Budi dio naše mreže

Varaždinski biskup Bože Radoš je misom slavljenom u utorak 24. studenoga u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije proslavio prvih godinu dana biskupske službe u gradu Varaždinu. Tom prigodom nekoliko katedralnih glazbenika uputilo mu je obljetničku čestitku.

/ dz

Biskup je misu, na samu obljetnicu biskupskog ređenja, proslavio u zajedništvu s umirovljenim varaždinskim biskupom i svojim prethodnikom Josipom Mrzljakom te najbližim suradnicima iz Biskupskog ordinarijata. U uvodu mise biskup Radoš je poručio kako ovom svetom euharistijom želi Bogu zahvaliti za sve dobro što mu je dao u dosadašnjoj biskupskoj službi te što ga je učinio spremnim činiti dobro.

Biskup Bože Radoš u svojoj propovijedi istaknuo je kako prva obljetnica biskupskog ređenja nije baš svečana iz očitih razloga, no da „mudrost traži od nas oprez te da u duhu Bogu kažemo tiho ‘hvala’“. Obzirom na to da na misi nije bilo zborskog pjevanja ni orguljaške pratnje, biskup je ovu, tzv. tihu misu, opisao kao sliku našega vremena, vremena tjeskobe i kušnje.

Ipak, unatoč tome što katedralni zbor nije pratio pjesmom misno slavlje, prigodnu obljetničku čestitku uputilo mu je nekoliko katedralnih glazbenika varaždinske katedrale uz poruku: “U jeku pandemije koronavirusa, naša Biskupija dočekala je prvu obljetnicu biskupskog ređenja mons. Bože Radoša. U ime Biskupije i svih njenih vjernika, nekoliko katedralnih glazbenika odlučilo je čestitati preuzvišenom ocu biskupu ovu važnu godišnjicu.

Još su u sjećanju prizori s prošlogodišnjeg ređenja – svečane akademije i prigodnog koncerta dan prije, kao i središnje svete mise na kojoj je okupljen zbor od gotovo 140 pjevača, koji su, po riječima predsjednika HBK mons. Želimira Puljića „…nas svojim anđeoskim glasovima podigli u nebeske sfere…“. Iako ove godine zbog epidemioloških razloga nije bilo moguće ostvariti projekt s tolikim brojem izvođača, sentiment i emocije od lani koji još gore u nama, a sadržani su u biskupskom geslu „Služiti radosno Gospodinu“ ponukali su nas da ovu obljetnicu obilježimo glazbom, u okvirima koje epidemiološka situacija dozvoljava. Živjeli, oče biskupe Bože, i neka nam milosrdni Gospodin podari još mnogo obljetnica na radost Crkve varaždinske!”

S nekoliko skladbi zbor je odlučio pjesmom čestitati biskupu Boži Radošu prvu obljetnicu biskupskog ređenja. Ova lijepa gesta znak je vjerničkog prihvaćanja i ljubavi prema biskupu Boži Radošu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja