Budi dio naše mreže

Hrvatska pokrajina Družbe Isusove formirala je mobilnu ekipu za psihološko-duhovnu pomoć osobama koje su žrtve razornih potresa u Sisačkoj biskupiji. Voditelj mobilne ekipe za psihološko-duhovnu pomoć je p. Mijo Nikić, svećenik i psiholog koji je već okupio jednu takvu ekipu koju, uz njega, sačinjavaju: svećenici isusovci: Ivo Antunović, Stipo Balatinac, Pero Vidović, Antun Volenik. U slučaju potrebe njima će se priključivati i drugi svećenici koji su već izrazili svoju spremnost da budu dio te ekipe. Obavijest patra Mije Nikića prenosimo u cijelosti.

/ dz

“Sjedište mobilne ekipe je u Maloj Gorici kod Petrinje u dvorištu Langova doma koji vodi Zaklada biskup Josip Lang, odakle će svećenici i psiholozi obilaziti stradala područja i razgovarati s preplašenim osobama nudeći im ljudsku i prijateljsku solidarnost, spremnost da poslušaju njihove muke i doživljene strahove, u čemu se najvećim dijelom i sastoji psihološka pomoć. Podijeljena patnja i potisnuti strahovi kad se podijele s osobom koja te sluša s empatijom, najbolja je psihoterapija prestrašenim osobama.

Foto: pater Mijo Nikić

Uz spomenutu ljudsku i psihološku pomoć, mobilna ekipa svećenika nudi duhovnu pomoć žrtvama razornog potresa na Baniji, tj. u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim selima i naseljima.

U Bibliji se 365  puta spominju Božje i Isusove riječi: „Ne bojte se. Ja sam s vama!“

Bog ima moć našu nevolju okrenuti na naše dobro onima koji ga ljube. Svećenici će biti spremni da uz duhovnu utjehu ponude ljudima najbolje i najjače duhovno sredstvo milosti, a to su sveti sakramenti, prije svega ispovijed, sv. pričest i bolesničko pomazanje.

P. Mijo Nikić / Foto: HKM

Voditelj mobilne ekipe za psihološko-duhovnu pomoć je p. Mijo Nikić, svećenik i psiholog koji je već okupio jednu takvu ekipu koju, uz njega, sačinjavaju: svećenici isusovci: Ivo Antunović, Stipo Balatinac, Pero Vidović, Antun Volenik. U slučaju potrebe njima će se priključivati i drugi svećenici koji su već izrazili svoju spremnost da budu dio te ekipe.

Duhovna pomoć se sastoji u tome da se pomogne prestrašenim osobama da shvate i povjeruju kako u ovoj teškoj nevolji nisu ostavljeni od Boga i Crkve.

Pozivamo sve župnike na stradalim područjima da nam jave gdje su najveće potrebe kako bi naša ekipa moglo odmah djelovati. To mogu učiniti i sami pojedinci koji žele ovakvu ponuđenu pomoć.

Isusovački provincijal p. Dalibor Renić, dao je poslanje spomenutim svećenicima da se sada bave i tim vidom apostolata. Sisački biskup mons. Vlado Košić je podržao ovu mobilnu ekipu i dao svoj blagoslov. Svim vjernicima preporučujemo u molitve ovaj novi način pastoralne pomoći ljudima koji su u teškoj nevolji i strahu.”

Biskup Vlado Košic / Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja