Budi dio naše mreže

Udruge U ime obitelji, Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) i Građanska inicijativa "U djeci je budućnost" održale su u utorak ispred Visokog upravnog suda u Zagrebu konferenciju za medije, na kojoj su izrazile svoje zadovoljstvo pozitivnom odlukom Visokog upravnog suda Republike Hrvatske o Zahtjevu za ocjenu zakonitosti općeg akta Odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja.

/ mp

Prenosimo priopćenje u cijelosti:

Udruge U ime obitelji, Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) i Građanska inicijativa “U djeci je budućnost” održale su danas ispred Visokog upravnog suda u Zagrebu konferenciju za medije, na kojoj su izrazile svoje zadovoljstvo pozitivnom odlukom Visokog upravnog suda Republike Hrvatske o Zahtjevu za ocjenu zakonitosti općeg akta Odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja.

Zahtjev je predan Visokom upravnom sudu zbog povrede zabrane povratnog (retroaktivnog) djelovanja, zbog povrede načela zaštite stečenih prava i legitimnih očekivanja, te zbog povrede načela razmjernosti, a uz dokaze u predanom Zahtjevu. Od Visokog upravnog suda zatraženo je da se ukine osporavani opći akt.

U dokumentima koji su predani Sudu dokazano je da je Mjera uspješna. Osporavani su argumenti koje je iznosio Grad Zagreb o socijalizaciji djece, o nedostatku financijskih sredstava, te o ženama i tržištu rada.

Opravdano smo očekivali pravednu odluku i da Sud u relativno kratkom vremenu donese upravo ovakvu odluku, s obzirom da je Mjera sama po sebi važna, te za mnoge obitelji izuzetno značajna.

Ovo je pobjeda žena, muškaraca, roditelja/obitelji i djece, koji su hrabro ušli u pravnu bitku i time nastojali zaštititi sebe, svoje obitelji te preko 20 000 djece.

Grad Zagreb nije poštovao Ustav, zakone i sam Statut Grada. Tražili smo od Visokog upravnog suda da postupi prema dosadašnjoj praksi i prema onome što stajalište Ustavnog suda govori.

Želimo naglasiti da je trenutna gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i njegovim dogradonačelnicima širila neistine kako ova Mjera roditelj odgojitelj nije u skladu sa zakonom. Također je neistina da ova Mjera nije učinkovita te da nije dala značajne rezultate.

Oduzeto nam je vrijeme i novac, a cijelo ovo vrijeme moglo je biti iskorišteno za korisno služenje građanima, pogotovo u korist preko 20 000 djece Grada Zagreba.

Očekivali smo da Visoki upravni sud postupi upravo ovako kao što je sada odlučeno. Ovo je timski rad i vjerujemo koristan za dobrobit svih obitelji i djece u Gradu Zagrebu.

Provedenom analizom i dobivenim odgovorima roditelja odgojitelja potvrđeno je da je ova Mjera iznimno uspješna u demografskom smislu, jer se u samo 5 godina broj trećerođene djece u Zagrebu povećao za 23,8 % u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje.

Isto tako, iz odgovora ispitanika vidi se da je nakon uključivanja u Mjeru, za što je preduvjet bio da roditelji imaju najmanje 3 djece – čak  39,5 % ispitanika dobilo barem još jedno dijete, a da je čak 11,2 % ispitanika dobilo još troje ili više djece. Čak 42,5 % ispitanika navelo je da su planirali imati još djece uz pretpostavku sigurnosti i stabilnosti mjere.

Prihvaćanjem mjere roditelj odgojitelj vidimo kao ključnu mjeru demografske, socijalne i razvojne politike Grada Zagreba i predlažemo ju u provedbi na razini cijele Hrvatske.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja