Budi dio naše mreže

Značenje ovoga slavlja jest da se biskup spomene dana kada je naš veliki svećenik Isus Krist predao sebe za cijeli svijet i dana kada je, uz svetu euharistiju, uspostavljen i sakrament svetoga reda. Uljem posvećenim na toj misi pomazuju se bolesnici, krizmanici, katekumeni koji stupaju u kršćanstvo i novi svećenici. Pogledajte kako je ova euharistija proslavljena diljem Lijepe naše.

/ mdj

Zagrebačka nadbiskupija

„Zato, draga braćo svećenici, čuvajmo svoja srca. Izvanjske okolnosti i naše slabosti nikada ne smijemo koristiti kao opravdanje za grijeh. Od nas će se tražiti račun. Međutim, te okolnosti, ma koliko teške bile, ne bi trebale biti razlog za obeshrabrenje. Ako se kajemo, Boga ljubimo i nastojimo živjeti po njegovoj riječi, ako se svaki dan u njoj tražimo i pronalazimo, malo pomalo usvojit ćemo i pravi svećenički duh: ‘učiniti se slugama naroda Božjega, a ne gospodarima, prati noge svojoj braći, a ne ih gaziti svojim nogama’, kako nas poučava papa Franjo (Pismo svećenicima Rimske biskupije). Stoga, odbacimo svako malodušje, nesigurnost, strah od kušnji i povjerujmo Božjoj ljubavi koja se izlila na nas i koju smo pozvani nositi svijetu koji vapi za Bogom. Trajno u srcu čuvajmo Gospodinov pogled koji nam daje razumjeti tko smo mi, a tko je on, i tako se odvažiti na ono što samo svojim snagama nikada ne bismo mogli“, poručio je između ostalog zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša predvodeći Misu posvete ulja.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Splitsko – makarska nadbiskupija

“Primiti to tijelo znači primiti osjećaje ljubavi i darivanja toga tijela koje su primili. Zato zapovijed da to čine njemu na spomen jest zapovijed da budu uvijek blizu gdje čovjek trpi. Euharistija nema samo za cilj imati Isusa uza se, nego ga nositi, dati, pokloniti, odnosno učiniti sebe darom pa i na trpeći način. To je poslanje svećenika. Svećenik koji nije spreman na žrtvu, na služenje, ne razumije euharistiju. Može imati euharistiju svaki dan, ali s Euharistijom nije povezan, kazao je nadbiskup Zdenko Križić u splitskoj katedrali.

Foto: Splitsko – makarska nadbiskupija

“Vaše poslanje nije lagano. Ono košta. A kojeg Isusova učenika nije koštalo“, upitao je nadbiskup te nastavio „Ali nije to poziv koji samo košta, nego puno više i daje. Uvjeren sam da svi vi imate dovoljno tog iskustva. Budite uvijek radosni u svom pozivu. Nosite svijest da ste od Boga izabrani. Isus je svakoga od vas, prije nego vas je pozvao, vidio i opazio“, zaključio je nadbiskup.

Foto: Splitsko – makarska nadbiskupija

Đakovačko – osječka nadbiskupija

„Ovo je euharistijsko slavlje svake godine povlašteni trenutak poziva na razmišljanje o dragocjenom daru poziva kojega Gospodin upućuje svakome od nas i istodobno veoma prikladan i siguran način na koji jačamo želju za srećom koju nosimo u sebi: Naš život postaje ostvaren i ispunjen kad otkrijemo tko smo, koji je naš identitet, gdje su naši izvori, koje su naše odlike, na kojem području ih možemo učiniti plodnima i kojim nam je putem ići da bismo postali znak i oruđe ljubavi, prihvaćanja, ljepote i mira u sredinama u kojima živi svaki od nas“, poručio je u homiliji nadbiskup Đuro Hranić.

Foto: Đakovačko – osječka nadbiskupija

Zadarska nadbiskupija

Da bi se mogao dogoditi susret s Bogom koji čovjeka traži i za kojim čovjek čezne, treba se i osloboditi od svega što nije Bog. „To nije lako. To je proces borbe koji nas očekuje cijelog života. Ne dolazi se do najdubljeg susreta s Bogom ako srce nije očišćeno od svega onoga što nije Bog. Naša pojedinačna odgovornost i savjesnost u njegovanju istinskog svećeničkog zajedništva i bratstva pokazatelj je i našeg ispravnog načina molitve i svećeničkog služenja. Bez ispravne kršćanske molitve, ne možemo ni očekivati gledati plod našeg pastoralnog rada“, poručio je između ostalog mons. Zgrablić u homiliji.

Foto: Zadarska nadbiskupija

Šibenska biskupija

Gospodin će se poslužiti našim slabostima. Prinosimo darove na oltar i molimo da našu žrtvu Gospodin primi, jer smo duha ponizna i srca skrušena. Odmah potom peremo ruke i opet molimo da nas Svevišnji od bezakonja i grijeha opere da mu možemo služiti. Naše izabranje je poziv na poniznost pred Bogom jer smo mu tako blizu, jer nas je odabrao za sebe, jer želi da mu služimo i budemo njegove produžene – vidljive ruke, glas, – njegovi posrednici milosti i objave. Sve to izvire iz pomazanja. Biti pomazan. Pomazivati druge. Posveta ulja, doziva u našu sadašnju stvarnost sva ona značenja Pomazanika. Slikovitost ulja kojeg koža upija daje prikazati onu nevidljivu stvarnost darova Božjih za sve dane našeg svećeništva. Uljem obilježeni, označeni, izdvojeni za svetu službu, kazao je biskup Rogić.

Foto: Šibenska biskupija

Biskup je vjernicima poručio da mole za svećenike. Za njihovu revnost i ustrajnost. Molite za nova svećenička zvanja u cijeloj Crkvi i u našoj biskupiji. Po brojnim i revnim svećenicima, novim duhovnim zvanjima prepoznat ćemo da smo živa Crkva Kristova. Neka nam dobri i svemogući Bog udjeli milost Radosnih navjestitelja i velikodušnih posrednika svake milosti Božje. Neka se u obiteljima moli za zvanja da srca roditelja ne budu sebična i sprječavaju duhovni poziv. Naprotiv, neka u tome vide i dožive neizmjerni Božji blagoslov.

Foto: Šibenska biskupija

Krčka biskupija

“Ako se dobro sjećam, prošle godine jedan je naš poznati karikaturist nacrtao jednu karikaturu i napisao: ‘Svećenik mora biti savršen!’ –  ‘A mi vjernici možemo biti kakvi hoćemo.’ Čini mi se da ova karikatura, i ove dvije rečenice, dosta dobro ocrtavaju našu crkvenu stvarnost u kojoj se od svećenika očekuje savršenstvo u svakom pogledu i to prvenstveno u ‘uslužnoj djelatnosti’, tj. da je uvijek i u svako vrijeme svima dostupan i svima na raspolaganju i da udovolji svim željama i potrebama vjernika, uz široki osmijeh na licu i duboki naklon cijelim tijelom, a za uzvrat da ništa ne pita, ne postavlja nikakve uvjete, ne traži nikakva pojašnjenja, i još ako bi sve to bilo gratis, uistinu svećenik iz snova. Ista su očekivanja od učitelja u školi, od liječnika u bolnici, od prodavača u trgovini,… svi bi nam trebali biti na usluzi i udovoljiti našim prohtjevima”, poručio je između ostalog u svojoj homiliji biskup Ivica Petanjak.

Foto: Biskupija Krk

Sisačka biskupija

U homiliji biskup Košić se osvrnuo na knjigu kardinala Roberta Saraha „Za vječnost. Razmatranja o liku svećenika“ te njegovo razmatranje nad tekstom sv. Grgura Velikog pape protiv licemjerja. „On za svećenike predviđa tri lijeka: prvi je ovaj koji je kard. protumačio, a riječ je o odupiranju da se suobličimo ovom svijetu. Mislim da smijem ovdje reći, u skladu s ovim pozivom kardinala Saraha da se mi svećenici odmaknemo od svijeta i ne budemo licemjerni, kako je nemoralno što ovih dana čujemo iz medija, naime, što neki političari najavljuju da će se boriti da pravo na abortus uđe u Ustav. Zamislite! Pravo na ubijanje djece! Pa kamo je to dospjela naša civilizacija? Zar je moguća budućnost čovječanstva ako ozakoni ubijanje? Sjećam se govora sv. Majke Terezije iz Kalkute na primanju Nobelove nagrade za mir u Oslu 1979., kad je ustvrdila da nema nikakve razlike između ubijanja nerođene djece i ubijanja ljudi u ratovima. Tada je rekla: Tko će spriječiti političare da pokrenu ratove i masovna ubijanja, ako je dopušteno ubiti nevino nerođeno dijete u majčinoj utrobi?” 

Foto: Sisačka biskupija

Dubrovačka biskupija

U homiliji je, osvrćući se na liturgijska čitanja, biskup Glasnović kazao da bez Duha Gospodnjega nema kršćanskog života i svetosti te da je on u ishodištu službe i života svakog pastira. Istaknuvši riječi pape Franje o svećeničkom životu i poslanju, potaknuo je na promišljanje o tome ovisi li svećeničko ostvarenje o njegovoj sposobnosti, ulozi koju dobiva, pohvalama koje prima, karijeri ili o tome „miriše li naš život na pomazanje Duha“.

Foto: Dubrovačka biskupija

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja