Budi dio naše mreže

Dana 5. siječnja navršila se 41 godina otkako je tog dana 1982. godine u zagrebačkoj katedrali pokopan kardinal Franjo Šeper, nekadašnji zagrebački nadbiskup, nasljednik kardinala Alojzija Stepinca, i gotovo do smrti pročelnik Kongregacije za nauk vjere u Vatikanu. To se mjesto u hijerarhiji Katoličke Crkve, po važnosti, stavlja odmah neformalno na treće mjesto, odmah iza pape i državnog tajnika Svete Stolice. Šeper je tako bio u povijesti najviše pozicionirani Hrvat u hijerarhiji Katoličke Crkve.

/ mp

Šeper je umro u 77. godini života, u ranim jutarnjim satima 30. prosinca 1981. u rimskoj bolnici Gemelli u kojoj se inače liječe i pape. Sprovodne obrede je pred njegovim mrtvim tijelom u bazilici Svetog Petra 2. siječnja 1982. predvodio papa Ivan Pavao II., zajedno s 21 kardinalom i više (nad)biskupa i svećenika. Šeper je pokopan 5. siječnja u kripti zagrebačke katedrale. Misu zadušnicu i sprovodne obrede je u Zagrebu predvodio kardinal Paolo Bertoli kao osobni papin izaslanik. Kardinal Bertoli je u to vrijeme bio kardinal kamerlengo ili komornik svetog Kardinalskog zbora, odnosno kardinal koji u Katoličkoj Crkvi vrši službu rizničara Kardinalskog zbora. Njegov je zadatak voditi sve prihode i rashode Zbora, kao i brinuti se o njegovu vlasništvu. On također predvodi misu zadušnicu za pokojnog kardinala, te je zadužen za vođenje konzistorijalnih zapisnika. U vrijeme ispražnjene papinske stolice, do završetka konklave i izbora novog pape, on upravlja Apostolskom stolicom, piše Zvonimir Despot za portal Hrvatske povijesti.

Uz Bertolija su bili još i kardinal Joseph Ratzinger (Šeperov nasljednik u Kongregaciji za nauk vjere), francuski kardinal Roger Etchegaray i mađarski kardinal László Lékai. U koncelebraciji je s njima bilo još 320 (nad)biskupa i svećenika, a okupilo se oko 15 000 vjernika u katedrali i ispred nje. Sprovodu su nazočili i predstavnici Srpske pravoslavne Crkve, Makedonske pravoslavne Crkve i Islamske vjerske zajednice.

Šeperov ispraćaj iz Rima i posebice pokop u zagrebačkoj katedrali fotografirao je zagrebački liječnik Borivoj Lipovac. Zahvaljujući njegovom sinu Marijanu Lipovcu, objavljujemo ih na našem portalu.

Knjiga žalosti u zagrebačkoj katedrali

Šeperov lijes s vijencima u automobilu pred zagrebačkom katedralom

Šeperov lijes u Zagrtebu su dočekali (u prvom redu) kardinal Paolo Bertoli, zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić i pomoćni zagrebački biskup Đuro Kokša

Šeper na odru u zagrebačkoj katedrali

Vjernici Šeperu odaju počast

Kardinal Bertoli započinje misno slavlje, uz njega je kardinal Ratzinger

Šeperov lijes prenose do ulaska u kriptu

Lijes na otvoru kripte

Nadbiskup Kuharić prati spuštanje lijesa u kriptu

Grob s vijencima, koji je ujedno i Stepinčev grob, zato je Stepinčeva bista na vrhu

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja