nade koja ne postiđuje i samoprijegorne ljubavi, te ih potaknuo na sklad molitve i djela. Cijeli izvještaj pročitajte OVDJE.

Na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna nekoliko tisuća vjernika iz župa Slavonsko-podravskog arhiđakonata, od Virovitice preko Slatine do Našica tradicionalno je hodočastilo u marijansko svetište u Voćinu. Večernju euharistiju predslavio je požeški biskup Antun Škvorčević. Kazao je kako on kao biskup, zajedno s nazočnim svećenicima i vjernicima želi večeras iz ovog svetišta Bogu poručiti da on u njima, malim i neznatnim ljudima iz slavonsko-podravskog dijela Hrvatske ima svoje radnike i suradnike s kojima može računati i koji uz Marijin zagovor i pomoć svakodnevno nastoje ostvariti njegov naum o njima, kroz molitvu i osluškivanje Božje riječi, a osobito po sudjelovanju na svetoj misi i primanju svete pričesti, koju su crkveni oci nazivali „lijekom besmrtnosti“, te životom u skladu s kršćanskim pozivom. Cijeli izvještaj pročitajte OVDJE.

Požeški biskup Antun Škvorčević

Varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu misno slavlje. Blažena Djevica Marija je i najljepši cvijet, rekao je biskup te to objasnio živom sličicom: „Čudesno je da nema ni jedna Marijina crkvica ili neki kip da netko ne dođe, i iz ljubavi, potajno stavi jedan cvijet, stavi cvijet ljubavi kao znak ljubavi, blizine: ‘Ma ti si za mene najljepši cvijet’.“ Stoga prvi dragulj u njezinoj kruni ili prva latica tog najljepšeg cvijeta jest malenost „ono što danas izražavamo u imenu – ona je Mala Gospa“ jer „Ona zna da je veličina u malenosti.“ To je ona malenost o kojoj govori Isus kada poziva dijete, objasnio je mons. Bože Radoš, stavlja ga u sredinu i učenicima koji su se neposredno prije pitali tko je najveći, odgovara: „Ovo dijete je najveće među vama. Ako ne postanete kao dijete, nećete u kraljevstvo Božje“, a zasigurno i Blažena Djevica Marija govori: „Onaj tko prima dijete, on je velik. Onaj tko nastoji zadržati srce dijeteta i tko se stalno trudi biti kao dijete, on je velik.“ Cijeli izvještaj pročitajte OVDJE.

Biskup Bože Radoš

U svetištu Majke Božje na Krasnu svečano misno slavlje predvodio je kancelar i tajnik Gospićko-senjske biskupije preč. Mišel Grgurić. Preč. Grgurić u propovijedi je poručio da se na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije sjećamo rođenja djeteta koje je, od tog vremena sve do danas, obradovalo sav svijet i cijelo čovječanstvo. „S njom je spasenje došlo cijelom svijetu. Nebom je orila pjesma anđela, pjesma u čast rođenja Kraljice koja će tijekom vječnosti biti ispunjenja Božjom radošću, jer je, rodivši Sina Božjega, svijetu donijela radost vječnog spasenja. Možemo slobodno reći da je Marijinim rođenjem započelo i naše vječno spasenje“, rekao je preč. Grgurić. Cijeli izvještaj pročitajte OVDJE.

Preč. Mišel Grgurić

Kod kapele Blažene Djevice Marije u Kaševarima, koja pripada župi sv. Jurja iz Zagorja Ogulinskog svečano je proslavljen blagdan Male Gospe. Misno slavlje je predslavio novi župni vikar u Župi sv. Križa u Ogulinu vlč. Bruno Lovaković. „Svijest bez Boga se uvlači u kršćanske duše u kome je brak postao trgovački posao, a majčinstvo sramota. Kao da je đavao pušten s lanca. Zato je tu uloga naše Majke nezamjenjiva“, poručio je vlč. Lovaković. Cijeli izvještaj pročitajte OVDJE.

Vlč. Bruno Lovaković

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama večano je proslavljen blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije. Euharistijsko slavlje na vanjskom dijelu svetišta predslavio je župnik u župi Donji Mosti i Miholjanec vlč. Miro Denac uz koncelebraciju župnika i čuvara svetišta o. Zdravka Tube. „Bijeda i nevolja gone dijete u krilo majčino, a u nevoljama kršćanin bježi Mariji, jer Ona je majka, najveća ljubav i zadnja nada”, istaknuo je vlč. Denac u svojoj propovijedi i pozvao vjernike da dođu Mariji, utječu se Njezinu zagovoru te puste da ih Ona čuva i brani od svih nevolja u kojima se danas nalazimo kako bismo vjerno živjeli svoje kršćanstvo. ,,Pođimo danas pred Mariju jer Ona briše suze”, zaključio je vlč. Denac. Cijeli izvještaj pročitajte OVDJE.

U Molvama proslavljen blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije

Radosno i svečano bilo je u osječkoj župi Uzvišenja Svetoga Križa gdje su župljani dvjema misama proslavili Malu Gospu. Vjernike je župni vikar Matija Aušić potaknuo na promišljanje o obitelji. „Danas, dragi brate i sestro, moli za naše obitelji koje su u velikim potrebama i problemima. Ovaj svijet u kojem živimo više nego ikada guši naše obitelji; danas više nije in biti dio obitelji, nego se živi individualizam, svatko za sebe, a nitko se ne želi prihvatiti majčinstva i očinstva. Grobovi su nam zamijenili kolijevke i izumiremo kao narod zbog svog egoizma, svoje skučenosti u našim glavama. I nadzire se trend duhovnog siromaštva, a istovremeno nikad veće, ljepše i urednije kuće izvana, a unutra rasulo, raspadaju se obitelji, živi se moderno europski život, servira se lažna sloboda i ispiru se mozgovi raznim učenjima koji na prvo mjesto stavljaju čovjeka, tj. mene, kao da smo mi najvažniji u ovom svijetu.“ Cijeli izvještaj pročitajte OVDJE.

Večernja misa na Malu Gospu – propovijed Matije Aušića

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja