Budi dio naše mreže

Festival se na našim prostorima održava u Osijeku od 12. do 20. rujna.

/ ps/IKA

Međunarodni Festival Ars Sacra po prvi se puta, od 12. do 20. rujna, održava u Osijeku, a program je započeo u subotu, danom otvorenih crkava.

Tijekom cijeloga dana zainteresirani su mogli posjetiti crkvu sv. Mihaela arkanđela, franjevačku crkvu sv. Križa, konkatedralu sv. Petra i Pavla, samostan sv. Jakova, kapelu sv. Roka te u Donjem gradu, crkvu Preslavnoga Imena Marijina i crkvu Gospe Snježne.

Foto: Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije

U večernjim satima kroz crkve u Tvrđi Osječane je provela doc. dr. sc. Margareta Turkalj Podmanicki, povjesničarka umjetnosti i sveučilišna predavačica s Akademije za umjetnost i kulturu, autorica knjige “Barokna sakralna arhitektura Đakovačko-osječke nadbiskupije”. Riječ je o crkvi sv. Mihaela arkanđela, koju su podignuli isusovci, i franjevačkoj crkvi sv. Križa, koju mnogi Osječani zbog štovanja sv. Antuna Padovanskog nazivaju upravo po njemu.

Foto: Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije

Također je započeo i novi glazbeni projekt “orgOS” u suradnji s Festivlom Ars Sacra, u franjevačkoj crkvi 13. rujna. Prvi u nizu koncerata održale su akademska glazbenica Zrinka Posavec i Katarina Javora. Na koncertu su izvedene nove skladbe pisane na tekstove iz kantuala franjevca Ivana Vlahovića Kapušvarca (Našice, 1737.).

https://www.facebook.com/ZrinkaPosavec/posts/3469556749735631

Inače, ovaj međunarodni festival ima sjedište u Budimpešti, te predstavlja sakralnu umjetnost u svim oblicima glazbe, književnosti, arhitekture, likovne umjetnosti, kazališnih, filmskih i duhovnih programa. Ove se godine grad Osijek prijavio kao jedini hrvatski grad, a Muzej likovnih umjetnosti organizator je osječkog dijela programa, uz brojne suradnike i partnere. Kako navode na službenim stranicama Đakovačko-osječke nadbiskupije, “Misija je uz pomoć umjetnosti prikazati stvarne vrijednost – ljepotu, vrlinu i istinu jer se vjeruje kako umjetnost može izgraditi mostove između zajednica koje imaju zajedničko kulturno nasljeđe”.

Više o nadolazećim događanjima u sklopu Festivala, saznajte ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja