Budi dio naše mreže

Dokumentarni film prikazuje prvu generaciju vjeroučitelja koji su nakon osamostaljenja Republike Hrvatske počeli raditi u školama na području Splitsko-dalmatinske županije i šire.

/ mdj

Prvi vjeroučitelji u Republici Hrvatskoj imali su posebnu ulogu u stvaranju mlade demokracije, izgradnji nacionalnog identiteta, širenju i promicanju kršćanskih vrednota. Ovo je film o njima, njihovom entuzijazmu, svjedočenju vjere, o borbi, žrtvi i idealu koji je i danas prisutan u vjeronaučnim učionicama.

Nadbiskupsko sjemenište u Splitu domaćin je premijernog prikazivanja filma „Ploča, kreda, Krist”. Film je nastao u produkciji Katehetskog ureda Splitsko makarske nadbiskupije, a govori o ponovnom uvođenju vjeronauka u škole u Republici Hrvatskoj početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, izvijestili su iz Tiskovnog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije.

Dragocjena iskustva

Jadranka Gormaz u razgovoru za HKR objasnila je kako je film nastao uvidjevši da mnogi vjeroučitelji odlaze u mirovinu. “U razgovoru s njima, a slušajući njihova svjedočanstva zamjetila sam da odlaze i njihova iskustva koja su dragocjena.”

Gormaz je istaknula kako je tadašnji nadbiskup Jurić tražio katehete koji su već bili učitelji da upišu tečaj katehetike. “Među njima je bilo pravnika, odvjetnika i različitih drugih struka, a njihov govor o jednostavnoj odluci ulaska u zbornici vrijedan je divljenja”, poručila je. “U to vrijeme, nije bilo školskog pribora, ali ni podrške. Zbog toga je bilo potrebno ostaviti trag u vremenu u obliku dokumentarnog filma”.

U realizaciji dokumentarnog filma pomogla im je nadbiskupija, županija, ali i KBF u Splitu.

“Poziv je to o kojem se malo govori. Većinom se govori o vjeroučiteljskim inicijativama, a o njihovim osobnostima, radostima i nadama koje imaju gotovo ništa. Radi se o ljudima koji imaju veliki smisao za besplatnost i volontiranje”, zaključila je Gormaz.

O važnosti vjeronauka u školskom sustavu, vjeroučitelj Stanko Stojić rekao je kako je dobro što se vjeronauk nalazi u školskom sustavu, ali i da smatra kako je 1 sat vjeronauka tjedno nedovoljno. “Cilj vjeronauka je ne samo intelektualni, nego i doživljajni jer uključuje cjelovitu osobu. Trebamo pričati naše priče, a ne puštati drugima da govore, jer istinu neće prenijeti onakvu kakva zaista jest.”

U filmu su sudjelovali vjeroučitelji Splitsko – makarske nadbiskupije i snimano je oko pola godine, a poruka filma bila je ispričati sve ono što nije ispričano uz vjeronaučnu nastavu, a događalo se u samim počecima vjeronauka u Hrvatskoj.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja