Budi dio naše mreže

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj imenovala je svećenika Šibenske biskupije, don Roka Glasnovića, novim biskupom Dubrovačke biskupije, na blagdan sv. Andrije Apostola, u utorak 30. studenog. Vijest o imenovanju objavljena je istodobno u Vatikanu i u Hrvatskoj.

/ md

Nakon imenovanja dubrovačkim biskupom don Roko Glasnović u svom je pozdravnom govoru je istaknuo kako se ovim imenovanjem i službom vraća kući.  “Kad je pokojni djed govorio da ide na hodočašće u Dubrovnik sv. Vlahu kojega su osjećali kao svoga zaštitnika, pitao sam se gdje je Dubrovnik i tko je to sv. Vlaho. Podsjećao nas je tada da su naši preci došli u Janjevo iz Dubrovnika i okolice”, ističe novoimenovani biskup.

Dodao je kako ga Božja providnost šalje u Dubrovnik, glad sklada, kulture i ljepote gdje se nada zajedničkoj izgradnji novih mostova jednih prema drugima, susretanju, slušanju i prepoznavanju znakova vremena, kao i zajedničkom razlučivanju što je dobro za naše životno putovanje i za spasenje duša.

Potom je podsjetio na današnje evanđelju u kojem čitamo riječi sv. Andrije upućene njegovu bratu Petru: ‘Našli smo Mesiju!’. “Kao što su Petar i Andrija krenuli na Učiteljev poziv biti ribarima ljudi, tako smo brat Franjo i ja krenuli za istim Učiteljem, čiji smo glas čuli u svome srcu. Naši se svećenički putovi sada razilaze, ali ostaje isto poslanje: naviještati Radosnu vijest i svjedočiti za Isusa Krista”, rekao je don Roko Glasnović.

I ja molim sv. Roka da nas štiti i čuva od svih zaraznih bolesti današnjice, ali i duhovnih bolesti

“Kada je Šibenik, Dubrovnik i druge gradove kroz srednji vijek poharala kuga utjecali su se zagovoru sv. Roka. I ja molim sv. Roka da nas štiti i čuva od svih zaraznih bolesti današnjice, ali i duhovnih bolesti”, zaključio je biskup.

Don Roko Glasnović / Foto: Ivo Kronja

Riječki nadbiskup i apostolski upravitelj dubrovačke biskupije, mons. Mate Uzinić zahvalio je mons. Glasnoviću što je prihvatio ovaj poziv. „Nije lako biti biskup, nije lako se odazvati, evo ja mu zato zahvaljujem što je on, iako to nije lako ili baš zato što to nije lako, rekao svoj ‘evo me’ i odlučio napustiti svoju biskupiju i ljude s kojima je do sada dijelio svakodnevicu i kojima je do sad bio povjeren i koji su njemu bili povjereni da bi, na neki način poput Abrahama djelomično otišao i u nepoznato i da bi došao ovdje i u Dubrovačkoj biskupiji bio biskup, bio pastir“, rekao je.

I stanovao je s Gospodinom taj dan, vidio je gdje stanuje, ali nije ostao s Gospodinom nego se odvažio onda iz tog susreta poći ususret svome bratu

Prvu želju mons. Uzinić povezao je s blagdanom sv. Andrije, brata Šimuna Petra, koji je novi biskup izabrao da bude dan objave imenovanja. Prema Ivanovom evanđelju Andrije je prvi Isusov učenik koji je nakon što je čuo za Isusa krenuo za Isusom, a kad ga je Isus upitao što traži, on je pitao: Gospodine, gdje stanuješ?

“I stanovao je s Gospodinom taj dan, vidio je gdje stanuje, ali nije ostao s Gospodinom nego se odvažio onda iz tog susreta poći ususret svome bratu i omogućiti svom bratu da susretne Gospodina i da bude njegov učenik“, primijetio je mons. Uzinić. Poželio je mons. Glasnoviću da on kao pastir Dubrovačke biskupije doista prije svega sam vidi gdje stanuje Gospodin, da bude u molitvi za ovu Crkvu i za sve njezine ljude, ali i za svoj poziv i za svoje poslanje s Gospodinom. „Ali i da tu ne ostane nego da kao pravi pastir iz tog susreta s Gospodinom pođe vama u susret, pođe u susret svakom bratu i sestri bez obzira gdje se on nalazio“, poželio je nadbiskup Uzinić.

To je naša vrijedna i važna tradicija koja je zapravo znak i naše kulture i našeg kršćanskog identiteta i kroz nju se možemo, također prepoznati mi, kao i djelovanje svih nas

Drugu želju novom biskupu mons. Uzinić je povezao s 1050. obljetnici Feste sv. Vlaha, koja se obilježava. „To je naša vrijedna i važna tradicija koja je zapravo znak i naše kulture i našeg kršćanskog identiteta“, kazao je nadbiskup i nastavio, „i s nje se i kroz nju možemo također prepoznati mi, kao i djelovanje svih nas koji smo kroz prošlost davali nekakav pečat i doprinos ovoj biskupiji“.

Mons. Mate Uzinić / Foto: IKA

Poželio je mons. Glasnoviću da svoje poslanje koje počinje u godini sv. Vlaha nadovezuje na tu tradiciju i da sve ono što je dobro nastavi. Dodao je želju i da novi biskup da svoj pečat onom što bi trebalo napraviti s tradicijom, pa i s Festom sv. Vlaha, i to u otvorenosti Duhu Svetome i njegovim nadahnućima, „kako bi ono što je primio bilo obogaćeno upravo s njegovim doprinosom, a to svi od njega s pravom očekujemo“.

Dragi Roko, evo iskrena dobrodošlica i neka Bog kojemu si rekao svoj ‘da’ primi taj tvoj ‘da’ i neka blagoslovi sve tvoje korake

Mons. Uzinić svoje obraćanje zaključio je riječima: „Dragi Roko, evo iskrena dobrodošlica i neka Bog kojemu si rekao svoj ‘da’ primi taj tvoj ‘da’ i neka blagoslovi sve tvoje korake i sve tvoje projekte i sve što ćeš činiti u zajedništvu sa svima kojima si povjeren i koji su ti povjereni. Neka na sve to Bog, po zagovoru naše nebeske majke Gospe od Porata i našeg svetog Vlaha, izlije svoj blagoslov. Bog te blagoslovio, živio! Bog nek blagoslovi sve vas!“

Životopis don Roka Glasnovića

Roko Glasnović rođen je 2. srpnja 1978. godine u Šibeniku od oca Nikole i majke Marije rođene Palić. Osnovnu školu pohađao je u Janjevu od 1985. do 1990. i u Šibeniku od 1990. do 1993. Srednju Tehničku školu pohađao je u Šibeniku od 1993. do 1997. godine. Služio je vojni rok 1997./1998. Jednu godinu (1998.) studirao je na Pravnom fakultetu u Splitu. Pohađao je Bogoslovno sjemenište i studirao Teologiju u Splitu od 1999. do 2005. godine. Za đakona je zaređen 5. prosinca 2004. a za svećenika 2. srpnja 2005. u Šibeniku.

Pastoralnu teologiju studira na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu od 2005. do 2008. Nakon studija 2008. godine imenovan je župnikom župe Pohođenja BDM u Njivicama gdje ostaje godinu dana. Iste godine imenovan je Povjerenikom za pastoral braka i obitelji Šibenske biskupije. Od tada vrši i ulogu ceremonijara Šibenske biskupije. Osobnim tajnikom šibenskog biskupa imenovan je 2009. godine. Iste godine postaje i članom svećeničkog vijeća Šibenske biskupije.

Članom Povjerenstva za Katolički školski centar (KŠC) i za Katoličku osnovnu školu (KOŠ) imenovan je 2011. Član je Vijeća HBK za život i obitelj od 2012. godine. Upraviteljem župe sv. Margarite u Jadrtovcu imenovan je 2014. godine. Iste godine postaje i član Ekonomskog vijeća, a 2017. imenovan je ekonomom Šibenske biskupije, ravnateljem Katoličkog školskog centra te predstojnikom Biskupijskog ureda za škole. Upravitelj Župa sv. Petra na Kapriju i Uznesenja BDM na Žirju bio je od 2017. do 2019. godine kada postaje član zbora savjetnika Šibenske biskupije.

Cijeli pozdravni govor novoimenovanog biskupa možete pročitati OVDJE.

Don Roko Glasnović / Foto: Ivo Kronja

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja