Budi dio naše mreže

Hrvatska se danas prisjeća s tugom i ponosom žrtve Vukovara i Škabrnje. Dan sjećanja na žrtvu Vukovara započeo je večeras paljenjem svijeća i molitvom ispred vukovarske bolnice.

/ dz

Hrvatska se prisjeća najtežih dana u borbi za svoju neovisnost. Žrtva grada Vukovara posebno je obilježje u stvaranju samostalne i neovisne Hrvatske. Današnjim danom započelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Tom prigodom su ispred vukovarske bolnice i u njenom dvorištu zapaljene svijeće i uz molitvu odana je počast žrtvama agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. Izaslanstvo na čelu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja i ministrom obrane Mariom Banožićem također se pridružilo okupljenim Vukovarcima. Prisutni su bili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, posljednji zapovjednik obrane Vukovara 1991. Branko Borković, zamjenica vukovarskog gradonačelnika Ivana Mujkić te Vesna Bosanac, koja je bila ravnateljica vukovarske bolnice 1991. godine i sada obnaša dužnost ravnateljice.

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” sudjelovala je u programu ispred vukovarske bolnice.

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

 

Vesna Bosanac polaže svijeću. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Malo tko ne zna što je Vukovar proživljavao u tri mjeseca okupacije i agresije. Bitka za Vukovar najveća je i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Hrvatski branitelji branili su nadljudskim snagama grad, svaku kuću i ulicu. Nakon tri mjeseca neprestanog granatiranja grad je postao ruševina.

Foto: Facebook

Informacije koje su stizale iz okupiranog Vukovara nije dalo ni naslutiti što sve čeka branitelje i civile u Vukovaru. Potpora nije izostajala njegovim braniteljima koja je stizala iz svakog kutka Hrvatska, pa barem i pjesmom. Tako je bilo i 17. studenoga 1991. kada je predstavljena pjesma Vukovar u izvedbi Zlatnih Dukata. Stradalo je oko 2800 branitelja i civila, a njih više od 7 tisuća odvedeno je u logore smrti.

https://www.youtube.com/watch?v=qRnqZ0ZBsw8&t=54s

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja