Budi dio naše mreže

Mirno i dostojanstveno obilježena je 27. obljetnica stradanja Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine. Iako je 18. studeni središnji dan obilježavanja, službeni je program obilježavanja započeo već 13. studenog.

/ mp

Programom je utvrđeno okupljanje hrvatskih branitelja Vukovara i članova obitelji poginulih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara na Gradskome stadionu u Vukovaru te su potom u koloni došli u dvorište Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice ratnih veterana gdje je već tradicionalno središnji dio programa započeo u 10 sati. Komemoracijski program vodio je glumac Darko Milas, a pjesmom ga je uveličala Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj”, donosi portal Grad Vukovar.

Po završetku prigodnog programa, formirana je Kolona sjećanja koju su i ove godine predvodili hrvatski branitelji Vukovara skupa s članovima obitelji poginulih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara. Potom su se Koloni sjećanja priključivali ostali građani skupa s predstavnicima državnih, regionalnih i lokalnih vlasti.

Po procjeni organizatora mirnu i dostojanstvenu kolonu činilo je oko 65.000 ljudi koji su prolazili križni put ulicama Vukovara u duljini 5,5 kilometara, sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje su položena tri vijenca. Prvi su vijenac zajednički položili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Drugi vijenac položili su hrvatski branitelji Vukovara: Branko Borković, zadnji zapovjednik obrane Vukovara, Franjo Lehrmajer, predsjednik Hrvatske udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Vukovara, Manda Patko, predsjednica Udruge zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke”), Biserka Ljubić, predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sotin i Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Treći vijenac položila je delegacija Grada Vukovara koju su činili gradonačelnik Ivan Penava, predsjednik Gradskoga vijeća Tomislav Šota te zamjenici gradonačelnika Marijan Pavliček i Ivana Mujkić.

Molitvu, a potom i misu zadušnicu za sve ubijene i nestale hrvatske branitelje i civile na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio je mons. dr. Egidije Ivan Živković, željezanski biskup. Njegovu poticajnu propovijed koja je dotaknula mnoga srca prošle godine poslušajte OVDJE.

Sudionici Kolone sjećanja sa sobom su osim svijeća ponijeli i ruže koje su po dolasku na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u gradu Vukovaru položili na grobnicama poginuli i ubijenih branitelja i civila te im na takav način pojedinačno odali počast.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. završio je tradicionalnom manifestacijom pod nazivom „Svjetlosna rijeka sjećanja” prilikom koje se u Dunav puštaju svijeće u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara te manifestacijom „ I u mome gradu Vukovar svijetli” prilikom koje se u 18 sati u svim gradovima u Republike Hrvatske pale svijeće.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja