Budi dio naše mreže

Karitativna organizacija Depaul Hrvatska 2. prosinca 2023. u prostoru riječkog Exportdrva organizira događaj usmjeren na povećanje svijesti javnosti o problemu beskućništva.

/ im

Peta po redu “Jedna noć pod zvijezdama“ obuhvatit će različite sadržaje tijekom cijelog dana, a središnji će biti spavanje na otvorenom. Ovaj je događaj prvi put organiziran u Rijeci 2019. godine, kao dio “Velike svjetske kampanje spavanja na otvorenom“ u kojem je sudjelovalo ukupno 60 svjetskih metropola. Ovogodišnje spavanje na otvorenom počinje u 23:00 sata i traje do jutra, a prethodit će mu cjelodnevni program.

Raznolik program – kultura, gastronomija, sport

Osim “spavanja na otvorenom”, koji će sudionicima približiti iskustvo beskućništva, Depaul Hrvatska organizira i ostale sadržaje u prostoru Exportdrva, kojeg je za ovu priliku omogućio Grad Rijeka. Humanitarni malonogometni turnir “2vs2” započinje u 9:30 sati, a u 16:00 nagrade pobjednicima će podijeli: Srećko Juričić, predstavnik HNK Rijeka.

U večernjim satima, s početkom u 18:00 sati, održat će se koncert klasične glazbe nazvan “Zvijezde koje ne prolaze”. Izvode ga riječki barokni ansambl “Collegium musicum Fluminense”, s voditeljem Davidom Stefanu]jem, Trio Veljak, a predviđen je i nastup pjevačke skupine Depaul Hrvatske, Depaul Family Singers, kojeg predvodi operni solist Voljen Grbac. Glazbeni dio programa organiziran je u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom – PGŽ podružnica 3 Rijeka i

Zajednicom Talijana u Rijeci. Od 19:00 sati za uzvanike kuha Deni Srdoč, glavni chef restorana Nebo i vlasnik Hidden Wine bistroa, koji su sponzori ovoga dijela “Jedne noći pod zvijezdama”.

Beskućništvo približava izložba fotografija pod nazivom “Mi i naši prijatelji” – nastala tijekom susreta s beskućnicima na mjestima djelovanja Depaul Hrvatske (autor Ivo Santini). Prije spavanja na otvorenom, koje započinje u 23:00 sata, održat će se filmska projekcija na temu beskućništva. Za sudjelovanje na humanitarnom turniru i spavanju na otvorenom potrebna je prijava.

Cjelovita i organizirana pomoć beskućnicima

Depaul Hrvatska djeluje u Rijeci od 2016. godine i dio je Skupine Depaul, koju čine vinkovske karitativne organizacije u sedam zemalja svijeta. Poslanje Depaul Hrvatske je iskorjenjivanje beskućništva što se čini putem više programa u Rijeci, organizirano i u suradnji, pružanjem cjelovite pomoći osobi u problemu beskućništva ili u riziku beskućništva. Planirano je skoro širenje djelovanja ove organizacije i u druge dijelove Hrvatske. “Jedna noć pod zvijezdama“ samo je jedna od mnogih aktivnosti Depaul Hrvatske u podizanju svijesti javnosti o problemu apsolutnog beskućništva koja ukazuje na složenu problematiku ovih društveno isključenih osoba, kao i sve veći rizik beskućništva za mnoge društvene skupine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja