Budi dio naše mreže

Od petka je stupila na snagu privremena odluka zabrane slavljenja misa sa zajednicom koju su donijeli biskupi Hrvatske biskupske konferencije, a vrijedi do daljnjega. Kako bi svećenici vjernicima omogućili praćenje misa putem interneta, donosimo što je sve potrebno da bi se osigurao prijenos mise.

/ mp

Upitali smo člana Facebook grupe Geekatolik Sebastijana Pešordu što je sve potrebno za internetski prijenos mise te je predložio tri verzije.

Prvi prijedlog online prijenosa

Najjednostavnija i najbrža postava za prijenos uživo je putem mobitela na Facebook live. Iako jest najjednostavnije, ima nekoliko nedostataka: zvuk je najčešće loš jer je jedini mikrofon onaj na mobitelu. Kvaliteta slike je često jako loša i potreban je nekakav stalak za mobitel.

Drugi prijedlog online prijenosa

Druga jednostavna opcija je ostvariti internetski prijenos pomoću web kamere i laptopa. 

Iako mnogi laptopi imaju ugrađenu web kameru, puno je bolje i profesionalnije ako je web kamera eksterna, tj. spojena preko USB-a jer se ona može okrenuti na suprotnu stranu. Na taj način tko pokrene prijenos, nije odmah u kadru. Pomoću web kamere se može jednostavno prenositi na Facebook, a moguće je i na YouTube pomoću besplatnog programa koji se zove OBS Studio. Na internetu postoji mnogo uputa kako taj program povezati s YouTube kanalom.

Nedostaci su što je zvuk najčešće i dalje loš jer nema mikrofona koji bi bio dovoljno blizu da sve detaljno uhvati i također ste ograničeni s time što nije moguće zumirati (digitalni zoom će samo jako smanjiti kvalitetu).

Treći prijedlog online prijenosa

Treća opcija je malo složenija i može koštati. Potrebno je imati kameru, stalak za kameru, HDMI kabel, uređaj s HDMI ulazom, laptop, vanjsku zvučnu karticu i mikrofon.

Kamera (ili fotoaparat) moraju imati HDMI izlaz (output). Jedna od najjeftinijih opcija je Canon Legria HF R806 1770 kuna. 

Stalak za kameru košta od 140 kn, a može biti i skuplji.

HDMI kabel se spaja s jedne strane na kameru i s druge strane u uređaj s HDMI ulazom (input). Moguće je da kamera ima manju verziju HDMI priključka pa će biti potreban nastavak.

Uređaj s HDMI ulazom (inputom) košta od 1260 do 2660 kuna ovisno koji izaberete. Ako imate Macbook laptop onda odgovara Blackmagic Design UltraStudioMiniRecorder za 1259 kuna jer se taj uređaj spaja preko thunderbolt priključka. Ako želite spojiti preko USB-a onda je najjeftijija opcija Blackmagic Design Intensity Shuttle za 1662 kuna, a druga opcija Magewell HDMI to USB za oko 2660 kuna (za tu cijenu je potrebno naručiti iz Nizozemske).

Laptop mora imati stabilnu internetsku vezu i dobru brzinu “uploada”. Često je bežični kućni internet dobra opcija. Također je potrebno instalirati već spomenuti program OBS. Preporučam prijenos preko YouTube-a jer ne smanji kvalitetu toliko kao Facebook smanji.

Što se tiče zvuka, on može raditi tako da kamera hvata zvuk na svom mikrofonu i to može biti dobra kvaliteta pogotovo ako se koristi mikrofon koji se namontira na fotoaparat. Bolja opcija bi bila koristiti vanjsku zvučnu karticu (audio interface) da se na nju spoji župni razglas ili jedan do dva mikrofona. Mogu se, na primjer, spojiti dva mikrofona od zbora tako da se jedan usmjeri prema oltaru, a drugi prema ambonu. Takva zvučna kartica košta najmanje 320 kuna ako će se naručiti preko njemačkog webshopa. Jeftina opcija je Behringer U-Phoria UMC22.

Važno je provjeriti da je razina zvuka dovoljno jaka da se čuje na svakom uređaju. Razina zvuka se regulira na zvučnoj kartici. Često se dogodi da je razina zvuka niska i čuje se svima koji prate preko računala s dobrim zvučnicima, a svi koji prate preko mobitela ili laptopa jedva čuju. Također važno je da taj zvuk ne probija, tj. da signal zvuka ne ide u crveno. Takav zvuk je jako ružan i neugodan za slušati.

Zvuk je jako važan u videu i bitno je imati na umu da, ako je slika jako kvalitetna, a zvuk loš da će biti teško pratiti. 

Također, moguće je spojiti župni razglas na izravno zvučnu karticu preko glavnih izlaza (main output) ili čak u slučaju da župa koristi miksetu koja ima USB vezu (npr. Behringer Xenyx miksete), nije potrebno imati zvučnu karticu.

Ako želite ulagati u treću opciju trebat će vam oko 4000 kuna. U to je uračunato: Kamera Canon Legria HF R806 za 1770 kuna, Stalak Cullmann Alpha 2200 za 249 kuna, HDMI kabel za oko 100 kuna, Intensity Shuttle za 1662 kuna, zvučna kartica Behringer UMC22 za oko 320 kuna.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja