Budi dio naše mreže

Dokumentarni film "Gavran 101" redateljice Biljane Čakić premijerno će biti prikazan u velikoj dvorani Časničkog Doma Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman u Zagrebu u petak, s početkom u 19 sati, javlja Hina. Predstavljanje filma održava se uoči 26. obljetnice Tomljanovićeve pogibije.

/ mp

Dokumentarni film “Gavran 101” nastao je uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, a sniman je od 5. studenog 2016. pod redateljskom palicom Biljane Čakić i snimatelja Borisa Krstinića prema ideji i scenariju Zorana Žukine.

Pričom o Damiru Tomljanoviću Gavranu želi se prikazati istina o hrvatskim braniteljima od kojih je većina bez ikakvog vojnog znanja ili iskustva odlučila braniti Hrvatsku. Dobrovoljno su se prijavili iz moralnih i ljudskih razloga, a ne zbog politike ili prisile.

Film je nastao uz pomoć arhivskih snimaka, fotografija i svjedočanstava 20-ak njegovih najbližih, poput majke Marije, prijatelja i suboraca, a sniman je na autentičnim lokacijama na kojima je Gavran sudjelovao u oslobađanju bojišta.

“Damira Tomljanovića Gavrana željeli smo prikazati kao čovjeka s manama i vrlinama. Kao osobu koja je u svojih kratkih 26 godina života uspjela ostaviti trag u povijesti, iza sebe ostaviti potomstvo i potpuno se realizirati kao čovjek i moralna vertikala”, istaknuo je Zoran Žukina, i sam jedan od bivših pripadnika Tigrova.

U filmu sudjeluje i Gavranov suborac, aktualni ministar branitelja Tomo Medved, javlja Večernji.

“Ideja i cilj ovoga filma nije priča o ratu i vojnim akcijama. Kroz priču o Damiru Tomljanoviću Gavranu želimo prikazati istinu o hrvatskim braniteljima, od kojih je većina iz školskih klupa, bez ikakvog vojnog znanja ili iskustva odlučila braniti Hrvatsku. Dobrovoljno su se prijavili iz moralnih i ljudskih razloga, a ne zbog politike ili prisile”, poručuju Tigrovi na Facebooku.

Damir Tomljanović Gavran – heroj i legenda Domovinskog rata

Damir Tomljanović Gavran, heroj i legenda Domovinskog rata i 1. gardijske brigade “Tigrovi”, rođen je u Senju 18. travnja 1968. godine.

Djetinjstvo i mladost je proveo u velebitskom selu Krivi Put, a u obranu domovine pošao je već  u kolovozu 1990. godine kada je pristupio tečaju Prvi hrvatski redarstvenik. Nakon njega pristupa Jedinici za posebne namjene Rakitje s kojom sudjeluje u nizu akcija. Iz te jedinice, osnivanjem Zbora narodne garde, izrasta 1. gardijska brigada ZNG-a – „Tigrovi“. U njoj je Damir bio raspoređen u 4. bojnu zvanu „Gavrani“ po kojoj je dobio svoj nadimak koji ga je pratio do kraja života.

Prvo veće borbeno iskustvo stekao je na Banovini u obrani Hrvatske Kostajnice, a zatim i u zapadnoj Slavoniji gdje sudjeluje u borbama oko Okučana. Damir Tomljanović bio je samozatajan, hrabar i odan ratnik. Od zapovjednika desetine s vremenom je napredovao do zapovjednika bojne. Ratišta su se nizala jedno za drugim a nakon oslobađanja hrvatskog juga i deblokade Dubrovnika dolazi do preustroja 1. gardijske brigade te Gavran preuzima zapovjedništvo nad 2. bojnom „Tigrova“.

Poslije kratkog predaha 2. bojna je, zbog srpskog protunapada koji je slijedio nakon operacije Maslenica, u veljači 1993. upućena na Velebit. Ondje je Tomljanović ubrzo preuzeo i dužnost zapovjednika Sektora 1 te bio nadređen svim postrojbama na području Velebita i podvelebita, a obnašao ju je sve do pogibije. Zbog hrabrosti i odlučnosti, iako je bio jako strog, suborci su ga iznimno cijenili. I visoki časnici su ga cijenili, posebno načelnik Glavnog stožera HV-a, general Janko Bobetko, a par puta pohvalio ga je i predsjednik Franjo Tuđman.

Sa suborcima je mjesecima dijelio dobro i zlo na vrlo zahtjevnoj bojišnici na Velebitu u odbijanju neprijateljskih napada, često u nemogućim vremenskim uvjetima.

Pri utvrđivanju punkta na prvoj crti velebitske bojišnice 17. veljače 1994. godine Gavran je stradao od neprijateljskog snajpera, položivši svoj život na oltar Domovine kao jedan od najvećih junaka Domovinskog rata.

Tomljanovićeva pogibija bila je veliki šok za „Tigrove“. Bio je iznimno hrabar borac i već s 26 godina obnašao je dužnost pukovnika. Posmrtno je promaknut u čin stožernog brigadira i odlikovan najvišim državnim odličjima. Najveće priznanje hrabrosti ovog ratnika zbilo se u srpnju 1994., kada je predsjednik Franjo Tuđman u Šepurinama kod Zadra svečano otvorio Obučno središte gardijskog desantnog pješaštva „Damir Tomljanović – Gavran“. Valja također napomenuti kako je na obljetnicu njegove smrti, u njegovu čast, na prijedlog Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata 2007. godine, u Zagrebu ulica Bundek preimenovana u Ulicu Damira Tomljanovića Gavrana.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja