Budi dio naše mreže

Zagrebački nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac prije točno 77 godina (21. prosinca 1941.) blagoslovio je novu zagrebačku župnu crkvu svetog (tada blaženog) Marka Križevčanina na Selskoj cesti.

/ dt

Župa svetog Marka Križevčanina jedna je od četrnaest župa koje je blaženi Stepinac u najkraćem roku osnovao u Zagrebu.

Foto: Župa svetog Marka Križevčanina

Prilikom blagoslova župne crkve, kardinal Stepinac je rekao i danas aktualne riječi:

“Prava se ljubav ne očituje u praznim riječima nego djelima. Mnogi od današnjih katolika, međutim, kao da ne znaju svega toga.

Htjeli bi biti katolici, ali žive samo za ovaj svijet. Sva zla koja biju Svetu Crkvu širom zemaljske kugle ostavljaju ih hladnima i indiferentnim, kao da se ne radi o njihovom vlastitom dobru.

Kako bijedno izgledaju mnogi današnji katolici u poredbi s onima iz prvih kršćanskih vremena. Pogledajte mnoge današnje katolike. Nismo samo jednom čuli i bili svjedoci, kad su zbog sitnice otpali od vjere i Crkve.

Pohvalio se jednom jedan od takvih da si je našao jeftiniju vjeru u odnosu na Crkvu, koja ga ne stoji ni jedne pare. Zaboravio je samo reći da mu ta nova vjera odnosno Crkva ne vrijedi ni pola pare, kad ne nalazi vrijednim žrtvovati za nju ni jednu paru”, rekao je blaženi Stepinac 1941.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja