Budi dio naše mreže

Učenici Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu osvojili su drugu i treću nagradu na prvom natječaju Ministarstva hrvatskih branitelja za najbolju priču iz Domovinskog rata. Ministarstvo hrvatskih branitelja je natječajem pozvalo srednjoškolce da u umjetničkoj formi kratke priče ožive svoj doživljaj Domovinskoga rata.

/ at

Na svečanoj dodjeli nagrada na kninskoj tvrđavi 4. kolovoza, uoči 24. obljetnice vojno redarstvene operacije “Oluja”, nagrade je učenicima te priznanja mentorima uručio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved  uz prisustvo i čestitke najvišega državnog vrha; predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te drugih predstavnika javnoga, vojnog i kulturnog života, prenosi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Dobitnici nagrada / Foto: MORH

Katarina Brešić , učenica 3. razreda Nadbiskupske klasične gimnazije osvojila je drugu nagradu. Junakinja njene priče “U mome podrumu” proživljava ratnu stvarnost u prašini jednoga podruma.  Priča djevojke koja se skriva u obiteljskom podrumu prožeta je emocijama, simpatijom za mladog branitelja koji povremeno navrati, detaljima strahovanja za ocem, brigom za majku te sjećanjima na predratne dane mlade djevojke. Citat iz priče:

Tata me je za sedamnaesti rođendan obećao odvesti na more, no prije mog rođendana on je otišao na bojište i jedno je deset kilometara udaljen od Vukovara. Sada mi nedostaje toliko jako da bih pristala još godinama živjeti u ovom prašnjavom podrumu samo da znam da je živ.”

Pet učenika dijelilo je treću nagradu, od kojih je jedan ovogodišnji maturant Nadbiskupske klasične gimnazije, učenik 4. c razreda Erik Matejak. Matejak je treću nagradu osvojio pričom “Tišina” o ranjenom mladiću koji se dobrovoljno prijavio u obranu grada Vukovara te susreće prijatelja iz djetinjstva na suprotnoj strani. Citat iz priče:

Mučno je kada sve šuti i kada ne osjećaš onaj proplamsaj vjetra na svom licu, kada ne možeš dokučiti veličinu sunca što udara o tvoju glavu, kada ne možeš voljenoj osobi reći da je voliš. Samo pusta šutnja, muk, grobna tišina.”

Učenici su se odazvali na natječaj na poticaj profesorice hrvatskog jezika i književnosti Marine Čubrić koja godinama potiče učenike na literarno stvaralaštvo. Na natječaj koji je završen u svibnju ove godine pristigle su 94 kratke priče iz mnogih srednjih škola Republike Hrvatske, a nagrađeno je sedam najboljih. Natječaj je osmišljen s ciljem promicanja spomena na Domovinski rat i žrtvu tisuća muškaraca i žena koji su bili spremni položiti svoj život za hrvatsku slobodu.

Pobjednička priča ovog natječaja je “Tenisice broj 4” autorice Ane Šulentić, učenice 3. b razreda XI. gimnazije iz Zagreba koju je mentorirala Ana Beljo. Citat iz priče:

Život od danas do sutra. Nema planova i velikih očekivanja, broje se uzbune i opće opasnosti, u ozbiljnim podrumskim raspravama procjenjuju se snage u odnosu na neprijatelja. Umjesto igračaka djeca sakupljaju čahure metaka i komadiće granata.”

Povjerenstvo za vrednovanje zaključilo je kako “Povijest sebično preuzima događaje, ali oni zapravo traju u pričama, u umjetnosti. I priče dopiru do ljudskoga srca, uključuju se u kolektivno pamćenje, postaju dio identiteta“, piše na službenim stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja gdje su također dostupne priče u cijelosti.

Dobitnici nagrada / Foto: MORH

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja