Budi dio naše mreže

Deveta obljetnica beatifikacije Miroslava Bulešića bit će proslavljena u srijedu 28. rujna. Sukladno tradiciji da se obilježava svake godine u drugoj župi diljem Porečke i Pulske biskupije, ove je godine odabrana Župa sv. Martina u Vrsaru. Ondje je nedavno blagoslovljen novi oltar posvećen bl. Bulešiću, u kojem se čuva njegova relikvija, te je resi velika umjetnička fotografija tog Božjeg ugodnika.

/ mp

U srijedu 28. rujna, na dan obljetnice beatifikacije, program započinje u 17.30 pobožnošću bl. Miroslavu Bulešiću te mogućnošću za ispovijed. Središnje misno slavlje s početkom u 18 sati predvodi umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan, a propovijedat će vicepostulator kauze za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića preč. Ilija Jakovljević.

Braneći sakrament svete potvrde i ne podliježući prijetnjama komunistima, hrvatski svećenik Miroslav Bulešić preminuo je mučeničkom smrću 24. kolovoza 1947. Na današnji dan, prije sedam godina, suvremenik blaženog kardinala Alojzija Stepinca – Bulešić proglašen je blaženim.

Bl. Miroslav Bulešić rođen je 1920. godine u Čabrunićima u Istri, a ubili su ga u Lanišću. To se mjesto nalazi na području Ćićarije, u sjeveroistočnom dijelu današnje Istarske županije.

U doba kad je u Europi započeo Drugi svjetski rat imao je blaženi Miroslav Bulešić samo 19 godina. Školovao se na znamenitom Sveučilištu Gregoriana u Rimu. Blaženi Miroslav Bulešić zaređen je za svećenika tijekom Drugog svjetskog rata. U Istri je to bilo vrlo problematično razdoblje, zbog utjecaja talijanskih fašista, ali i Nijemaca. Bl. Miroslav Bulešić bio je jedno vrijeme upravitelj župe u Baderni (u zaleđu Poreča), a zatim župnik u Kanfanaru. Ondje je uveo pobožnost Presvetom Srcu Isusovu i Bezgrješnom Srcu Marijinu, organizirao je pučke misije i karitativne djelatnosti. Od 1946. godine radio je u sjemeništu i gimnaziji u Pazinu.

Ubojstvo bl. Miroslava Bulešića dogodilo se nakon davanja sakramenta svete potvrde (krizme) u Lanišču. U župnom dvoru u Lanišću pretukli su ga i na kraju ubili nožem. U trenutku mučeničke smrti imao je blaženi Miroslav Bulešić samo 27 godina. Postupak za njegovo proglašenje blaženim pokrenut je 1950-ih godina. Beatifikacija Miroslava Bulešića održana je 28. rujna 2013. godine u Puli.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja