Budi dio naše mreže

Povjesničar i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra dr. Ante Nazor u povodu obilježavanja 25. obljetnice VRO Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja za Hrvatsku katoličku mrežu rekao je više o važnosti Operacije Oluja, njenom oslobodilačkom i humanitarnom karakteru te žrtvi koju su podnijeli branitelji za sve Hrvate i domovinu Hrvatsku.

/ Andrea Tomurad

Dr. Nazor je istaknuo da je Operacija Oluja jedna od najvažnijih vojnih operacija u hrvatskoj povijesti i zapravo jedan od najvažnijih događaja hrvatske povijesti uopće. “Zahvaljujući Oluji opstala je Republika Hrvatska i bez te operacije mi danas ne bismo bili slobodni kao narod i ne bismo imali cjelovitu Hrvatsku. Zato je Oluja nešto što slavimo i na što smo ponosni”, naveo je.

“Ne možemo razumjeti Oluju ako se ne zagledamo u početke devedesetih, u početak rata od okupacije Vukovara i trećine teritorija Republike Hrvatske”, nastavio je istaknuvši da su svi pokušaji vraćanja teritorija mirnim putem bili neuspješni zbog isključive politike srbijanskog vodstva u Beogradu i vodstva pobunjenih Srba. “Nažalost u Hrvatskoj stoga mirno rješenje nije bilo moguće, kako na početku rata, tako i na samom kraju. Naravno, promatrajući događaje iz kolovoza ’95. moramo u obzir uzeti i ono što se događalo godinu dana ranije – praktično od Operacije Cincar i Oslobađanja Kupresa, Zime ’94., zatim Skok 1 i Skok 2 i Operacija Ljeto ’95. gdje su se stvorili uvjeti za oslobađanje Knina”, rekao je dr. Nazor.

Oslobodilačka i humanitarna operacija.

Naglasio je također kako je Operacija Oluja bila oslobodilačka operacija koja se nije mogla izbjeći jer je prijetila opasnost da će srpske snage ući u Bihać i da će ponoviti genocid kakav su počinile u Srebrenici. “Hrvatske snage, odnosno Hrvatska vojska, Hrvatsko vijeće obrane, Specijalne snage Republike Herceg-Bosne i naravno specijalne snage MUP-a Republike Hrvatske – svi oni su na neki način spasili obraz svijetu, jer zaštićena zona Bihać zasigurno bi doživjela sudbinu Srebrenice da nije bilo hrvatskih snaga. U tom kontekstu Operacija Oluja nije samo oslobodilačka, već i humanitarna jer je spasila muslimane od novog genocida razmjera koji bi možda bili i veći od onih u Srebrenici ako je vjerovati izvješćima CIA-e”, rekao je povjesničar.

Nema dvojbi da braniteljima dugujemo Hrvatsku.

Istaknuo je da braniteljima dugujemo Hrvatsku i zahvalnost zbog žrtve koju su podnijeli. “Svima onima koji su već devedesete ušli u postrojbe policije s ciljem obrane Hrvatske od sve očitije agresije Srbije i srpsko-crnogorskih snaga JNA. Branitelji su temelj naše države i svima onima koji su sudjelovali u oslobodilačkoj Operaciji Oluja, a to nisu bili samo Hrvati, tu je bilo i pripadnika ostalih nacionalnih manjina, dugujemo zahvalnost. Oni su naš ponos, njima zapravo dugujemo, ne samo zahvalnost, već i ovu državu u kojoj danas živimo. Domovinski rat je temelj suvremene Republike Hrvatske, a bez Oluje taj rat ne bi bio pobjednički”, naglasio je. Istaknuo je također važnost Operacije Oluja kao završne točke bolnog procesa s kojom je narod u Hrvatskoj napokon mogao reći: Rat je gotov. “Preostala je Mirna reintegracija hrvatskoga Podunavlja što se dogodilo na miran način, ali isključivo zahvaljujući pobjedama hrvatskih snaga u Bljesku i Oluji te poslije u Maestralu i Južnom potezu. Da nije bilo vojnih pobjeda, nikada ne bi vodstvo pobunjenih Srba pristalo na Mirnu reintegraciju, to je svima jasno”, zaključio je dr. Nazor.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja