Budi dio naše mreže

Predavanje prof. Ljubomira Radića „Put oko svijeta u 2757 dana - 160 godina od splendidnog pothvata kapetana Iva Visina“ održano je u četvrtak 3.listopada, u punoj dvorani Zavoda HAZU u Splitu (palača Milesi).

/ Dragica Zeljko

Predavanje je održano u organizaciji HAZU-a i Hrvatske bratovštine” Bokeljska mornarica 809″ u Splitu. Uz prof. Radića sudjelovali su akademik Radoslav Tomić, dr. Andro Tripković i prof. Luka Perković. U svom predavanju prof. Radić podsjetilo je na zaboravljenog junaka, hrvatskog pomorca i istraživača Ivu Visina i na zaboravljenu priču o uspjehu prvog hrvatskog pomorca koji je oplovio svijet prije 160 godina.

Dužni smo, mi bokeljski Hrvati, ali i predstavnici vlasti i vi, cijenjeni i dragi prijatelji, poštujući druge, poštujući političke i povijesne stvarnosti suvremenih europskih standarda, čuvati tradiciju i običaje kao i hrvatsku baštinu izvan granica „Lijepe naše“

Foto: Dragica Zeljko

Ivan se rodio 1806. godine u Prčnju u Boki Kotorskoj, u katoličkoj obitelji porijeklom iz Istre, u doba okupacije Boke od strane Francuskog carstva. Pomorsku karijeru započeo je s 12 godina, kao „brodski mali“ na jedrenjacima, a kapetanski ispit položio u Trstu. Kapetan Visin i poručnik Fridrih Bellavita zajedno s devet članova posade otisnuli su se 11. veljače 1852. godine brikom Splendido, pod habsburškom zastavom, iz Antwerpena na put oko svijeta. Plovili su rutom prema zapadu prenoseći teret: Antwerpen, Rt Horn, Valparaiso, Saan Francisco, Honolulu, Singapur, Bangkok, Hongkong, Rt dobre nade, Plymouth, Trst. U Trst su stigli 30. kolovoza 1859. godine. Car Franjo Josip I. odlikovao je kapetana Visina počasnom zastavom (bijela zastavica – Ehrenflagge weiß, Merito Navali) za usluge u trgovačkoj mornarici i viteškim križem reda Franje Josipa.

Akademik Tomić, u ime domaćina ( HAZU) istaknuo je kako je Boka Kotorska dio hrvatskog kulturnog i duhovnog prostora, iako se nalazi izvan granica Republike Hrvatske.

Luka Perković predsjednik splitske Bratovštine „Bokeljska mornarica 809“, naglasio je kako je ovo predavanje nastavak nastojanja Bratovštine da se očuva živa uspomena na slavnu prošlost Bokeljske mornarice, hrvatske svetce i blaženike koji oslikavaju katolički vitalitetet Boke i na sjajna djela Hrvata koje je dala Boka Kotorska. “Dužni smo, mi bokeljski Hrvati, ali i predstavnici vlasti i vi, cijenjeni i dragi prijatelji, poštujući druge, poštujući političke i povijesne stvarnosti suvremenih europskih standarda, čuvati tradiciju i običaje kao i hrvatsku baštinu izvan granica „Lijepe naše“, poručio je Perković.

Dr. Tripković, član vodstva splitske Bratovštine i potomak Iva Visina, s puno osjećaja je pričao o zaboravljenom junaku i zavičaju koji ima malo more i more slavnih pomoraca, zavičaju gdje su Hrvati autohtoni narod.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja