Budi dio naše mreže

Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, inače župni vikar u župi Sv. Spasa na Mejašima, don Josip Ulić na svom YouTube kanalu pod nazivom Don Mrvica već neko vrijeme objavljuje zanimljiva videa. U svom novom video zapisu povodom Međunarodnog dana bijelog štapa ugostio je potpredsjednika Županijske udruge slijepih iz Splita Ivana Bogdanovića koji je slijep od rođenja.

/ mp

Razgovarali su o vjeri, životu, ali i o poteškoćama s kojima se svakodnevno susreću slijepe osobe.

“Dolazim iz Seoca, magistar sam edukacije, povijesti i filozofije. Radim kao voditelj Ureda za studente s invaliditetom na Sveučilištu u Splitu. Budući da sam slijep od rođenja, potpredsjednik sam  Županijske udruge slijepih iz Splita. Živim u Seocima s roditeljima i mlađom bratom i sestrom”, predstavio se Ivan Bogdanović.

U razgovoru je istaknuo kako se i slijepe osobe mogu koristiti Svetim pismom.

“Osoba koja se koristi računalom sa screenreaderom može bez problema u Google napisati online Biblija te joj se izbaci stranica Kršćanska sadašnjost, a na kojoj se nalaze poveznice na kompletnu Bibliju. Te poveznice vode na Stari i Novi zavjet te različite dijelove. Na svom laptopu otvorim što toga dana želim čitati i onda meni ta govorna sinteza čita što vidi na ekranu”, objasnio je Bogdanović.

Naglasio je kako se kaže da i slijepa osoba čita Sveto pismo, ali na sebi svojstven način.

“U tome nam pomaže tehnologija. Čitamo Bibliju uz već navedeni screenreader, ali postoji i Zvučna Biblija kao Biblija na Braillovom pismu. Nedavno je čak Biblija prevedena na znakovni jezik. Hvala Bogu što postoje ljudi koji se trude učiniti Sveto pismo dostupnim osobama s poteškoćama u

https://www.youtube.com/watch?v=jK9_V7YYm84&feature=emb_logo

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja