Budi dio naše mreže

Klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice okupila se na Postirama u ponedjeljak, 8. srpnja kako bi obilježili desetu obljetnicu preminuća mons. Josipa Šantića.  Tim povodom za portal Hrvatske katoličke mreže razgovarali smo s Markom Bralićem.

/ Matija Đudarić

Ističući značaj mons. Šantića u osnivanju klape sv. Juraja, Marko Bralić objasnio je kako je njegova uloga bila gotovo presudna. “Radi se o čovjeku koji je imao veliko srce, iznimnu emociju prema svom narodu i Katoličkoj Crkvi. Ono što možemo posvjedočiti je to da je nakon osnivanja Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj kardinal Kuharić osobno zatražio da generalni vikar bude mons. Šantić.”

Mons. Josip Šantić preminuo je u 69. godini života i 45. svećeničke službe u svom domu u Postirama, nakon duge i teške bolesti. “Moja velika radost bili su članovi klape HRM-a ‘Sveti Juraj’ kojima sam zahvalan za sve dobro koje su učinili na promidžbi Crkve i Domovine” napisao je u svojoj duhovnoj oporuci.

Osim što je bio prvi generalni vikar Vojnog ordinarijata, Josip Šantić idejni je začetnik i osnivač klape. Njegov prijedlog da se osnuje klapa donesen je nakon posjeta raketnoj bazi u Žrnovnici gdje je nakon blagoslova postrojbe tu ideju iznio pukovniku Vinku Barbariću. Tog se trenutka prisjetio i Bralić: Bio sam pozvan na ručak gdje se razgovaralo o toj ideji, s obzirom da su svi znali da sam čovjek vjere, ali i pjevač.”

Hrvatski narod prezentiramo kao predziđe kršćanstva, a od tada do danas klapa nastupa u pobjedničkoj odori Hrvatske vojske predstavljati svoj identitet i kulturu.

U nastavku razgovora, podijelio je i to da je mons. Jean Prier Brard, ravnatelj Međunarodnog Vojnog hodočašća u Lurdu čuvši kako zvuči klapa rekao kako Hrvati ovakvim načinom pjevanja trebaju doći u Lurd. “Šantić je nakon toga, znajući značaj glazbe, u razgovoru  rekao: ‘Ako možeš, pokušaj okupiti ljude koji mogu nastupiti na ovom značajnom događaju.’ Nakon toga, okupio sam ljude vjere koji su znali pjevati. Došli smo u Lurd i nismo mislili da će priča s klapom potrajati, htjeli smo samo predstaviti svoj narod i kulturu.”

Kako je ova poznata klapa potrajala sve ove godine, zapovjednik klape jednostavno je poručio: “Bog je htio, a Gospa Lurdska sačuvala nas sve ove godine u zajedništvu. Hrvatski narod prezentiramo kao predziđe kršćanstva, a od tada do danas klapa nastupa u pobjedničkoj odori Hrvatske vojske predstavljati svoj identitet i kulturu.”

“Iako se za mons. Šantića ne zna dovoljno, svi oni koji su svjedoci tog vremena znaju koliko je izgarao za Crkvu i Domovinu”, zaključio je Bralić istaknuvši zahvalnost Bogu što je uputio mons. Šantića u njihove živote.

Foto: Klapa sv. Juraj

Podsjećamo, tijekom svog 22-godišnjeg rada klapa je izdala više od 150 audio i videosnimaka kroz brojne albume čija se tematika proteže od tradicionalnih dalmatinskih klapskih pjesama, napjeva svjetovnog i duhovnog karaktera do domoljubnih i modernih pjesama pod umjetničkim vodstvom prof. Dragice Bošnjak, prof. Vladana Vuletina i prof. Marija Božića.

Pjevači klape ”Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice su: Hrvoslav Kužić, Stipe Botica, Ivica Kuzmanić, Marko Bralić, Darko Tranfić,  Domagoj Žanić, Bruno Andrić, Goran Bralić, Jakov Šegvić i Dragan Popović. Zapovjednik klape stožerni je narednik Marko Bralić.

Prvi javni nastup mornarička klapa iz Splita imala je u bazilici Pija X. na svečanosti otvaranja Međunarodnog susreta vojski svijeta 18. svibnja 2001., na kojem je sudjelovalo više od 40 zemalja svijeta. U 22 godine svoga djelovanja Klapa ”Sveti Juraj” HRM-a nastupala je diljem domovine i svijeta (po svim meridijanima i paralelama) stekavši status jedinstvenog brenda hrvatskog naroda u zemlji i svijetu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja