Budi dio naše mreže

Diljem Lijepe Naše proslavljena je svečano Nedjelja muke Gospodnje ili Cvjetnica. Tim se danom započinje Veliki tjedan, neposredna priprava za Uskrs. U liturgiji se toga dana sjećamo Isusova svečanog mesijanskog ulaska u Jeruzalem, u koji je ušao jašući na magarcu, dok ga je narod pozdravljao mašući palminim granama i pozdravljajući ga kao Mesiju, Davidova sina.

/ mdj

Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša predvodio je euharistijsko slavlje na Nedjelju Muke Gospodnje u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

U homiliji je, između ostalog, istaknuo: “Getsemani, mjesto Isusove najdublje agonije, simbolički predstavlja epicentar duhovne borbe koja prevladava u svijetu. Priča o Getsemaniju odjekuje kroz stoljeća, šaljući snažnu poruku vjernicima svih generacija: dok oko nas bijesni nevidljiva, ali intenzivna duhovna bitka između sila dobra i zla, mnogi od nas, nažalost, nalaze se u dubokom snu. Ta pospanost nije samo fizičko stanje; ona simbolizira našu duhovnu tromost, nedostatak svijesti o stvarnosti koja nas okružuje. Prilikom suočavanja s neprestanim napadima Zloga, naša duhovna nespremnost i pasivnost omogućavaju mu da proširi svoj utjecaj”.

 

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Splitsko – makarska nadbiskupija

Na Nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu 24. ožujka splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić predvodio je svečanu euharistijsko slavlje u splitskoj katedrali sv. Dujma.

Foto: Splitsko – makarska nadbiskupija

“Juda, kao i mnogi drugi, ne uspijevaju shvatiti da se Isus dao razapeti za grijehe ljudi da poslije nitko ne proglasi svoj grijeh neoprostivim. Ako dopustimo da nas neki naš grijeh zavije u tamu onda nema izlaza, osuđujemo sami sebe. Misterij Kristova učenika Jude trajno nam je upozorenje. To je upozorenje da trebamo trajno bdjeti nad samima sobom. Potrebno je stalno moliti Boga da nas oslobodi napasti koji nam u trenutcima grijeha sugerira osjećaj da je sve izgubljeno te da nema nikakvog izlaza”, poručio je između ostalog nadbiskup.

Đakovačko – osječka nadbiskupija

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio je misno slavlje Cvjetnice – Nedjelje Muke Gospodnje u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla. Liturgijski obredi započeli su blagoslovom maslinovih grančica, navještajem evanđelja o Isusovu ulasku u Jeruzalem te, zbog lošeg vremena, procesijom unutar konkatedrale.

Foto: Đakovačko – osječka nadbiskupija

Opisujući kako je Isus podnio mnoge patnje – tjelesne i duševne, nadbiskup je na poseban način istaknuo Isusovu bogonapuštenost – napuštenost i od Oca, njegovo iskustvo pakla – koje ispovijedamo u Apostolskom vjerovanju. „Ono što se stvarno dogodilo na križu je krajnje Isusovo poniženje, to jest Isusova napuštenost od Oca, napuštenost od Boga. To nam je čak i teško razumjeti. Isus vidi zatvoreno nebo, doživljava gorku granicu življenja, brodolom života, krah svake sigurnosti“, uputio je đakovačko-osječki nadbiskup i pojasnio: „U njegovu „Zašto…“ razliježe se krik i svih naših ljudskih „Zašto?“. Bože, zašto dopuštaš ovo ili ono? Bolest, patnju, trpljenje, smrt?

Riječka nadbiskupija

Riječki nadbiskup Mate Uzinić predvodio je na Nedjelju Muke Gospodnje obred blagoslova maslinovih grančica. Potom se, u zajedništvu sa svećenicima i vjernicima u procesiji uputio do katedrale sv. Vida u kojoj je predslavio misu.

Foto: Danijel Delonga/ mons. Mate Uzinić

U kratkoj propovijedi nadahnutoj čitanjem Muke, nadbiskup se zadržao na natpisu „Kralj židovski“ koji je bio postavljen na Isusov križ. „On je u Jeruzalem ušao kao kralj, što smo slavili i obilježili ovom procesijom. Pet dana kasnije izbačen je iz Jeruzalema kao razbojnik, kako smo upravo čuli. Zašto se to dogodilo?“, pitao je nadbiskup te ponudio objašnjenje kako je razlog tome što Isus nije zemaljski kralj i njegovo kraljevstvo nije političko. Toga su se bojali njegovi neprijatelji, a njegov proces bio je politički proces. S druge strane, njegovo kraljevstvo nije niti samo duhovno. „Njegovo kraljevstvo nije bilo samo svodivo na kraljevanje u ljudskim srcima ili kako se znade ponekad reći 'na sakristiju'. Često se i nas kršćane želi svesti samo na tu duhovnu dimenziju. Ali Isus nije samo to i zato je smetao drugima. Često se i mi znademo odnositi prema Isusu samo kao onom koji nam donosi duhovnu utjehu. Kojeg u privatnosti svog života trebamo slijediti. Ali to onda ništa ne mijenja u našem životu niti u našim odnosima s drugima. I zato ga razočarani napuštamo.“

Zadarska nadbiskupija

U Velikom tjednu „Isus je krenuo prema vrhuncu svoga života, svoga djela otkupljenja čovjeka i svijeta i ispunjenju Očeve volje. Isus je odlučno krenuo prema Jeruzalemu da ispuni Pismo, da izvrši sve ono što je unaprijed o njemu izrečeno, da izvrši sva Božja obećanja čovjeku, da ga razapnu na križu, prijestolju Božje ljubavi, s kojega će vladati kao Kralj – zauvijek. S križa će Isus privlačiti k sebi posrnulog čovjeka i cijelo čovječanstvo svih vremena, svih rasa i kultura, pozivajući sve na obraćenje, na prihvaćanje njegovog milosrđa i jasnog i snažnog poziva da prihvate i započnu proces otkupljenja koje je sadržano u čovjekovom odgovoru na bezuvjetnu i bezgraničnu Božju ljubav darovanu u križu Kristovu“, rekao je mons. Zgrablić.

Foto: Zadarska nadbiskupija

Sisačka biskupija

Na Nedjelju muke Gospodnje – Cvjetnicu misno slavlje u Pastoralnom centru katedralne župe u Sisku predvodio je katedralni župnik Makro Karača u zajedništvu s biskupskim vikarom za kler Markom Cvitkušićem i kancelarom Jankom Lulićem, a služio je đakon Frano Bijelić.

Foto: Sisačka biskupija

U homiliji, katedralni župnik je rekao kako se pred našim očima u slavlju Cvjetnice odvija mnoštvo događaja, od svečane procesije, pjesme, cvijeća, maslinovih grančica do navještaja Muke Gospodnje. „Danas smo čuli dva evanđeoska navještaja. Jedno uz blagoslov grančica, o svečanom Isusovom ulasku u Jeruzalem, a drugo upravo sada u svetoj misi, o Isusovoj muci. Kolike li razlike među njima! U prvom oduševljeno klicanje naroda, pozdrav, dobrodošlica, radost i veselje: Hosana! Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje! Bio je to trijumfalni ulazak Isusov u grad koji je svakom Židovu bio svet, a u drugom evanđeoskom odlomku ori se povik, možda čak i od iste publike: Raspni ga! Jasno su nam prikazana dva vida Cvjetnice: ono koje slavi Gospodina i ono koje osuđuje Gospodina.

Dubrovačka biskupija

Dubrovački biskup Roko Glasnović predvodio je obred blagoslov maslinovih i palminih grančica u 10 sati ispred zborne crkve sv. Vlaha u Dubrovniku. Nakon toga vjernici su se u procesiji s blagoslovljenim grančicama uputiti prema katedrali Gospe Velike, gdje je bilo euharistijsko slavlje.

Foto: Dubrovačka biskupija

U propovijedi je biskup Glasnović istaknuo kako sv. Marko kaže da Isus želi da „njegujemo odnos koji je on imao s Ocem“. „To je poziv da nikad ne sumnjamo da nam je Bog blizu i da nas voli“, rekao je biskup i pojasnio da nas pri tom neće mimoići gorki kalež i križ. Dodao je i kako nam molitva pomaže da se uvijek „sjećamo da je Bog dobri Otac, da drži sudbinu naših života u svojim rukama i da su te Očeve ruke dobre ruke“.

Foto: Dubrovačka biskupija

Varaždinska biskupija

U spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem, mons. Radoš je prije svete mise u parku iza katedrale tradicionalno blagoslovio maslinove i druge grančice te cvijeće. Vjernici su se potom, predvođeni biskupom, u svečanoj procesiji uputili u katedralu gdje je nastavljeno misno slavlje Nedjelje Muke Gospodnje kojim Crkva započinje slavlje Vazmenog otajstva, muke i uskrsnuća Kristova.

Foto: Varaždinska biskupija

Biskup je u propovijedi istaknuo kako  su učenici u iskustvu života s Isusom gledali njegova čudesa, znakove, slušali njegove riječi, ali pravo prepoznavanje uslijedilo je tek u znaku križa na Golgoti. Posebno je istaknuo biskup vjeru jednog satnika koji gledajući Isusovo umiranje na križu dolazi do biti kršćanske vjere. „Smrt predanja u ljubavi u Očeve ruke tako zahvaća ovoga čovjeka da mu se rađaju i otvaraju oči vjere. Očima vjere vidi i prepoznaje 'Zaista, ovaj čovjek bijaše Sin Božji!'. Satnik ispovijeda vjeru u Boga koji je došao među nas
da nam svojim umiranjem na križu podari život i otvori oči vjere“.

Šibenska biskupija

Vjernici grada Šibenika Nedjelju muke Gospodnje proslavili su zajedno 24. ožujka. Tradicionalno su se okupili na Trgu Pavla Šubića s maslinovim grančicama u rukama. Nakon blagoslova  grančica, procesija predvođena biskupom i svećenicima krenula je  prema katedrali sv. Jakova u kojoj je biskup Rogić predvodio misno slavlje. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas.

Foto: Šibenska biskupija

Biskup Rogić poručio je kako Muka Gospodina našega Isusa Krista pokazuje što Bog od čovjeka očekuje: da uvidi koliko je Bog na njegovoj strani i da ga poziva da se promijeni, ne silom zakona nego uzvraćene ljubavi. Bože, daj da shvatimo vrijednost Muke tvoga Sina. Svemogući, nauči nas naše nevolje i križeve nositi s pouzdanjem i ugradi ih u spasonosnu Muku Isusa Krista po kojoj smo spašeni.

Foto: Šibenska biskupija

Bjelovarsko – križevačka biskupija

Spomen na Gospodinov mesijanski ulazak u Sveti grad Jeruzalem započeo je blagoslovom maslinovih grančica na središnjem bjelovarskom trgu Eugena Kvaternika, ispred bjelovarske Katedrale, te svečanom procesijom. Posebno mjesto u slavlju zauzelo je svečano pjevanje Muke Gospodinove po Marku. U prigodnoj homiliji, Biskup je rekao kako se na današnji dan prisjećamo Isusova
ulaska u Jeruzalem kamo je došao kako bi se pomolio i slavio Pashu, ali je zapravo on postao žrtveni jaganjac, on sâm je postao Pasha, znakom oslobođenja i života.

Foto: Bjelovarsko – križevačka biskupija

Požeška biskupija

Apostolski upravitelj Požeške biskupije, mons. Antun Škvorčević je u zajedništvu s vjernicima grada Požege i svećenicima katedralne Župe i središnjih biskupijskih ustanova predvodio euharistijsko slavlje u katedrali sv. Terezije Avilske u Požegi. Euharistijsko slavlje započelo je blagoslovom grančica i svečanom procesijom od požeške crkve sv. Lovre.

Foto: Požeška biskupija

Gospićko – senjska biskupija

Kancelar Gospićko-senjske biskupije preč. Mišel Grgurić predvodio je misno slavlje na Cvjetnicu u gospićkoj katedrali.

Foto: Gospićko – senjska biskupija

U homiliji je istaknuo: Vjera je veliki Božji dar koji treba brižno njegovati, inače se može lako izgubiti. Važno je da svoju vjeru njegujemo i da naš odnos prema Bogu nikada ne bude površan i hladan. Živimo ljubeći Boga iznad svega, on će nam zasigurno uzvratiti za svaku našu vjernost i ljubav.

Foto: Gospićko – senjska biskupija

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja