Budi dio naše mreže

Mons. Marko Culej, prvi varaždinski biskup, preselio je u vječnost na današnji dan prije 15 godina. Prisjetimo se nekih njegovih poticajnih i ohrabrujućih misli.

/ im

Prvim biskupom novoosnovane Varaždinske biskupije imenovan je 5. srpnja 1997. godine, a ustoličen je u varaždinskoj katedrali Uznesenja Marijina na svečanosti proglašenja Varaždinske biskupije 28. rujna iste godine. Rođen je 19. siječnja 1938. godine u Malom Repnu u župi Belec od oca Petra i majke Josipe, rođene Bočkal. Osnovnu školu pohađao je u Belcu, a srednju u Interdijecezanskoj školi u Zagrebu. Studij filozofije i teologije završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, prenosi Varaždinska biskupija.

Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 25. travnja 1964. godine. Kao kapelan službovao je u Samoboru i Desiniću, gdje je od 1965. do 1981. bio i na službi župnika. Imenovan je vicerektorom u Bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, te je na toj službi bio do 1992. godine, a zatim je bio i rektor do rujna 1993. godine. Za pomoćnog zagrebačkog biskupa imenovan je 7. siječnja 1992. godine, nakon čega je za biskupa zaređen 22. veljače iste godine.

Biskup Marko Culej / foto: Varaždinska biskupija

Pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji mons. Marko Culej obnašao je različite službe, ranije kao pomoćni zagrebački biskup, a potom i kao varaždinski biskup.

Biskup Marko Culej govorio je: “Vjernik nastoji ispitati svoj odnos prema Bogu, svoj odnos prema bližnjemu i svoj odnos prema samom sebi”.

“Čovjek se treba zagledati u sebe da vidi što to čovjek u srcu nosi. Što bi trebalo promijeniti i da čovjek ulazeći u sebe i u svoje srce nastoji iz tog srca ukloniti zlo i dopustiti da Bog, Božje svjetlo i Božja dobrota uđu u njega”, naglašavao je mons. Marko Culej.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja