Budi dio naše mreže

Toliki ranjeni mladi, toliki ugroženi i uništeni životi, toliko patnje, a na kraju tolika radost i Božja blizina! Kako je to moguće?

/ Hrvoje Josip Bišćan

Možda i ne bi bilo moguće da nije bilo jedne redovnice… Naime, 16. srpnja 1983. godine, na blagdan Gospe od Karmela, u jednoj ruševnoj i napuštenoj kući dobivenoj na korištenje od gradića Saluzzo na sjeveru Italije, s. Elvira Petrozzi, danas poznata kao Majka Elvira, započela je sa Zajednicom Cenacolo.

Majka Elvira / foto: Martina Kuveždanin

To je bio odgovor Božje nježnosti na vapaj mnogih mladih koji, izgubljeni, izvarani i razočarani, traže radost i smisao života u lažnom blještavilu svijeta. Rađa se mjesto prihvata, ljubavi i služenja životu, mjesto koje je tijekom godina postalo izvor nade i uskrsnuća za mnoge izgubljene u svijetu tame i tuge, marginaliziranosti, očaja i ovisnosti.

Početak i munjevito širenje Zajednice

Majka Elvira prvobitno je nakanila otvoriti samo jednu kuću, ali mladi dolaze sa svih strana i traže da budu primljeni, želeći započeti novi život. Tako se tijekom godina kuće Zajednice Cenacolo, nazvane bratovštine, umnažaju. Trenutno postoji 61 bratovština u 18 zemalja svijeta, dok u Hrvatskoj djeluje osam bratovština.

Zajednica ne želi biti samo mjesto oporavka i socijalne skrbi, nego škola života, jedna velika obitelj gdje se prihvaćena osoba može osjetiti kao kod kuće i na taj način pronaći vlastito dostojanstvo, ozdravljenje rana, mir u srcu, radost življenja i želju da voli.

Onima koji kucaju na njihova vrata nude jednostavan i obiteljski način života: besplatno prihvaćanje kao znak istinske ljubavi; iskreno prijateljstvo kao temelj ljudskih odnosa; otkrivanje rada koji se živi kao dar i mogućnost sazrijevanja za životne odgovornosti; molitvu i vjeru u Isusa Krista, koji je umro i uskrsnuo za svakoga čovjeka.

Aljmaš umjesto Šarengrada

Nakon šesnaest godina bratovština Zajednice Cenacolo iz Šarengrada nedavno je došla u Aljmaš, u zagrljaj Gospe od Utočišta. Naime, 1. lipnja ove godine blagoslovljena je dugoočekivana bratovština u Aljmašu. Dvanaestorica mladića koji borave u Aljmašu sa svojom su braćom iz Zajednice tih dana dočekali đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića i pomoćnog biskupa Ivana Ćurića i s njima u svetištu Gospe od Utočišta slavili svetu misu.

Svećenici u aljmaškom svetištu / foto: Martina Kuveždanin

Pristigli su im tada i dragi gosti i prijatelji iz raznih dijelova Europe te mnogi roditelji momaka iz Hrvatske, Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Kosova. Poslije svete Mise, unatoč kiši koja je neumorno padala, uz pjesmu i radost u srcu krenuli su u procesiji, noseći Isusa u Presvetom Oltarskom Sakramentu u kuću. I sam je nadbiskup Đuro tada rekao kako je ta kapela od toga trenutka samo srce kuće.

Presveto u Kući Zajednice u Aljmašu i nadbiskup Hranić / foto: Martina Kuveždanin

Svjedočenja koja mijenjaju srca

A tijekom ovih dana kuća Zajednice Cenacolo u Aljmašu otvorena je za sve koji se žele susresti s mladima koji su pronašli utočište u ovoj kući i čuti svjedočanstvo o tome kako ih je Bog, preko Zajednice, iščupao iz mraka ovisnosti.

Zainteresirani mogu svjedočenja doći čuti u srijedu, 14. kolovoza u 15, 16.30 i 20 sati te u četvrtak, 15. kolovoza u 8, 9, 12, 13, 16 i 19.30.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja