Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 18. kolovoza 1923., prije 100 godina, dr. Ivan Merz izabran je za predsjednika Hrvatskog katoličkog omladinskog saveza (HKOS) u Zagrebu. On je iste godine 9. svibnja postigao doktorat na Zagrebačkom sveučilištu obranivši ondje svoju disertaciju i potom se odmah uključio u apostolsko djelovanje među katoličkom mladeži.

/ mdj

Ta, prva stogodišnjica iz njegova života tj. njegove disertacije svečano je obilježena ove godine 9. svibnja u istoj zgradi bivšeg Filozofskog fakulteta Sveučilišta gdje ju je Merz obranio. Hrvatski katolički omladinski savez bio je glavna organizacija katoličke mladeži u okviru Hrvatskog katoličkog pokreta. Imao je svoje ogranke po drugim mjestima po Hrvatskoj. Tekst je priredio p. Božidar Nagy, postulator kauze bl. Ivana Merza. 

Počeci orlovskog pokreta

1919. godine u Hrvatsku dolazi orlovski pokret, najprije sporadično. Prvi koji je počeo primjenjivati metode Orlovstva u radu s mladima bio je dr. Dragutin Kniewald u Senju, kasnije veliki prijatelj Ivana Merza i pisac njegove prve biografije. Organizirano djelovanje Orlovstva u Hrvatskoj i BiH započinje 1920. nakon velikog orlovskog sleta u Mariboru. U Sloveniji je Orlovska organizacija bila prisutna i uspješno je djelovala još od prije Prvoga svjetskog rata.

Najprije je zajedno sa slovenskim orlovima osnovana „Jugoslovanska Orlovska Sveza – Jugoslavenski orlovski savez“ s dva podsaveza. Jedan je podsavez imao centralu u Ljubljani, a drugi podsavez u Zagrebu. Mnogi mladi koji su već bili članovi Hrvatskog katoličkog omladinskog saveza učlanjivali su se i u Orlovsku organizaciju koja ih je privlačila svojima aktivnostima, posebice svojom tjelovježbom, a i raznim manifestacijama. Problem se počeo pojavljivati kad su isti članovi u isto vrijeme bili članovi dviju srodnih katoličkih organizacija, a to je donosilo određene poteškoće. 

Voditelji i jedne i druge organizacije tj. i HKOS-a i Orlovskog Podsaveza stoga su se dogovorili da se obje organizacije spoje u jednu jedinu organizaciju s novim imenom:  Hrvatski Orlovski Savez. Pripreme za ujedinjenje dviju organizacija vodio je upravo dr. Ivan Merz, novi predsjednik Hrvatskog katoličkog omladinskog saveza posljednjih mjeseci 1923. godine.

Pripreme su savršeno uspjele pa je tako 16. prosinca 1923. osnovan Hrvatski Orlovski Savez kao jedinstvena katolička organizacija za cjelokupnu katoličku mladež u Hrvatskoj i BiH kojoj je upravo Ivan Merz dao geslo „Žrtva-Euharistija-Apostolat“. Istodobno s osnivanjem nove organizacije dr. Ivan Merz u nju je uveo i načela Katoličke akcije.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja