Budi dio naše mreže

Četvrti videozapis serijala #IamChurch donosi prikaz australskog isusovačkog svećenika Justina Glyna, S.I. koji je unatoč slabovidnosti prisutnoj od rođenja postao cijenjeni odvjetnik i stručnjak za kanonsko pravo u australskoj provinciji Družbe Isusove. Svojim svjedočanstvom pobija još uvijek raširenu ideju da je invaliditet neka pogreška. Potvrđuje to svojim završnom izjavom: "Naša ograničenja nisu nesreće ili kazne, već su dio tajne ljudskog bića u kojoj svatko dijeli sliku Božju na svoj način i svi zajedno izgrađuju Tijelo Kristovo."

/ mp

Upravo u toj perspektivi, govoreći o invaliditetu u životu Crkve, moguće je umjesto “oni” početi govoriti »mi«, jer kako kaže Justin Glyn kao svećenik otkrio je da smo svi ograničeni i da nismo pozvani na savršenstvo kao pojedinci, već smo pozvani dijeliti ograničenu i ranjivu prirodu za koju vjerujemo da je Krist došao podijeliti s nama.

Njegove riječi pokazuju koliko je važno promišljanje kršćana koji osobno žive to stanje kako bi se otkrio drugačiji pristup invalidnosti, kako na teološkoj tako i na pastoralnoj razini. Nadalje, pomažu da se te osobe ne promatra samo kao pasivne primatelje skrbi Crkve, nego da se uz njihovu pomoć otkrije poziv zajednički svakom kršteniku.

#IamChurch je inicijativa Dikasterija za laike, obitelj i život Svete Stolice, u sklopu Godine obitelji “Amoris laetitia”. Pet priređenih videozapisa otkrivaju različite osobe s invaliditetom, žene i muškarce, laike i svećenike, teologe ili jednostavne vjernike, koje su prečesto žrtve kulture odbacivanja, a koje svojim osmijehom, radošću i ne stavljanjem u ulogu žrtve pokazuju privlačno lice Crkve, ujedno svjedočeći o složenosti i bogatstvu svijeta invaliditeta.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja