Budi dio naše mreže

Zaštitnika Hrvatske sv. Josipa proslavili su u utorak mnoga mjesta diljem naše domovine.

/ mp

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji nosi ime ovog sveca, na svetkovinu svetog Josipa je, prigodom Dana škole Nadbiskupske klasične gimnazije i devedesete obljetnice njezina djelovanja, predvodio svečano euharistijsko slavlje u sjemenišnoj crkvi Presvetog Srca Isusova na Šalati u Zagrebu. U prigodnoj homiliji kardinal Bozanić pozvao je gimnazijalce i gimnazijalke da od razmatranja uloge svetog Josipa u Isusovu životu otkriju poruku koju im zaštitnik sveopće Crkve i hrvatske domovine donosi. Kardinal je naglasio da nam evanđelja ne donose puno informacija o svetom Josipu, ali da znamo kako je on bio glava Svete obitelji, za koju se brinuo, te da je svoju skrovitu ulogu u potpunosti ispunio. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski predvodio je svečano euharistijsko slavlje u Karmelu u Breznici Đakovačkoj. Biskup Gorski je okupljenim vjernicima približio lik sv. Josipa. Josipovo prihvaćanje Marije i kada je nije razumio uči sve vjernike zauzimanju za svoje i kada ih se ne razumije do kraja. Da čuvaju dobar glas svojih obitelji, svoje domovine, svoje Crkve. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić blagoslovio je kapelu i prostor samostana Srca Isusova i Marijina služavki Malog Isusa u Košutama. Govoreći o sv. Josipu nadbiskup Barišić istaknuo je kako on nije tražio sebe i svoje interese nego se je davao potpuno da Marija može biti majka i Djevica te da mali Isus može rasti i biti potpuno ostvaren kao čovjek. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić

Povodom svetkovine zaštitnika Hrvatske, zapovjednik HVU-a „Dr. Franjo Tuđman“ general-bojnik Mate Pađen i zaprešićki gradonačelnik Željko Turk organizirali su u Zaprešiću svečanu proslavu blagdana sv. Josipa, zaštitnika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“. Misno slavlje u crkvi Sv. Ivana Krstitelja predvodio je vojni biskup Jure Bogdan uz koncelebraciju zaprešićkoga župnika Ivana Frkonje i vojnog kapelana HVU-a o. Zorana Vujičića. U homiliji, istaknuo je da nas, zbog svoje autentičnosti i izgrađenosti, osoba svetog Josipa, njegov život i njegove vrline privlače uvijek iznova i s istom svježinom. Sv. Josip nas uči kako se u teškim i važnim životnim trenucima treba osloniti na Boga i pristupiti mu s potpunim povjerenjem. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Biskup Jure Bogdan

Župa sv. Josipa u Slatini svečano je proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je u župnoj crkvi biskup Antun Škvorčević u zajedništvu sa svećenicima Slatinskoga dekanata, na čelu s arhiđakonom slavonsko-podravskim Vladimirom Škrinjarićem. Tom je prilikom biksup Škvorčević istaknuo kako sv. Josip i nama danas poručuje da se velike stvari u Hrvatskoj neće događati po ljudima koji puno pripovijedaju i razglabaju o nekim svojim ljudskim strategijama, nego po onima koji u tišini i sabranosti svoga srca znadu Boga slušati i s njime razgovarati, i koji žele s njime surađivati na njegovu djelu spasenja u Isusu Kristu. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Svetkovina sv. Josipa u Slatini

Župa sv. Josipa na Podmurvicama u Rijeci proslavila je svetkovinu svog nebeskog zaštitnika. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić. „Josip nam je u dvojakom smislu uzor. U njemu imamo, s jedne strane, primjer iskrene pobožnosti i savjesna izvršavanja svakodnevnih obveza na poslu i u obitelji. On je doista bio savjestan radnik koji se brinuo da članovima njegove obitelji ništa ne uzmanjka. A prema Isusu se, iako mu u biološkom smislu nije bio otac, ponašao kao svaki dobar otac koji svoje dijete s ljubavlju poučava i upućuje u život. S druge pak strane Josip je svim vjernicima uzor potpune raspoloživosti za Boga i njegovu svetu volju. Božji poziv da bude čuvar središnje tajne kršćanske vjere, a to je božansko Dijete koje je Marija začela po Duhu Svetom, Josip je bespogovorno prihvatio i izvršio”, poručio je nadbiskup Devčić. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Nadbiskup Devčić predvodio misu u župi sv. Josipa na Podmurvicama u Rijeci

Zagrebačka župa svetoga Josipa na Trešnjevci proslavila je svetkovinu nebeskoga zaštitnika. Od ranoga jutra, župljani i hodočasnici iz svih dijelova grada došli su na misu, moleći Božji blagoslov i zagovor svetoga Josipa. Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je vlč. Alen Vrbek, župni vikar župe BDM Žalosne iz Španskog. U homiliji je govorio o ljepoti očinstva koje je – iz vjere i pouzdanja – preuzeo sveti Josip, te je time ispunio pravednost prema Bogu. Istaknuo je kako svako očinstvo, pa tako i očinstvo svetoga Josipa, proizlazi iz ljepote Božjeg očinstva. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Svečanu misu na Josipovo predvodio je vlč. Alen Vrbek

Župa sv. Josipa na splitskom Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika. Fra Mario Knezović, župnik u Kočerinu u Hercegovini, predvodio je središnje misno slavlje. Fra Mario uzeo je ovog velikog sveca kao primjer koji svi trebamo slijediti tako što bi trebali skloniti sebe i svoj ego te postati služba drugima, umanjiti sebe da bi mogli čuti Boga koji tako ulazi u dubinu naših duša i života. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Fra Mario Knezović predvodio misu na splitskom Mertojaku

U župi sv. Jakova apostola na Čiovu u Trogiru, u crkvi sv. Josipa u kojoj se nedjeljom održava misa za mlade, proslavljen je blagdan svoga zaštitnika. U propovijedi fra Ivan  Lelas, gvardijan samostana na otoku Krapnju ispred Brodarice, napomenuo je da je sv. Josip, uz Isusa i Mariju, neponovljiva osoba u povijesti našega spasenja. Onoga koga je Bog obećao kao našega Spasitelja, a proroci ga naviještali, Josip ga je na ruke primio pred ljudima i na svoje ime zapisao kao sina na ovoj zemlji. On ga je učio radu, prvim koracima i prvim riječima. Pred ljudima je Isus bio njegov, i za njega je on odgovarao. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Misno slavlje predvodio je fra Ivan Lelas, gvardijan samostana na Krapnju, uz suslavlje župnika fra Matije Matoševića

I u susjednoj zemlji je svečano proslavljen blagdan sv. Josipa. Naime, uoči svoga 75. redovitog zasjedanja, biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine slavili su misu u punoj katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru u čast zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije. Predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski predvodio je euharistijsko slavlje u zajedništvu s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom i svim biskupima BK BiH te delegatom Hrvatske Biskupske konferencije mons. Petrom Palićem, biskupom hvarskim, i uz koncelebraciju petnaest svećenika te asistenciju dvojice đakona. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Biskupi BK BiH

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja