Budi dio naše mreže

U Sutivanu na otoku Braču, proslavljena je 23. listopada 50. obljetnica dolaska sestara Služavki Maloga Isusa u Sutivan, a u Splitu dan kasnije proslavljen je 132. rođendan Družbe sestara Služavki Malog Isusa.

/ tg/IKA

Sestre su u procesiji, iz župske dvorane, s križem na čelu i grupom od desetak djevojčica ministrantica, ušle u župsku crkvu Uznesenja Marijina. Svečano euharistijsko slavlje je predvodio hvarski biskup mons. Ranko Vidović, uz koncelebraciju don Tonča Jelinčića i župnika Sutivana don Jakše Rubinića. U homiliji se biskup Ranko osvrnuo na nedjeljna misna čitanja, iz knjige Sirahove i iz evanđelja o cariniku i farizeju. Istaknuo je kako molitva onog koji u poniznosti Bogu služi svim srcem svojim prodire kroz oblake, dopire do Boga. Bog gleda na čistoću srca, na iskrenu i čistu nakanu. Zahvalio se sestrama za njihovo svjedočenje za Isusa kroz požrtvovnu ljubav prema starijim i bolesnim osobama, za sve dobro koje su učinile i čine u župi Sutivan i to iz čiste ljubavi i bez računice. Istaknuo je kako je njihova prisutnost u župi, u hvarskoj biskupiji Božji blagoslov, za izgradnju Crkvu. Zaželio im je da hrabro nastave to djelo ljubavi.

Proslava 50 godina samostana u Sutivanu na otoku Braču

Nakon pričesti, prije završnog blagoslova, s. Maneta Mijoč, provincijska savjetnica i tajnica, u ime Provincije, uputila je pozdrave i iznijela presjek djelovanja sestara Služavki Malog Isusa u samostanu u Sutivanu kroz 50 godina. U svom izlaganju s. Maneta podsjetila je da je prvi vrhbosanski nadbiskup sluga Božji Josip Stadler, osnovao 24. listopada 1890. Družbu sestara Služavki Malog Isusa, sa svrhom da se sestre služe Malom Isusu u Crkvi u siromašnim, napuštenim i bolesnim starcima i bolesnicima, nejakoj siročadi, napuštenoj i bolesnoj djeci.

Proslava 50 godina samostana u Sutivanu na otoku Braču

U sjedištu Splitske Provincije sv. Josipa, u samostanu sv. Ane u Velom Varošu u Splitu, u ponedjeljak, 24. listopada proslavljen je 132. rođendan Družbe sestara Služavki Malog Isusa, kojoj je “sam Gospodin Bog začetnik”, kako je rekao i zapisao njezin utemeljitelj prvi vrhbosanski nadbiskup sluga Božji nadbiskup Josip Stadler. Proslavi svetkovine prethodila je devetnica u čast zaštitnika Družbe, svetog arkanđela Rafaela, prema naputku vrhovne glavarice u okružnici za Rafaelovo ove godine. Tri dana imale su sv. misu s prigodnom propovijedi. Prvi dan je sv. misu slavio don Vedran Torić, ravnatelj splitskog sjemeništa, drugi dan župnik sv. Križa don Mihael Prović, a treći dan dr. don Ante Rako, pastoralni suradnik u župi sv. Križa. Na blagdan sv. Rafaela svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Dražen Kutleša, po prvi puta u njihovoj kapelici.

Proslava rođendana u Splitu

U koncelebraciji su bili generalni vikar dr. don Franjo Krsto Frankopan, dr. fra Ante Akrap, i đakon don Ivan Mamić, koji je kao dijete bio u njihovom vrtiću “Mali Isus” u samostanu sv. Ane. Kućnim sestrama pridružile su se sestre iz samostana na Bačvicama s predstojnicom s. Agnes Gabrić. Na početku misnog slavlja nadbiskup je pozvao sestre da u misno slavlje utkaju svoju zahvalu za sva Božja dobročinstva u ovih 132. godina života Družbe. Po završetku Svete mise, nadbiskup, svećenici, sestre i ostali gosti kod obiteljskog stola u blagovaonici samostana podijelili su radost zajedništva.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja