Budi dio naše mreže

U Ludbregu od nedjelje, 22. kolovoza do Svete nedjelje, 5. rujna, traje manifestacija "Dani ludbreške Svete nedjelje". Kroz dva tjedna razne skupine ljudi i udruga hodočasti u Ludbreg kako bi odali počast Predragocjenoj Krvi Kristovoj. Naime, u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu potvrđena je čudesna pojava Krvi Kristove 1411. godine. Naime, euharistijsko čudo dogodilo se u 15. stoljeću u Ludbregu kad svećenik nije vjerovao da će se vino tijekom pretvorbe pretvoriti u krv dok mu se nije stvorila u kaležu. Svećenik se na prvu ruku prepao i brzo je dao tu krv zazidati u zid i dugi niz godina je šutio o tome. Kaže predaja da nije mogao mirno umrijeti dok nije otkrio tajnu svećeniku koji je nakon njega došao u službu. Zajedno su pronašli krv i taj se događaj pročuo među narodom. Vjernici su potom počeli dolaziti u Ludbreg moliti zagovor Boga za svoje nevolje. Ondje je podignut sakralni objekt izgrađen 1996. godine temeljem zavjeta Hrvatskog sabora iz 1739. godine.

/ mp

Na Sveti četvrtak, 2. kolovoza, bit će hodočašće ministranata i vjeroučenika, a misu će u 19:30 u zavjetnoj kapeli predvoditi varaždinski biskup Bože Radoš.

Zavjetno hodočašće susjednih župa i hodočašće vojske i policije bit će na Sveti petak, 3. rujna. U 21 sati bit će bdjenje mladih.

Brojne župe iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske hodočastit će u Ludbreg na Svetu subotu, 4. rujna, a bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak uz suslavlje mons. Bože Radoša i mons. Josipa Mrzljaka predvodit će misu u 11 sati.

Sveta nedjelja slavi se ove godine u nedjelju, 5. rujna, s misom u 10 sati koju će predvoditi mons. dr. László Német, zrenjaninski biskup uz sudjelovanje ostalih biskupa i svećenika hodočasnika.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja