Budi dio naše mreže

Na Veliki četvrtak započinje Vazmeno trodnevlje, najznačajnije vrijeme u liturgijskoj godini u kojemu kršćani slave otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista, iza kojeg dolazi Uskrs, svetkovina koja je središnji dio života vjernika. Tim povodom donosimo raspored proslave Vazmenog trodnevlja i Uskrsa diljem Lijepe Naše.

/ mp

Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić predvodit će na Veliki četvrtak, u 10 sati Misu posvete ulja na kojoj će biti i obnova svećeničkih obećanja u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca, Kaptol 28, a u 19 sati predvodit će Misu Večere Gospodnje.

Na Veliki petak u 18 sati u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca kardinal Bozanić predvodit će Službu Muke Gospodnje.

Kardinal Bozanić predvodit će Vazmeno bdjenje u svetoj noći na Veliku subotu u 20 sati u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca.

Misno slavlje Nedjelje Uskrsnuća Gospodnjega predvodit će kardinal Bozanić u 10 sati u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca.

Đakovačko-osječka nadbiskupija

Na Veliki četvrtak u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla u 18:30 Misu večere Gospodnje kojom počinje Vazmeno trodnevlje predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić predvodit će u 18:30 u đakovačkoj katedrali Misu večere Gospodnje.

Uz sudjelovanje nadbiskupa đakovačko-osječkog Đure Hranića, obrede Muke Gospodinove u đakovačkoj katedrali na Veliki petak u 17 sati predvodit će župnik đakovačke Župe Svih svetih preč. Ivan Lenić, a u konkatedrali sv. Petra i Pavla u Osijeku Obrede će u 18:30 predvoditi župnik mons. Adam Bernatović, uz sudjelovanje đakovačko-osječkog pomoćnog biskupa Ivana Ćurića.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić na Veliku subotu predvodit će u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla obrede Vazmenog bdjenja u 20 sati, a obrede Vazmenog bdjenja u đakovačkoj katedrali u 20 sati predvodit će đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić.

Na svetkovinu Uskrsa đakovačko-osječki nadbiskup Hranić predvodit će središnje euharistijsko slavlje u đakovačkoj katedrali u 10:30, a u 10 sati u konkatedrali sv. Petra i Pavla u Osijeku misu će predvoditi đakovačko-osječki pomoćni biskup Ćurić.

Splitsko-makarska nadbiskupija

Na Veliki četvrtak apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije Želimir Puljić predvodit će u 10 sati misu posvete svetih ulja u splitskoj katedrali sv. Dujma, a u 19 sati će predvoditi misu Večere Gospodnje kojom započinje Vazmeno trodnevlje.

Na Veliki petak u 19 sati mons. Puljić predvodi u katedrali sv. Dujma svečanu Službu Muke Gospodnje i obrede Velikoga petka. Po završetku je svečani ophod i blagoslov gradu Splitu i Nadbiskupiji s Periptera.

Mons. Želimir Puljić predvodit će Vazmeno bdjenje na Veliku subotu u 21 sat s blagoslovom hrane u katedrali sv. Dujma.

U Nedjelju Gospodnjega uskrsnuća mons. Puljić predvodit će u svečano bogoslužje u 10 sati s uskrsnim blagoslovom u katedrali sv. Dujma.

Zadarska nadbiskupija

Na Veliki četvrtak Misu posvete ulja u 9 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodit će zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, a predvodit će i Misu Večere Gospodnje u katedrali u 19 sati.

Na Veliki petak Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi nadbiskup Zgrablić.

Na Veliku subotu Vazmeno bdjenje u katedrali sv. Stošije u Zadru koje počinje s blagoslovom novog ognja na Trgu sv. Stošije u 21 sat predvodi zadarski nadbiskup Zgrablić.

Na svetkovinu Uskrsa koncelebrirano misno slavlje u 11 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Riječka nadbiskupija

Na Veliki četvrtak Misu večere Gospodnje s obredom pranja nogu u crkvi Uznesenja BDM riječki nadbiskup Mate Uzinić predvodit će u 18 sati.

Na Veliki petak nadbiskup će predvoditi obrede u katedrali sv. Vida u 18 sati.

Na Veliku subotu vazmeno bdijenje nadbiskup Uzinić predvodit će u crkvi Uznesenja BDM s početkom u 21 sat.

Sisačka biskupija

Na Veliki četvrtak u 10 sati pokorničko bogoslužje te zatim u 11 sati misu posveta ulja u bazilici sv. Kvirina, a u 19 sati misu Večere Gospodnje u Pastoralnom centru katedralne župe predvodit će sisački biskup Vlado Košić.

Na Veliki petak u 18 sati obrede Muke Gospodnje u bazilici sv. Kvirina predvodit će biskup Košić.

Na Veliku subotu u 20 sati vazmeno bdijenje predvodit će sisački biskup u bazilici sv. Kvirina.

Na Uskrs misno slavlje u 11 sati predvodit će sisački biskup u bazilici sv. Kvirina.

Porečka i Pulska biskupija

Misu posvete ulja na Veliki četvrtak biskup Ivan Štironja će predvoditi u porečkoj bazilici s početkom u 10 sati. Istoga dana Misu Večere Gospodnje biskup Štironja će predvoditi također u porečkoj bazilici s početkom u 19 sati.

Na Veliki petak Obrede Velikog petka u pulskoj katedrali s početkom u 19 sati predvodit će biskup Štironja.

Vazmeno bdjenje, s početkom u 21 sati, na Veliku subotu porečki i pulski biskup ordinarij Ivan Štironja predvodit će u porečkoj katedrali.

Na svetkovinu Uskrsa svečano misno slavlje u 11 sati predvodit će porečki i pulski biskup ordinarij Ivan Štironja u porečkoj katedrali.

Požeška biskupija

Na Veliki četvrtak požeški biskup Antun Škvorčević će u požeškoj katedrali u 10 sati, u zajedništvu sa svim svećenicima u Požeškoj biskupiji, predvoditi Misu posvete ulja, a predvodit će u 19 sati u katedrali sv. Terezije Avilske u Požegi Misu večere Gospodnje. Prijenos će se moći pratiti putem Hrvatskog katoličkog radija.

Na Veliki petak biskup Škvorčević će u zajedništvu s vjernicima grada Požege i okolice predvoditi pobožnost križnoga puta na požeškoj kalvariji u 9 sati. Biskup će predvoditi i Obrede Muke Gospodnje u požeškoj katedrali s početkom u 18 sati.

Na Veliku subotu požeški biskup Škvorčević predvodit će Vazmeno bdijenje u požeškoj katedrali s početkom u 20 sati.

Na svetkovinu Uskrsa biskup Antun Škvorčević će predvoditi uskrsno euharistijsko slavlje u požeškoj katedrali u 11 sati.

Varaždinska biskupija

U varaždinskoj će se katedrali na Veliki četvrtak okupiti svećenici Varaždinske biskupije koji će sa svojim biskupom Božom Radošem slaviti Misu posvete ulja s početkom u 10 sati. U četvrtak navečer slavit će se Misa Večere Gospodnje s početkom u 18 sati u varaždinskoj katedrali.

Na Veliki petak Obredi Muke Gospodnje započet će u 17 sati u varaždinskoj katedrali.

Na Veliku subotu u 20 sati započet će slavlje Vazmenog bdijenja u varaždinskoj katedrali.

Na Nedjelju Uskrsnuća Gospodinova misna slavlja u varaždinskoj katedrali bit će po redovitom nedjeljom rasporedu: u 7:30, 9, 11 i 18 sati. Središnjim misnim slavljem u 11 sati predsjedat će varaždinski biskup Bože Radoš.

Gospićka biskupija

Misu Večere Gospodnje u gospićkoj katedrali Navještenja BDM na Veliki četvrtak u 18 sati predvodit će gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

Na Veliki petak liturgijske obrede u gospićkoj katedrali Navještenja BDM u 18 sati predvodit će biskup Križić.

Na Veliku subotu svečano vazmeno bdjenje s blagoslovom novog ognja u gospićkoj katedrali Navještenja BDM u 21 sat predvodit će biskup Zdenko Križić.

Biskup Zdenko Križić će na Uskrs predvoditi misu u 10 sati u katedrali Uznesenja BDM u Senju.

Hvarska biskupija

Misu večere Gospodnje u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru na Veliki četvrtak u 19 sati slavit će hvarski biskup Ranko Vidović.

Na Veliki petak liturgijski obredi Muke Gospodnje slavit će se u 19 sati u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja