Budi dio naše mreže

Ugovor za projekt „Ruke dobrote“ kojim se novčano potpomaže projekt Caritasa Dubrovačke biskupije za pružanje pomoći u hrani i osnovnim materijalnim potrepština za 700 osoba uručen je ravnateljici Caritasa Sanji Šanje u petak, 28. ožujka u gradskoj vijećnici Grada Dubrovnika. Državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić uručila je ugovor vrijedan 843.770,14 kn, a na svečanosti su govorili i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

/ mp/IKA

Ravnateljica Šanje zahvalila je svima koji su prepoznali i odabrali projekt „Ruke dobrote“ Caritasa Dubrovačke biskupije, koji već treći put pokušava pomoći građanima grada i županije da bi prevladali krizu u kojoj su se našli. Zahvalila je i Gradu i Županiji na svim projektima na kojima ih prate svojom pomoći poput projekta Posudionice medicinskih pomagala ili projekata Obiteljskog savjetovališta. Također je zahvalila svim udrugama i zakladama koji pomažu najsiromašnijima i onima koji su u potrebi. Caritas je djelotvorna ljubav, „a da nema te djelotvorne ljubavi, da svi ne radimo kao jedno, mislim da bi naš Grad bio puno siromašniji“, zaključila je. 

Ravnateljica Caritasa Dubrovačke biskupije Sanja Šanje

Državna tajnica Mađerić je pozdravila sve u svoje osobno ime i uime ministra Josipa Aladrovića, te kazala kako su od 2016. godine Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija osigurali sredstva za provođenje 132 projekta i programa iz nadležnosti ovog ministarstva radi unaprjeđenja života građana te istaknula, uz ostalo, projekte „Zaželi“ i „Josipov dom“. Zahvalila je Caritasu i županiji na suradnji na trajnom rješenju zaštite žrtava nasilja i naglasila je općenito važnost zajedničke suradnju na dobrobit zajednice. 

Župan Dobroslavić ja kazao kao se i ovim projektom unaprjeđuje briga o najranjivijim osobama u našem društvu, a uspjeh jedne zajednice se mjeri u dobroj mjeri upravo brigom za one kojima je pomoć najpotrebnija. Spomenuo je i ustanove na području županije koje se brinu za takve osobe te istaknuo i ulogu Caritasa čestitajući im „na svemu što rade i kako rade“. Govoreći o sigurnoj kući na području županije zahvalio je Caritasu na suradnji na tom projektu dodavši kako  je županija njih prepoznala kao one koji imaju najveći kapacitet za ovakve projekte. Zahvalio je također i svim drugim ustanovama i udrugama koje pomažu potrebitima.  

Gradonačelnik Franković je istaknuo važnost pomaganja najpotrebnijima jer „vrlo često zaboravljamo da oko nas postoje ljudi koji zbog raznoraznih životnih okolnosti dođu u situaciju da bez pomoći drugih ne mogu dalje“. Podsjetio je kako je grad Dubrovnik uvijek znao brinuti o takvim osobama te naveo kako se planira dubrovačkim beskućnicima izgraditi dom. Zahvalio je resornom ministarstvu na prepoznavanju dubrovačkog Caritasa kao institucije koja je uvijek bila tu kada je bilo najteže, i u vrijeme Domovinskog rata i sad u vrijeme pandemije.

„Uvijek su bili tu, uvijek su pomagali, uvijek su bili ruka podrške i pomoći. Vjerujem da smo i mi, kada je trebalo, znali prepoznati i njihovu važnost i ulogu“, kazao je naglasivši sinergiju koja u Dubrovniku postoji među institucijama na rješavanju takvih problema. Naveo je još neke projekte Grada i zahvalio ministarstvu na potpori, te ravnateljici Centra za socijalnu skrb zahvalio na pronalaženju načina pomoći potrebitima u ovim teškim vremenima.  

Caritasov projekt „Ruke dobrote”, nazvan tako po nadahnuću životom i djelima zaštitnice Caritasa Dubrovačke biskupije bl. Marije Propetog Petković, sufinanciran je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), koji je dio Europskog socijalnog fonda (ESI). Cilj ovog fonda je osigurati hranu i/ili osnovne materijalne potrepštine za najpotrebitije. 

Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u ulozi upravljačkog tijela 30. travnja ove godine donijelo je odluku o financiranju projekata pomoći. Do sada je ugovoreno 16 projekata, a ukupno će ih biti 27. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja