Budi dio naše mreže

U povodu dvadesete obljetnice smrti sluge Božjega kardinala Franje Kuharića zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će euharistijsko slavlje u petak 11. ožujka u 18.30 sati u župnoj crkvi Sv. Ivana Apostola i Evanđelista u novozagrebačkog naselju Utrina, najavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

/ im

Kardinal Franjo Kuharić rođen je 15. travnja 1919. godine u Gornjem Pribiću, u filijali župe Pribić kraj Jastrebarskog, od roditelja Ivana i Ane r. Blažić. Bio je trinaesto i najmlađe njihovo dijete. Nakon odlaska kardinala Franje Šepera u Rim 20. kolovoza 1969., Franjo Kuharić je bio imenovan apostolskim administratorom Zagrebačke nadbiskupije, a bulom pape Pavla VI, od 16. lipnja 1970., imenovan je zagrebačkim nadbiskupom. Od jeseni iste godine izabran je za predsjednika Biskupske konferencije tadašnje Jugoslavije. Na konzistoriju 2. veljače 1983., papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom.

Dio Oporuke kardinala Kuharića

“Želim umrijeti u vjeri, nadi i ljubavi. Ne znam ni gdje ni kako ću umrijeti, ali molim od svoga Spasitelja milost da moja smrt bude posljednji čin ljubavi prema Bogu, Crkvi i hrvatskom narodu, iz kojeg sam nikao, te prema svakom čovjeku.”

“Moleći oproštenje od milosrdnoga Boga, molim oproštenje od svakoga koga sam povrijedio i ražalostio: bilo riječima, bilo postupkom, bilo lošim primjerom. Ako pak netko misli da mi je učinio štogod nažao, od srca mu opraštam. Život svoj rado polažem i za sve one koje bi možda netko smatrao protivnicima mojoj službi i mojoj osobi…”

Život svoj rado polažem i za sve one koje bi možda netko smatrao protivnicima mojoj službi i mojoj osobi…

“Obredi moga pokopa neka budu prožeti vjerom u život vječni, u uskrsnuće tijela. Uvijek sam čvrsto i radosno vjerovao u tu Božju istinu o čovjeku. To je najsvetija, najpotresnija i najsudbonosnija istina o postojanju čovjeka. Posljednje stvari stoje pred svakim čovjekom kao konačna stvarnost, pred kojom stoji naš posljednji izbor: prihvatiti zauvijek Božju ljubav ili je zauvijek odbaciti. Uvijek sam o toj istini rado razmišljao; rado sam je propovijedao. U tome je sav smisao i bit našega postojanja. Zato je smrt sveti trenutak rađanja za vječnost. Kad budete čitali ovu oporuku, ja ću već proći kroz iskustvo tog otajstvenoga prijelaza i susreta s Božanskim Sucem. Kakva spoznaja! Nova i vječna! Ljudima na Zemlji nepriopćiva! Istina je otkrivena! Prijatelji, samo to je važno.”

Kad budete čitali ovu oporuku, ja ću već proći kroz iskustvo tog otajstvenoga prijelaza i susreta s Božanskim Sucem.

“Kao zagrebački nadbiskup i metropolit, molim svoju veliku duhovnu obitelj – Zagrebačku nadbiskupiju i cijelu Crkvu u hrvatskom narodu – da čuva i živi cjelovitu katoličku vjeru, vjeru u osobnom, obiteljskom i narodnom životu. Istina će vas osloboditi! Božje zapovjedi su temelj života svakog čovjeka, obitelji i naroda.”

 

Foto: Glas Koncila

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja