Budi dio naše mreže

Na svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja, u ponedjeljak 24. lipnja 2024. godine, pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško predvodio je svečano euharistijsko slavlje u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću u zajedništvu sa privremenim župnim upraviteljem preč. Tomicom Šestakom, župnim vikarom vlč. Domagojem Koružnjakom, svećenicima iz dekanata, poglavarima zagrebačke Bogoslovije na čelu s preč. Željkom Faltakom.

/ mdj

Uz proslavu župne svetkovine, u ime nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, biskup Šaško je među kandidate za svete redove đakonata i prezbiterata ubrojio desetoricu bogoslova treće, četvrte i pete godine za Zagrebačku nadbiskupiju, stoji na stranicama Zagrebačke bogoslovije.

Foto: Bogoslovi Zagreb/ Kandidatura zagrebačkih bogoslova

Na početku euharistijskog slavlja, biskup je pozdravio sve prisutne župljane, a osobito bogoslove koji će biti primljeni među kandidate za svete redove đakonata i prezbiterata. Pozdravio je i također predstavnike javne vlasti grada Zaprešića. Bogoslovima je uputio riječ govoreći da ne odlutaju od poziva na kojih ih je Gospodin pozvao i ohrabrujući ih na iskreno nasljedovanje Gospodina.

Foto: Bogoslovi Zagreb/ Kandidatura zagrebačkih bogoslova

Tumačeći navještenu Božju Riječ, biskup Šaško je homiliju započeo o životu Ivana Krstitelja. Od samoga začeća, Ivan je bio pun Duha Svetoga. Ivan je u svom poslanju bio najveći, sam Gospodin Isus je govorio o Ivanu kao onom koji je najveći rođen od žene, a opet najmanji u Kraljevstvu nebeskom. Ivan je, nastavlja biskup, bio svjestan toga i ne skriva da on nije Krist. Ivan pokazuje Krista, kasnije i Ivan sumnja, ali u konačnici polaže život zbog Istine, nije se bojao čovjeka. Ivan poznaje svoju malenost, ističe biskup, te nijedan trenutak nije uzimao sebi časti. Obraćajući se kandidatima, biskup je uputio riječi ohrabrenja odnosno kakve ih Isus treba. Ne zaboravite da ste izašli iz Božjega naroda, darovan vam je duh proroštva, nemojte ga obescijeniti, umjesto svoje veličine, svjedočite Božju veličinu, molite Gospodina u svojim dvojbama i ne klonite pred neuspjesima i porazima. Budite upravo „kandidati“. Candidus znači svijetao, bijel, poput neispisane stranice za Božju riječ. Lijepo je biti dionik Božjeg djela jer Bog govori Crkvi o onome što ne prolazi, ističe biskup. U Ivanu slavimo svršetak starog i početak novog saveza. Božja riječ se pojavila u tijelu i Bog je piše u kalendaru života. Pozvani smo biti privrženi Bogu. Zato zagovorom sv. Ivana preporučimo kandidate, kao i sve naše obitelji. Ovdje je danas više od Ivana Krstitelja, odnosno pozvani smo da budemo proroci po njegovom Duhu, zaključuje biskup homiliju.

Foto: Bogoslovi Zagreb/ Kandidatura zagrebačkih bogoslova

Nakon homilije, uslijedio je čin primanja među kandidate. Rektor Bogoslovije je pozvao poimence svakog kandidata, a kandidati su osobno izgovorili: „Evo me!“. Nakon što su prozvani, uslijedio je razgovor biskupa sa kandidatima, a sam čin je zaključen molitvom vjernika i biskupovim blagoslovom.

Foto: Bogoslovi Zagreb/ Kandidatura zagrebačkih bogoslova

Na kraju euharistijskog slavlja, riječ zahvale je uputio upravitelj župe preč. Tomica i biskupu je povodom njegova imendana darovao prigodan poklon. Biskup je zahvalio župniku i svima koji su danas bili prisutni, a osobito kandidatima kojima je uputio još jednu riječ ohrabrenja.

Među kandidate za svete redove đakonata i prezbiterata ubrojeni su:

  • Adrian Bogdan, iz župe sv. Nikole, Bistra (III. Godina)
  • Ljudevit Marija Jaroš, iz župe Navještenja BDM, Velika Gorica (III. Godina)
  • Mihael Popić, iz župe sv. Jurja, Draganić (III. Godina)
  • Marko Stjepanović, iz župe Rođenja BDM, Granešina (III. Godina)
  • Andrija Petrović, iz župe sv. Antuna Padovanskog, Humac (IV. Godina)
  • Mato Zirdum, iz župe Svih Svetih, Sesvete (IV. Godina)
  • Dominik Čaušić, iz župe Bezgrešnog začeća BDM, Valpovo (V. Godina)
  • Krešimir Haramija, iz župe sv. Jurja, Plešivica (V. Godina)
  • Pavao Prusina, iz župe sv. Antuna Padovanskog, Humac (V. Godina)
  • Grgo Marković, iz župe Bezgrešnog začeća BDM, Kučine (V. Godina)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja